Sociální sítě
Nahoru

Belgické lícové zdivo jedinečného designu

Belgické lícové cihly od společnosti Beleta představují dokonalé propojením aktuálního designu s generacemi prověřenou kvalitou a širokou variabilitou použití. Proto se dnes lícové zdivo stává stále častěji využívaným prvkem moderní architektury.

Historie používání lícového zdiva sahá až do 15. století, kdy se tento odolný materiál začal v široké míře používat zejména v anglosaských zemích, později také v nově osidlovaných částech tzv. Nové Anglie (širší okolí města Boston) a carském Rusku (například moskevský Kreml, postavený na konci 16.století). V České republice v minulosti lícové zdivo nenašlo širokou odezvu, používalo se zejména na stavbu továrních a průmyslových komplexů. Jedinou, zato však velmi významnou výjimku tvoří urbanistické řešení města Zlín, kde hlavně ve 30. letech vznikla celá řada staveb z lícového zdiva („baťovské“ domky, Mrakodrap „21“, Kaple sv.Václava a další). Několik významných děl s využitím lícových cihel vytvořil také známý architekt Josef Gočár (Hradec Králové).V dnešní době se k lícovým cihlám projektanti i architekti vrací nejen kvůli působivému vzhledu, ale především kvůli výborným užitným vlastnostem. S trochou nadsázky by se dalo dokonce říci, že lícové zdivo nepodléhá času. Důkazem mohou být například více než 500 let staré budovy, postavené v klimaticky náročných podmínkách Britských ostrovů. Vyšší náklady jsou dokonale vyváženy skvělými vlastnostmi a také vzhledem, který i fádnější budově dodá eleganci a luxusní vzhled.  Lícové cihly nepraskají, neopadávají, neloupou se a neztrácejí barvu, jsou mrazuvzdorné, chrání budovu před vlhkostí a povětrnostními vlivy.Lícové zdivo, či pásky, však nemusí být využito jen v exteriéru, při stavbě nového či renovaci staršího domu. Široké možnosti využití nabízí tento materiál i pro interiér, k moderním a velmi působivým obkladům částí vnitřních stěn nebo interiérových stavebních a zařizovacích prvků (krbů, schodišť, říms apod.).Belgické lícové zdivo od společnosti Beleta bylo použito také při stavbě mnoha exkluzivních a  architektonicky zajímavých budov, například komplexu Futurama v pražském Karlíně, Rezidence Sacré Coeur na Smíchově, vily Na Hanspaulce, bytového domu Pod Vyšehradem, areálu Na Slupi a dalších.

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.