Sociální sítě
Nahoru

Číslo 5 ožilo! A to v podání Luďka Seryna

To co žene ty nejzručnější řemeslníky a umělce k nevšedním výkonům je definitivně výzva. Touha překonat sama sebe a vytvořit něco, co tady ještě nebylo. Podobně tomu bylo i u začátků Luďka Seryna, který však nejednal impulsivně a krůček po krůčku zdokonaloval svou manuální zručnost poctivým studiem. To započal na jediném českém odborném učilišti se zaměřením na hodinařinu (SOU Polná) a dokončil jej ve Zlatnickém středisku praktického vyučování Solunka, kde se naučil vyrábět nejenom klenoty, ale také fasovat drahé kameny.Netrvalo dlouho a načerpané znalosti se v kombinaci se získanými zkušenostmi začaly projevovat na samostatných hodinkách. První pokus, tedy ručně vyráběné pouzdro ze stříbra, se objevil už v roce 2008 a hned v následujícím roce odstartovala svou úspěšnou dráhu kolekce obdélníkových hodinek ze žlutého 14kt zlata s mechanickými strojky. O zvláštních nápadech, kreativních postupech a neotřelém designu tohoto klenotníka a hodináře se tak začalo hodně mluvit i mezi odborníky, které záhy šokoval na zakázku vyrobeným avantgardním molochem Nolanus. Sportovní chronograf, postavený na základech legendárního strojku Heuer Calibre 12, se začal vyrábět v září 2009 a dokončen byl v červnu 2010. Ručně byl tentokrát vyráběný i číselník a vůbec poprvé u něj využil hodinář transparentní dýnko.

Mohelnický Luděk Seryn nemohl chybět na pražské výstavě Umění řemesla hodinářského, kde v rámci oslav 600. výročí pražského orloje vystavoval svou dosavadní opravdu působivou tvorbu. Prezentoval i své ručně vyráběné hodinky, tedy bez pomoci jakýchkoli CNC strojů, s kulatým pouzdrem, kterých má dohromady vzniknout pouze deset (nedávno jsme prezentovali jejich pořadové číslo 6/10). Ačkoli patří všechny do stejné kolekce, jedny od druhých se musí vždy lišit, a to v různých detailech, jako jsou číslice, indexy, logo na královské pozici 12 či různě umístěné diamanty. Pomocí této řady si získal pozornost i rakouské ikony Buben & Zörweg, která jej zařadila do svých seznamů mechanických hodinek s automatickým nátahem.Je tedy zřejmé, že Luděk Seryn, vyrábějící pod hlavičkou One Man Company, dokáže dostát svého jména více než se ctí. Jen málo hodinářů by se totiž pouštělo do takových projektů, jako on. Nám se díky úzké spolupráci s fotografickým ateliérem Photowatches.eu podařilo přinést vám hned několik snímků zlatých kulatých hodinek s pořadovým číslem 5/10. Ty se vyznačují zcela novým ztvárněním skeletované korunky a speciální ruční giloší reliéfních číslic ze zlata, které jsou aplikované na čokoládově zbarveném číselníku. Za pozornost stojí i usazené diamanty vytvářející indexy.Zcela specifické je i protažení sklíčka až do samých krajů jemně vroubkované tenké lunety, která je spíš jemným rámováním celých hodinek ze 14kt zlata. Zmínit je také nutné využití dýkovitých ruček a unikátního 3D vyobrazení loga na trnové sponě, které hodinář využil už svých Tonneau Gold Chronograph postavených na základech tradičního kalibru ETA Valjoux 7750. Kulatý model však využívá kalibr Sellita SW 200. A cena? Do konce ukončení této linie zbývají jen tři modely a jejich cena se pohybuje kolem 100 000 Kč, neb záleží na množství žádaných dekorací a množství diamantů.

Více z rubriky Drahokamy

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.