Sociální sítě
Nahoru

Poptávka po ladičkových hodinkách Bulova Accutron neustále roste

Ačkoli se na pražské Výstaviště nedostavilo tak veliké množství návštěvníků, jaké organizátoři 20. ročníku veletrhu Hodiny a klenoty očekávali, zájem o některé zajímavé modely slavných značek byl značný. Mezi ostře sledované patřila jak novinka na tuzemském trhu Armand Nicolet ze Švýcarska, tak v Čechách ustálená jména Edox, Epos či Hanhart. Tyto zaběhnuté tradiční značky doprovázel jediný opravdový pražský výrobce hodinek Martin Brož. Největší obdiv však sklízela americká značka Bulova s českými kořeny, jejíž stánek zdobily ladičkové hodinky Accutron zapůjčené ze soukromé sbírky.

Jednalo se o reedici slavného modelu Spaceview 214, což byly historicky první ladičkové hodinky na světě! Světlo světa spatřily poprvé 25.10.1960 a ve stejném termínu, po padesáti letech, byly loni uvedeny na trh. Na místo ozubených koleček šlo v případě těchto unikátních hodinek s ocelovým pouzdrem sledovat ladičku a hnací cívky. Kalibr 214 byl totiž vůbec první elektronický strojek světa bez vlásku a klasického oscilátoru. Ten byl suplován právě oscilátorem pracujícím na bázi elektronicky aktivované vidličky – ladičky pracující s kmitočtem 360 Hz. Celkem bylo k dispozici celých 1000 kusů, ze kterých se do Evropy dostalo pouhopouhých 25 exemplářů, a ačkoli byla jejich původní cena stanovena na čtyři tisíce dolarů, dnešní odhadovaná hodnota se vyšplhala na téměř dvojnásobek. V případě ladičkových hodinek se tedy jedná téměř vždy o zajímavou investici.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.