Sociální sítě
Nahoru

Švýcarský raclette a raclette z Wallis AOC

Před stovkami let zahřívali pastýři sýr raclette na ohni a rozehřátý sýr potom seškrabávali do talířů. Dnes se používají jednoduché grily na raclette, ale princip přípravy tohoto tradičního švýcarského pokrmu se velmi nezměnil.

Existují dva druhy sýrů raclette – švýcarský sýr na raclette, který se vyrábí většinou z pasterovaného mléka v různých kantonech severně od Alp a potom původní raclette z Wallis AOC, který se vyrábí ze syrového mléka. Bohatá květena horských a alpských oblastí ve Wallis, středozemské klima a tradiční zpracování propůjčují raclette sýru z Wallis AOC jeho jedinečně čerstvou a pikantní chuť.

Sýr na raclette, který lze zakoupit v prodejně Swiss Cheese v Jesenici u Prahy, je plnotučný polotvrdý sýr. Přesvědčí díky své schopnosti snadného rozehřátí při zachování své krémovité konzistence. Sýr zraje minimálně 3 měsíce a i tento sýr podléhá přísné kontrole kvality než je dán do prodeje.

Kulaté bochníky váží 4 – 5 kg. Sýr je vyráběn ale i v hranaté podobě, takto se hodí na krájení do grilů na raclette s pánvičkami. Variant hranatého sýra raclette může být více: např. s pepřem, paprikou, česnekem a nebo dokonce i uzený.

Raclette je třeba vychutnávat ihned, sýr nesmí vystydnout. K sýru se podávají brambory na loupačku, nakládané okurky a cibulky. K pití se dobře hodí bílé víno z Wallis, nejlépe Fendant .

Více z rubriky Bary

  • V Tretter’s baru teče šampaňské proudem

    Tretter’s bar je pražskou stálicí. Kdo si nedal drink v Tretter’s baru, jako by nebyl. Neuvěřitelná atmosféra newyorského baru třicátých let...

    Jan Pešek11.1.2022
  • Vyšperkujte silvestrovský repertoár drinků

    Nový rok se blíží mílovými kroky a s ním tak i plánování oslav a všeho, čím budou protkány. K tomu neodmyslitelně...

    Jan Pešek21.12.2021
  • Startuje Negroni Week

    Nenechte si letos po více než roční odmlce ujít šanci vyzkoušet oblíbené, ikonické Negroni z rukou těch nejzkušenějších barmanů, kteří pomocí...

    Jan Pešek8.9.2021
  • Ambasadoři na návštěvě

    Pražský BeBop bar na podzim přivítá hosty – a ne ledajaké. Ambasadoři prémiových značek destilátů zavítají do vyhlášeného distingovaného baru ve...

    Jan Pešek24.8.2021
  • Anglický bar Highney okouzlil hosty Špindlerova Mlýna

    Špindlerův Mlýn hlásí žhavou novinku. Gastronomickou scénu v létě posílil stylový anglický bar Highney umístěný ve zrekonstruovaném hotelu Soyka. Jen připomeňme,...

    Marek Zelený6.8.2021
  • Bar, který neexistuje představuje distanční menu

    Stále nekončící pandemie a s ní související omezení přiměly barmany známého brněnského Baru, který neexistuje vytvořit unikátní distanční koktejlové menu. Kazetový...

    Marek Zelený10.3.2021
  • Highney. Těšte se na Bar, který už existuje…

    Kouzelná pohlednice z krásné doby před sto lety. Nostalgická atmosféra, mahagonové stěny, působivý krb s otevřeným ohněm a praskajícím dřevem. Právě...

    Marek Zelený12.2.2021
  • Jedinečný MUMM POP-UP LOUNGE v centru Prahy

    Šampaňské MUMM otevřelo unikátní pop-up na nádherném Malém náměstí v Praze. V samém srdci historického centra s výhledem na kašnu z...

    Jan Pešek27.7.2020
  • Bar, který si rád hraje

    Kdo se bojí, nesmí do baru. A vůbec to nevadí, protože bar může přijít za ním. Respektive vám pošle své autorské...

    Jan Pešek15.6.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.