Sociální sítě
Nahoru

Prim Orlík II na březích zálivu Sv. Vincenta

Jedenáct let před tím, než se v Novém Městě nad Metují rozjela výroba mechanických hodin a později hodinek, představil americký architekt Alfred Mosher Butts svou deskovou hru Scrabble. Právě na její australskou edici z roku 1960 jsem narazil na plážích Jižní Austrálie v oblasti Glenelg – tedy v místech kde kotví luxusní jachty místní honorace a nachází se hned několik vskutku jedinečných restaurací, jako je Strand, Zucca nebo The Oyster Bar, který vřele doporučuji. Právě toto „relax“ vyzařující letovisko mne zlákalo i k lehké dávce patriotismu. Zatímco majetnější Australané a další obdivovatelé místních pláží nosí nejčastěji na svých zápěstích hodinky značek Rolex, Omega, TAG Heuer či Tissot, já sáhl po ryze české klasice Prim Orlík II-V – schválně, co na ně místní… Tyto hodinky, s cenovkou 58 500 Kč, jsou nestárnoucí klasikou stejně jako zmíněná desková hra. Obdobně jako moderní verze hry Scrabble, tak i nový Orlík, prošel několika designovými úpravami a v průběhu posledních let i mnoha alternacemi. Výsledkem všech úprav jsou však moderně vyhlížející 42mm ocelové hodinky, které na zápěstí nádherně sedí. A ačkoli mnoho sběratelů negativně komentuje změny vůči původnímu vzhledu, jako zvětšení velikosti, nový tvar ruček a umístění vteřinky do středu číselníku, je nutné poznamenat, že ve staré verzi by se hodinky s tak velkým komerčním úspěchem zřejmě nepotkaly a s originálem totožná re-edice by mnoho sběratelů nepotěšila.Společnost Elton, která hodinky značky Prim Manufacture 1949 vyrábí, se evidentně snažila své původně vojenské hodinky zpřístupnit všem a původnímu designu úspěšně dodala více dynamiky a sportovního DNA. Orlík je tak krásným doplňkem ke košili, obleku i k ležérnímu oblečení. Co víc, hodí se i na pláž… Rozměrný přehledný číselník kryje safírové konvexní sklíčko, jež obepíná útlá otočná luneta opticky zvětšující vnímání celých hodinek. O jejich energii se stará manufakturně vyráběný automatický strojek, který dodává energii na celých 45 hodin.Vzezření vojenské verze náramkových hodinek Orlík II zaujalo i místní prodejce v buticích, jakými jsou J. Farren Price (prodávající značky Rolex, TAG Heuer, Breitling, Omega či Longines) nebo Mazzucchelli´s. Je pochopitelné, že jméno značky neznali, celkové zpracování bylo však bráno jako kvalitní a vjem velmi pozitivní. Stinnými stránkami modelu je však nedbalé nanesení luminiscenčního materiálu na ručky a volba špatného kaučukového řemínku s nevhodnou sponou. Tyto nedostatky tuzemským aficionados však prozatím nezbývá než promíjet… alespoň do té dob, než česká nezávislá scéna nepřijde s vlastním pojetím opravdu sportovních hodinek.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.