Sociální sítě
Nahoru

Veletrh Antique ukáže, do jakého umění se vyplatí investovat

Jaké umělecké komodity jsou sběratelsky či investorsky nejvyhledávanější? Kteří autoři jsou či bývali na výsluní zájmu kupujících? Kolik se utrácí v aukcích? A jak se vůbec trh se starožitným uměním proměnil od konce 90. let? Tyto a mnohé další otázky objasní podzimní veletrh starožitností Antique, který svým dalším pokračováním vstupuje do jubilejní třetí dekády.

30. veletrh ve svém podzimním tématu zvolil poutavé téma: zaměří se na vývoj situace na českém a zahraničním trhu s uměním a zmapuje chování sběratelů a investorů za posledních deset let. Podzimní přehlídka artefaktů a uměleckých směrů, včetně aktuálně nejvyhledávanějších komodit, se uskuteční ve dnech 8. – 11. listopadu ve výstavních prostorách pražské Novoměstské radnice.

„Stejně jako je tomu na jiných trzích, také trh s uměním se neustále mění a podléhá mírnějším či markantnějším změnám. V posledních letech se nacházíme v ekonomické krizi, která výraznou měrou ovlivňuje nejen ceny jednotlivých děl, ale rovněž chování a zájem ze strany sběratelů a investorů. Navzdory tomu aukční výsledky za poslední dvě sezóny dokazují, že zájem o nákup řady uměleckých komodit stále trvá. Ba dokonce v některých případech překonává očekávání. Podobně jako ve světě i u nás nejvyšší příčku pomyslného cenového žebříčku zaujímají obrazy, rekord co do množství prodaných předmětů v kamenných obchodech pak drží užité umění,“ vysvětluje Simona Šustková prezidentka Asociace starožitníků, která veletrh Antique pořádá pravidelně dvakrát ročně.

Také pro ni bude podzimní veletrh výjimečný, a to především z důvodu, že půjde o poslední za devítileté období její prezidentské funkce. Dominantou jednotlivých expozic se stanou šperky, obrazy, sklo, porcelán, nábytek a další užité umění. Veletrh rovněž nabídne unikátní příležitost ke koupi uměleckých předmětů za zajímavé ceny, které jsou již pevné, bez aukční přirážky. Starožitné kusy si navíc zájemci mohou odnést přímo z veletrhu. Více informací na www.asociace.com.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.