Sociální sítě
Nahoru

Prověřili jsme holešovickou trattorii Mercato. Narazili jsme na nového šéfkuchaře s praxí z hotelu Bulgari, kterému náleží i hvězda Michelin!

V srdci holešovické tržnice, vedle úspěšných gastronomických projektů SaSaZu a Chefparade, vznikl nový gastronomický koncept. Jednoduše tradiční, tradičně jednoduchý jako italská kuchyně, kterou v trattorii & pizzerii Mercato servírují. Čerstvost, poctivost a pohostinnost tu nejsou pouhým klišé. Suroviny si italský šéfkuchař Roberto Strazzullo vybírá osobně na zdejším farmářském a zeleninovém trhu, největším v Praze, čerstvou zásilku ryb a mořských plodů obstarávají prověření dodavatelé a domácí dezerty a dorty chutnají jako od maminky.

Moderní zařízení trattorie & pizzerie Mercato v minimalistickém designu dává vyniknout secesnímu interiéru budovy číslo 5, kterým se line vůně pizzy a čerstvých bylinek, a kde olivový olej teče proudem. Typicky italský je nejen název restaurace odkazující na její umístění uprostřed památkově chráněného areálu holešovické tržnice, jež svou rozlohou, historií i architektonickým významem nemá v evropském kontextu obdoby, ale i způsob přípravy tradičních specialit Apeninského poloostrova. Pizzu tu pečou na bukovém dřevě v originální neapolské peci, voňavou bazalku a oregano pěstují za okny kuchyně a čerstvé ryby dováží prověřený dodavatelé každodenně přímo z Jadranu a Středomoří.

Nechybí prostorná vytápěná zahrádka jako stvořená k odpolední siestě nebo večerní degustaci. Menu ze středomořských ryb a mořských plodů servírované formou degustačních porcí a minidezertů nabízí v Mercatu za sympatickou cenu 390 korun na osobu každý všední den od 18:00 do 23:00, v sobotu a v neděli od 11:00 do 23:00. Zkrátka nepřijdou ani nejmenší strávníci, mysleli tu na ně při navrhování interiéru i sestavování jídelního lístku. Malí gurmáni se tak nejen vyřádí v prostorném dětském koutku, ale zaměstnají i své chuťové buňky. Samozřejmostí, která však bývá v rušných pražských ulicích obvykle jen zbožným přáním, je dvouhodinové bezplatné parkování na velkokapacitním parkovišti.

Dvaatřicetiletý Roberto Strazzullo je rodák z Neapole. Jako každý správný Ital miluje dobré jídlo a pití a krásné ženy. Obě tyto lásky se pro něj staly osudovými, ta první jej přivedla ke kuchařskému řemeslu, ta druhá do Prahy.  Pracoval ve vyhlášeném milánském cukrářství Ernst Knam, v restauraci pětihvězdičkového hotelu Bulgari, která se pyšní nejprestižnějším gastronomickým oceněním – hvězdou Michelin. Dále jste na něho mohli narazit v Le Calandre, jež už několik let patří do padesátky nejlepších restaurací světa a michelinské hvězdy má dvě, nebo v Savini Milano, před jejímž gastronomickým umem smekl svou buřinku i Charlie Chaplin.

Více z rubriky Gastro

  • Italské bombóny Leone v Čechách

    Tradiční bonbóny Leone s opravdovou chutí pravé Itálie jsou nově dostání exkluzivně v síti FAnn parfumerií a na jejich e-shopu. „Jako...

    Marek Zelený8.12.2020
  • Sněhový kopeček ze sítě Lagarto

    Zasněžený sladký kopeček se nemusí sjíždět na lyžích, ale také s vidličkou. První takový kopec je na severu Čech a jede...

    Marek Zelený1.12.2020
  • Italská módní značka Retrosuperfuture ve světě rumů

    Značka Havana Club se spojila s předním italským výrobcem Retrosuperfuture, známým zejména pro svoje barevné acetátové brýle, aby oslavily Havanu jakožto...

    Jan Pešek28.11.2020
  • Havana Club Tributo 2020 pro sběratele

    Havana Club, přední značka kubánského rumu jak na Kubě, tak po celém světě, přichází se zajímavou novinkou v limitované edici, kterou...

    Jan Pešek27.11.2020
  • Známe všechny nejlepší restaurace Česka pro rok 2021

    Nejprestižnější knižní průvodce po zážitkových restauracích celé České republiky se jmenuje Nejlepší restaurace oceněné Zlatými lvy 2021. Letos vychází v tištěné...

    Marek Zelený23.11.2020
  • Horké novinky v pekařství PAUL

    Když zima klepe na dveře, není lepší způsob jak se zahřát, než šálkem voňavého horkého nápoje. Hned tři teplé nápoje, které...

    Jan Pešek18.11.2020
  • Poklad ze španělské La Riojy

    Španělská vína jsou symbolem dovolené, malebného západu slunce se skleničkou v ruce u stolu přetékajícího tapas. Kdo nezažil, jen těžko pochopí....

    Marek Zelený17.11.2020
  • Diplomático potěší vánočním setem

    „Existují jen dva druhy lidí – ti, kteří milují rum Diplomático, a ti, kteří ho ještě neochutnali,“ říká s úsměvem Tito...

    Jan Pešek13.11.2020
  • Unikátní láhve prémiového alkoholu šité na míru

    Láhev prémiového alkoholu jako dárek je většinou sázkou na jistotu, která vždy potěší obdarovaného. K tomu, aby se z ní stal...

    Jan Pešek12.11.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.