Sociální sítě
Nahoru

Bílkova 13 otevřela s novým fusion konceptem

Oblíbená restaurace Bílkova 13, sídlící kousek od Pařížské ulice, po rekonstrukci znovu otevřela své brány milovníkům špičkové gastronomie. „Nová“ Bílkova 13 pod novým managementem představuje zásadní novinku, Fusion Cuisine. Pro tento koncept kuchyně je charakteristické propojení rozdílných kulinářských technik. Své umění představuje jeden z nejlepších pražských šéfkuchařů, Jaroslav Zahálka.

Fusion kuchyní se lidé zabývali již odpradávna a to prolínáním kulinářského dědictví různých zemí. Traduje se, že se koncept stal populárním v roce 1970, kdy několik francouzských kuchařů začalo nabízet potraviny v kombinaci tradičního francouzského jídla s asijskou kuchyní. Koncept se rychle šířil do dalších evropských měst. Ve Spojených státech se kuchaři inspirovali japonským minimalismem, kdy přidali tradiční západní prvky. Fusion kuchyně vzájemně propojuje prvky rozdílných kulinářských technik. Vznikají inspirující a kreativní pokrmy ve snoubení neobvyklých až rozdílných chutí. Výsledné dílo nelze jednoznačně zařadit pouze do jedné z kuchyní. Důraz je kladen nejen na chuť ale i na celkový vzhled servírovaného pokrmu. Důraz v menu je kladen na sezónnost používaných potravin od osvědčených lokálních dodavatelů. Součástí je také snack café menu, složené z různých chuťovek, tapas, zmrzliny a dezertů, které si restaurace sama vyrábí. Kromě těstovin jsou všechny pokrmy bezlepkové.

Restaurace Bílkova 13 byla otevřena v listopadu roku 2010 v místě bývalé továrny z roku 1905. Prostor byl citlivě zrekonstruován a zachoval si industriální charakter. Kapacita restaurace je až 450 osob se zajímavým rozčleněním prostoru na třech patrech, která jsou vzájemně propojená. Součástí jsou také útulné terásky, nad kterými se tyčí tovární cihlový komín, dva bary, dvě kuchyně, chill out relaxační místnost a luxusní cognac point – privátní část, přístupná pouze rezidentům. Cognac point disponuje úchvatnou selekcí těch nejvybranějších lahví koňaku.

Nový šéfkuchař restaurace Bílkova 13 je členem klubu Club des Chefs sdružujícího osobní kuchaře prezidentů, králů a ostatních hlav států. Úzce spolupracuje s gastronomií Pražského hradu. Mezi jeho významné hosty patřili mimo jiných Giorgio Napolitano, italský prezident; Václav Havel, bývalý český prezident i hvězdy showbusinessu např. Vin Diesel nebo Edward Norton.  Jaroslav Zahálka zahájil svoji kariéru kuchaře v restauraci U Orloje na Staroměstském náměstí. Dva roky pracoval v restauraci Archiv, dále v restauraci Letenského zámečku. Od roku 2002 působil na pozici šéfkuchaře pro všechny restaurace v rámci seskupení Gastro Holding Group, a.s., mezi které patří např. La Casa Argentina, La Bodeguita del Medio, La Republica.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.