Sociální sítě
Nahoru

Další setkání pod hlavičkou iLuxus

Výstavní cyklus Monarchie, který uspořádalo Národní muzeum, přilákal i sběratele hodinek – pod hlavičkou portálu iLuxus v rámci jeho konání proběhlo další z tradičních setkání. To tentokráte započalo v Českém muzeu hudby, ve kterém probíhá unikátní výstava s názvem Kouzelné hrací strojky, a to až do 11. března letošního roku. Právě tato netradiční expozice odhaluje Pražanům taje mechanických hracích zařízení, jakými byly hrací strojky, flašinety či kolovrátky. Nechybí však ani automatony nebo dokonce umělecko-mechanické kabinety, orchestriony a nebo dokonce hrací hodiny z Čech a Černého lesa. Pro zajímavost: několik stolních hodin je vystaveno i v Nové budově Národního muzea v rámci expozice Monarchie.

Mezi významnými hosty, kteří obdivovali více jak šest desítek vystavených automatonů z Rakousko-Uherska, tradičně nechyběl mohelnický hodinář Luděk Seryn. Jeho vášní je koneckonců jemná mechanika a akustické komplikace patří k těm, o které by chtěl svou produkci zakázkově vyráběných hodinek v budoucnu rozšířit. Bylo tedy rozhodně přínosné podívat se, s jakými materiály a postupy pracovali mistři své doby. Veledíla historie si nenechala ujít ani nová hodinářská dvojice Prokop & Brož, kterou potěšily i videoukázky hudebních i nehudebních automatonů ze skotské dílny Michaela Starta, který byl konzultantem při tvorbě velkolepého snímku Hugo, na jehož úspěchy může být Martin Scorsese opravdu hrdý.

Dokonalé orchestriony a historii prastarých automatonů, ve které mimo jiné exceloval opěvovaný Jaquet-Droz, si pak nenechali ujít ani zástupci magazínu Top Class, iLuxus či konkurenčního portálu iLuxuryLife. Je tedy více než zřejmé, že kulturně historická osvěta je nedílnou součástí luxusního segmentu předurčeného společenské smetánce.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.