Sociální sítě
Nahoru

Sezóna ústřic začíná v září

Chuť a vůně moře na talíři, to jsou čerstvé ústřice. Jejich sezóna v gastronomickém kalendáři tradičně začíná v září a trvá až do konce zimy. Ústřice byly součástí jídelníčku už v časech starověkého Řecka a Říma

a oblíbenou delikatesou zůstaly dodnes. A to určitě nejen pro své afrodiziakální účinky, které jsou ústřicím přičítány, ale především kvůli intenzivní, jemné chuti, připodobňované k pravé esenci moře. Podmínkou skutečného gurmánského zážitku je ovšem výběr restaurace garantující špičkovou kvalitu ústřic. Prověřeným tipem je oblíbená Brasserie La Gare v centru Prahy. Ústřice Fine de Claire, vylovené z Atlantského oceánu,  tady od září servírují zásadně čerstvé. Zvláště kombinace s pravým champagne dá dokonale vyniknout jejich chuti.

Ústřice se nejčastěji podávají v syrovém stavu, ale i jako smažené, uzené, sterilované či grilované. Zřejmě nejlepší způsob konzumace je ten nejjednodušší – s citronem a čerstvě mletým pepřem nebo se šalotkovým vinegret. I když, jak se shodují zkušení gurmeti, na jejich specifickou konzistenci je třeba si nejprve zvyknout. Stejně jako všechny dary moře jsou i ústřice vyloženě zdravým

a dietním pokrmem, bohatým na zinek, železo, vápník a vitamín A.

Více z rubriky Gastro

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Prožijte Velikonoce v džungli města

    Pokud toužíte po nezapomenutelném zážitku o Velikonocích, nabízí se pro vás perfektní plán. Přijďte se připojit na speciální Velikonoční Jungle Brunch,...

    Marek Zelený22.3.2024
  • Hotel The Mozart Prague chystá velikonoční brunch

    Hotel The Mozart Prague připravil ideální příležitost, jak oslavit příchod jara s blízkými, a to speciální nedělní velikonoční brunch. Tento jedinečný...

    Jan Pešek20.3.2024
  • Světový den vody 2024

    Světový den vody každoročně připadá na 22. března a tento rok je hlavním mottem “Voda pro mír”. Světový den vody se...

    Marek Zelený19.3.2024
  • The Artisan servíruje jarní menu plné svěžesti

    Pražská restaurace The Artisan vítá příchod jara s novým velikonočním menu. Svěží chutě přináší vybrané speciality inspirované Velikonocemi jak v týdenní...

    Marek Zelený19.3.2024
  • Velikonoce s Baronem

    Velikonoce klepou na dveře, a jak lépe je strávit než v přítomnosti prvotřídních českých ovocných specialit a pálenek Baron Hildprandt. Nenechte...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Barmani z Baru, který neexistuje přijíždí do Prahy

    V úterý 19. března se za smíchovský bar Back Doors postaví dvojice Rudolf Forman a Tomáš Křemenák z Baru, který neexistuje....

    Jan Pešek12.3.2024
  • V nově otevřeném Gabby’s baru se hraje

    Nově otevřený Gabby’s Irish Pub ve Vladislavově ulici se těší neuvěřitelnému zájmu. Od středy do neděle se zde přesně v 18hodin...

    Marek Zelený12.3.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.