Sociální sítě
Nahoru
reklama

Jedinečný přírůstek do sbírky: patnáctiletý rum Havana Club

„Nekonečné pláže, ten nejlepší tabák, krásné ženy a vášeň –  to je pravá tvář Kuby. Země, která očarovala Ernesta Hemingwaye, země, která je matkou pravého rumu s nezaměnitelnou chutí.“ Právě tyto věty zazněly před několika dny v prostorách útulného pražského baru La Casa de la Havana vieja, který se naplnil těmi nejzvídavějšími milovníky rumů. „Tradice výroby tohoto nápoje sahá hluboko do minulosti, dědí se z generace na generaci a tak není náhodou, že Maestros Roneros, strážci tajemství tradic, jsou velmi uznávanými mistry tohoto oboru“ pokračovaly slova zástupkyně druhého největšího výrobce destilátů a vína na světě, společnosti Pernod Ricard, která zároveň začala představovat mezinárodně uznávaného odborníka v oblasti rumů, whisky i koktejlů Alexandra Mikšovice.

Česká ikona barmanů a ambasador kvalitního alkoholu Alexandr Mikšovic se během několika posledních let začal soustředit hlavně na jakousi edukaci v oblasti, která je mu nejbližší. V poslední době tak pomáhal připravovat a prezentoval své názory a poznatky v rámci řízených degustací pro značky Ballantine´s či Jameson. V letošním roce si však poprvé udělal ve svém nabitém programu čas a rozhodl se představit českým aficionados něco, co mnozí neochutnali – totiž patnáctiletý rum Havana Club. Šel na to novou „čítankovou“ metodou, jejíž princip vychází z jiných zákonitostí, která dokáže snáze nastínit rozdíly mezi jednotlivými rumu různého stáří. Ochutnává se totiž od prostředního rumu, přičemž se porovnává s mladším (vlevo) či starším (vpravo).

Havana Club Añejo 15 Años je vskutku rum ultra-prémiové kvality. Vyznačuje se odstínem mahagonu, který zrál v sudech z amerického bílého dubu po dlouhých patnáct let. Po odstranění korkové zátky z ploché lahve omámí vůně vanilky a čerstvých fíků. Chuť se nejlépe rozvine ve sklence na koňak s několika kostkami ledu. Když doušek tohoto rumu (6 199 Kč) chvíli podržíte v ústech, zahřeje se, a vy tak můžete plně vychutnat jednotlivé tóny. Na špičce jazyka zachutná sladce, u kořene se projeví kořenité patro, po stranách se – jen nenápadně rozvine chuť mořské soli, jež o sobě dává vědět díky blízkosti moře.

Více z rubriky Degustace

  • Španělské sýry jako gastronomický poklad

    Prosluněné a životem tepající Španělsko láká k návštěvě nejen pro své blahodárné klima a příjemnou atmosféru. Za ozkoušení stojí také místní...

    Karolína Steinbergerová18.2.2022
  • Gurmánské toulky Španělskem

    Španělsko patří mezi nejdostupnější a neoblíbenější evropské destinace. A není divu. Příjemné počasí a bohatá kultura v kombinaci se skvělým jídlem...

    Karolína Steinbergerová21.10.2021
  • Benjamin opět otevírá

    Fine dining restaurace Benjamin v posledních měsících šla cestou zážitku až domů, kdy šéfkuchaři Gavin Lewis a Jakub Červenka jezdili do...

    Marek Zelený12.10.2021
  • Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustine na Malé straně

    Vraťte se do historie a ochutnejte tradiční pokrmy podle receptů z kuchařky z roku 1905. Budete mít příležitost ochutnat německá, rakouská...

    Jan Pešek11.10.2021
  • Kulinářský Trezor šéfkuchaře Marka Fichtnera otevřel své dveře hostům

    Minulý týden se v elegantních gočárovských prostorech bývalého bankovního trezoru restaurace Červený jelen v centru Prahy začalo podávat výběrové tříchodové menu,...

    Jan Pešek4.10.2021
  • Prodlužte si léto osvěžujícím nealko drinkem Passion smash

    Letní hřejivé paprsky vystřídalo šumění barevného listí a typické počasí babího léta. Ve společnosti mocktailu Passion smash s hořko-kyselými tóny exotického...

    Karolína Steinbergerová30.9.2021
  • Květák z La Rotonde

    Restaurace La Rotonde, která se nachází pod střechou hotelu Alcron, působí velmi nenápadně. Art deco styl se prolíná celou restaurací a...

    Jan Pešek6.9.2021
  • Rolls-Royce mezi šunkami

    Sušená šunka jamón je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón ale není jenom jeden, vaše chuťové pohárky můžete provést celou...

    Karolína Steinbergerová13.8.2021
  • Café Buddha o sedmi chodech

    Café Buddha v Norské ulici v pražských Vršovicích je vyhlášenou autentickou asijskou restaurací. Thajské duo, které tvoří babička Lucky a její...

    Marek Zelený28.7.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.