Sociální sítě
Nahoru

Proslulá ostravská kavárna Elektra má zpět svůj lesk

J&T Banka slavnostně otevřela a představila zrenovovanou, proslulou Elektru. Ostravané tak mohou znovu zavítat do zbrusu nové kavárny ze sítě J&T Banka Café, která v prostoru zaniklé prvorepublikové legendy vznikla.

„Jsem velmi rád, že se nám včas podařilo dokončit celkovou rekonstrukci této pro Ostravu významné kavárny a vrátit jí tolik zasloužený lesk. Zcela unikátní koncept banko-kavárny, který v sobě pojí svět financí s elegantní a architektonicky velmi zajímavou kavárnou, dává Elektře zcela nový rozměr a přenáší jí do 21. století. Věřím, že se nám podařilo vytvořit prostor, který bude vyhledávaným místem společenských elit, tak jak tomu v historii bylo,“ říká Ivo Enenkl, ředitel J&T BANKY v Ostravě.

Celková rekonstrukce, která probíhala ve spolupráci s památkáři a městem Ostrava od letošního jara, navázala na původní architektonický styl kavárny a využila velkorysosti prostoru s galerií. Dala tak Elektře zcela nový charakter oscilující mezi art deco a individualistickou, k funkcionálním východiskům směřující modernou. „Vše má připomínat prvorepublikovou atmosféru přenesenou do 21. století, a nevtíravě nabízet vysoký standard“, říká architekt Petr Hrůša. V interiéru jsou využity vzácné a drahé materiály, které atmosféru kavárny dokreslují a dávají jí zasloužený lesk. Z materiálů je třeba zmínit skleněný bílý kompaktní materiál „white glass“ na baru, celoplošnou bílošedou podlahu z litého terazza z oblázků bílých mramorů, celoskleněné podhledy evokující osvětlení barů a klubů z meziválečného období  či z několika druhů dřeva (švestka, východoindický palisandr, merbau a hruška) tvořené zápultí baru, výtvarně postavené na principu op-artu. „V interiéru je třeba vyzvednout nejen původním detailem inspirované zábradlí na galerii či velkorysá, velkoplošně zasklená oblouková okna, ale především 25 metrový stropní reliéf vyskládaný ze zlatých plátků,“ dodává Hrůša.

Zlatý reliéf však není jediným uměleckým dílem, které se v kavárně nalézá. Díky partnerství J&T BANKY a Domu umění uvidí návštěvníci kavárny Elektra přímo umělecké skvosty, které byly dlouho dobu v depozitářích a čekaly na příhodné prostory. Každých 6 měsíců se budou vystavená díla obměňovat, bude tedy stále na co se dívat. Mezi vystavenými díly uvidíme díla malířů: Františka Tichého, Otakara Nejedlého, Václava Špály, Karla Černého, Bedřicha Dlouhého či Otakara Kubína a sochařů: Ladislava Beneše, Jaroslava Horejce, Ladislava Zívra, Otto Gutfreunda, Augusta Handzela, Rudolfa Kedla a Vladimíra Janouška. Elektra, která v Ostravě sloužila před sto lety jako  zábavní kavárenský prostor pracující veřejnosti, etablované z řad horníků, pak dnes nabízí potěšující sváteční  kavárenské prostředí široké veřejnosti, společenským elitám a klientům J&T, kteří zde mohou vyřídit i veškeré bankovní operace.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.