Sociální sítě
Nahoru

Švýcarský raclette a raclette z Wallis AOC

Před stovkami let zahřívali pastýři sýr raclette na ohni a rozehřátý sýr potom seškrabávali do talířů. Dnes se používají jednoduché grily na raclette, ale princip přípravy tohoto tradičního švýcarského pokrmu se velmi nezměnil.

Existují dva druhy sýrů raclette – švýcarský sýr na raclette, který se vyrábí většinou z pasterovaného mléka v různých kantonech severně od Alp a potom původní raclette z Wallis AOC, který se vyrábí ze syrového mléka. Bohatá květena horských a alpských oblastí ve Wallis, středozemské klima a tradiční zpracování propůjčují raclette sýru z Wallis AOC jeho jedinečně čerstvou a pikantní chuť.

Sýr na raclette, který lze zakoupit v prodejně Swiss Cheese v Jesenici u Prahy, je plnotučný polotvrdý sýr. Přesvědčí díky své schopnosti snadného rozehřátí při zachování své krémovité konzistence. Sýr zraje minimálně 3 měsíce a i tento sýr podléhá přísné kontrole kvality než je dán do prodeje.

Kulaté bochníky váží 4 – 5 kg. Sýr je vyráběn ale i v hranaté podobě, takto se hodí na krájení do grilů na raclette s pánvičkami. Variant hranatého sýra raclette může být více: např. s pepřem, paprikou, česnekem a nebo dokonce i uzený.

Raclette je třeba vychutnávat ihned, sýr nesmí vystydnout. K sýru se podávají brambory na loupačku, nakládané okurky a cibulky. K pití se dobře hodí bílé víno z Wallis, nejlépe Fendant .

Více z rubriky Bary

  • Schweppes Cocktail Week v Black Angel’s

    Dokonalé bublinky, zahraniční hvězdy, nejnovější trendy, stylové drinky, sofistikované chutě. Dospěli jste k té své? Blíží se Schweppes Cocktail Week. Od...

    Jan Pešek12.11.2019
  • V BeBop baru za silvestrovskou hvězdu

    Poslední den roku se musí pořádně oslavit. BeBop Bar v hotelu Alcron si připravil speciální silvestrovský program, během něhož se každý...

    Jan Pešek1.11.2019
  • Namíchejte si vlastní skotskou whisky

    Série zážitkových workshopů The Blend značky Chivas Regal, které umožňují nahlédnout do jedinečného světa umění míchání skotské whisky, se od podzimu...

    Marek Zelený30.10.2019
  • Bar and Books slaví 15 let existence

    Bar and Books oslavuje významné výročí svého působení v České republice, přesně před patnácti lety byl otevřen Bar and Books Týnská...

    Jan Pešek30.9.2019
  • Chivas Regal vzdává čest slavnému vítězství

    Před dvaceti lety se Manchester United, pod vedením Sira Alexe Fergusona, stal prvním anglickým týmem, který získal tzv. „Treble“, tedy trojité...

    Jan Pešek23.9.2019
  • Druhým nejvlivnějším barmanem na světě je Čech Alex Kratěna

    Prestižní britský magazín Drinks International nedávno zveřejnil výsledky ankety Bar World 100, který se zabývá těmi nejlepšími a nejvlivnějšími osobnostmi barové...

    Jan Witek6.8.2019
  • Přijďte si pro „refresh“

    Pražský Be Bop Bar skrývající se v prostorách hotelu Alcron u Václavského náměstí přichází v duchu blížícího se léta a parných...

    Jan Pešek10.6.2019
  • Českou vítězkou Chivas Masters 2019 se stala Barbora Švihlová

    Prestižní barmanská mixologická soutěž Chivas Masters, ve které se utkávají nejlepší barmani a barmanky z věhlasných podniků celého světa, zná lokálního...

    Jan Pešek4.6.2019
  • Be Bop Bar: Nová chuť dálek

    Be Bop Bar v hotelu Alcron přináší nové signature drinky a novinky mezi raritními lahvemi. Není to jen o novinkách, ale...

    Jan Pešek30.4.2019
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.