„Nekonečné pláže, ten nejlepší tabák, krásné ženy a vášeň – to je pravá tvář Kuby. Země, která očarovala Ernesta Hemingwaye, země, která je matkou pravého rumu s nezaměnitelnou chutí.“ Právě tyto věty zazněly před několika dny v prostorách útulného pražského baru La Casa de la Havana vieja, který se naplnil těmi nejzvídavějšími milovníky rumů. „Tradice výroby tohoto nápoje sahá hluboko do minulosti, dědí se z generace na generaci a tak není náhodou, že Maestros Roneros, strážci tajemství tradic, jsou velmi uznávanými mistry tohoto oboru“ pokračovaly slova zástupkyně druhého největšího výrobce destilátů a vína na světě, společnosti Pernod Ricard, která zároveň začala představovat mezinárodně uznávaného odborníka v oblasti rumů, whisky i koktejlů Alexandra Mikšovice.
Česká ikona barmanů a ambasador kvalitního alkoholu Alexandr Mikšovic se během několika posledních let začal soustředit hlavně na jakousi edukaci v oblasti, která je mu nejbližší. V poslední době tak pomáhal připravovat a prezentoval své názory a poznatky v rámci řízených degustací pro značky Ballantine´s či Jameson. V letošním roce si však poprvé udělal ve svém nabitém programu čas a rozhodl se představit českým aficionados něco, co mnozí neochutnali – totiž patnáctiletý rum Havana Club. Šel na to novou „čítankovou“ metodou, jejíž princip vychází z jiných zákonitostí, která dokáže snáze nastínit rozdíly mezi jednotlivými rumu různého stáří. Ochutnává se totiž od prostředního rumu, přičemž se porovnává s mladším (vlevo) či starším (vpravo).
Havana Club Añejo 15 Años je vskutku rum ultra-prémiové kvality. Vyznačuje se odstínem mahagonu, který zrál v sudech z amerického bílého dubu po dlouhých patnáct let. Po odstranění korkové zátky z ploché lahve omámí vůně vanilky a čerstvých fíků. Chuť se nejlépe rozvine ve sklence na koňak s několika kostkami ledu. Když doušek tohoto rumu (6 199 Kč) chvíli podržíte v ústech, zahřeje se, a vy tak můžete plně vychutnat jednotlivé tóny. Na špičce jazyka zachutná sladce, u kořene se projeví kořenité patro, po stranách se – jen nenápadně rozvine chuť mořské soli, jež o sobě dává vědět díky blízkosti moře.