Sociální sítě
Nahoru

Švýcarský raclette a raclette z Wallis AOC

Před stovkami let zahřívali pastýři sýr raclette na ohni a rozehřátý sýr potom seškrabávali do talířů. Dnes se používají jednoduché grily na raclette, ale princip přípravy tohoto tradičního švýcarského pokrmu se velmi nezměnil.

Existují dva druhy sýrů raclette – švýcarský sýr na raclette, který se vyrábí většinou z pasterovaného mléka v různých kantonech severně od Alp a potom původní raclette z Wallis AOC, který se vyrábí ze syrového mléka. Bohatá květena horských a alpských oblastí ve Wallis, středozemské klima a tradiční zpracování propůjčují raclette sýru z Wallis AOC jeho jedinečně čerstvou a pikantní chuť.

Sýr na raclette, který lze zakoupit v prodejně Swiss Cheese v Jesenici u Prahy, je plnotučný polotvrdý sýr. Přesvědčí díky své schopnosti snadného rozehřátí při zachování své krémovité konzistence. Sýr zraje minimálně 3 měsíce a i tento sýr podléhá přísné kontrole kvality než je dán do prodeje.

Kulaté bochníky váží 4 – 5 kg. Sýr je vyráběn ale i v hranaté podobě, takto se hodí na krájení do grilů na raclette s pánvičkami. Variant hranatého sýra raclette může být více: např. s pepřem, paprikou, česnekem a nebo dokonce i uzený.

Raclette je třeba vychutnávat ihned, sýr nesmí vystydnout. K sýru se podávají brambory na loupačku, nakládané okurky a cibulky. K pití se dobře hodí bílé víno z Wallis, nejlépe Fendant .

Více z rubriky Bary

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.