Sociální sítě
Nahoru

Jedinečný přírůstek do sbírky: patnáctiletý rum Havana Club

„Nekonečné pláže, ten nejlepší tabák, krásné ženy a vášeň –  to je pravá tvář Kuby. Země, která očarovala Ernesta Hemingwaye, země, která je matkou pravého rumu s nezaměnitelnou chutí.“ Právě tyto věty zazněly před několika dny v prostorách útulného pražského baru La Casa de la Havana vieja, který se naplnil těmi nejzvídavějšími milovníky rumů. „Tradice výroby tohoto nápoje sahá hluboko do minulosti, dědí se z generace na generaci a tak není náhodou, že Maestros Roneros, strážci tajemství tradic, jsou velmi uznávanými mistry tohoto oboru“ pokračovaly slova zástupkyně druhého největšího výrobce destilátů a vína na světě, společnosti Pernod Ricard, která zároveň začala představovat mezinárodně uznávaného odborníka v oblasti rumů, whisky i koktejlů Alexandra Mikšovice.

Česká ikona barmanů a ambasador kvalitního alkoholu Alexandr Mikšovic se během několika posledních let začal soustředit hlavně na jakousi edukaci v oblasti, která je mu nejbližší. V poslední době tak pomáhal připravovat a prezentoval své názory a poznatky v rámci řízených degustací pro značky Ballantine´s či Jameson. V letošním roce si však poprvé udělal ve svém nabitém programu čas a rozhodl se představit českým aficionados něco, co mnozí neochutnali – totiž patnáctiletý rum Havana Club. Šel na to novou „čítankovou“ metodou, jejíž princip vychází z jiných zákonitostí, která dokáže snáze nastínit rozdíly mezi jednotlivými rumu různého stáří. Ochutnává se totiž od prostředního rumu, přičemž se porovnává s mladším (vlevo) či starším (vpravo).

Havana Club Añejo 15 Años je vskutku rum ultra-prémiové kvality. Vyznačuje se odstínem mahagonu, který zrál v sudech z amerického bílého dubu po dlouhých patnáct let. Po odstranění korkové zátky z ploché lahve omámí vůně vanilky a čerstvých fíků. Chuť se nejlépe rozvine ve sklence na koňak s několika kostkami ledu. Když doušek tohoto rumu (6 199 Kč) chvíli podržíte v ústech, zahřeje se, a vy tak můžete plně vychutnat jednotlivé tóny. Na špičce jazyka zachutná sladce, u kořene se projeví kořenité patro, po stranách se – jen nenápadně rozvine chuť mořské soli, jež o sobě dává vědět díky blízkosti moře.

Více z rubriky Degustace

  • Návrat v krabičce

    Štěpán Návrat se současné situace nezalekl, a kromě svého letitého rozvozu Café Buddha Norská přichází s novinkami, které tu ještě nebyly....

    Jan Pešek22.4.2020
  • Malbec slaví již podesáté svátek

    17. dubna se již tradičně po celém světě slaví svátek populární argentinské odrůdy Malbec. Malbec je známý pro svou temnou až...

    Jan Pešek15.4.2020
  • Předjaří v Benjaminu

    Benjamin si v předjarním čase připravil menu, které vychází především z půdních plodin. Tedy vše, co roste v zemi, například brambory,...

    Jan Pešek5.3.2020
  • Kančí hody v La Verandě

    Výtečné maso špičkové české zvěřiny v rozmanité úpravě podle různých národních receptů bude únorovým žolíkem oblíbené staroměstské restaurace La Veranda. Již...

    Jan Pešek30.12.2019
  • Listopad ve znamení nejlepšího šampaňského

    Už po třinácté se mohou všichni milovníci šampaňského a netradičních gastronomických zážitků těšit na unikátní festival Grand Jour de Champagne, který...

    Jan Pešek4.11.2019
  • Listopad ve znamení lanýžů i v restauraci Grand Cru

    Sezóna lanýžů právě vrcholí a proto Fine diningová restaurace Grand Cru, v čele s šéfkuchaři Svatoplukem Hemmerem a Sašou Pavlovičem, připravuje...

    Jan Pešek30.10.2019
  • Hon na ústřice v La Verandě

    Sezóna ústřic právě začala. A přestože milovníci těchto chuťově jedinečných mořských plodů tvrdí, že nejlepší ústřice je vždycky samotná, maximálně pokapaná...

    Jan Pešek24.10.2019
  • Pražský Benjamin v průvodci Michelin

    Restaurace Benjamin v pražských Vršovicích se dostala po pouhém roce působení do Michelinského průvodce. Utajená restaurace na nefrekventované ulici vyniká svým...

    Jan Pešek24.9.2019
  • Hergetova cihelna láká na podzim plný chutných překvapení

    Podzim plný kulinářských akcí. Oblíbená malostranská restaurace Hergetova cihelna má pro své hosty připravený pestrý podzimní program. V týdnu od 23....

    Jan Pešek23.9.2019
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.