Sociální sítě
Nahoru

Jedinečný přírůstek do sbírky: patnáctiletý rum Havana Club

„Nekonečné pláže, ten nejlepší tabák, krásné ženy a vášeň –  to je pravá tvář Kuby. Země, která očarovala Ernesta Hemingwaye, země, která je matkou pravého rumu s nezaměnitelnou chutí.“ Právě tyto věty zazněly před několika dny v prostorách útulného pražského baru La Casa de la Havana vieja, který se naplnil těmi nejzvídavějšími milovníky rumů. „Tradice výroby tohoto nápoje sahá hluboko do minulosti, dědí se z generace na generaci a tak není náhodou, že Maestros Roneros, strážci tajemství tradic, jsou velmi uznávanými mistry tohoto oboru“ pokračovaly slova zástupkyně druhého největšího výrobce destilátů a vína na světě, společnosti Pernod Ricard, která zároveň začala představovat mezinárodně uznávaného odborníka v oblasti rumů, whisky i koktejlů Alexandra Mikšovice.

Česká ikona barmanů a ambasador kvalitního alkoholu Alexandr Mikšovic se během několika posledních let začal soustředit hlavně na jakousi edukaci v oblasti, která je mu nejbližší. V poslední době tak pomáhal připravovat a prezentoval své názory a poznatky v rámci řízených degustací pro značky Ballantine´s či Jameson. V letošním roce si však poprvé udělal ve svém nabitém programu čas a rozhodl se představit českým aficionados něco, co mnozí neochutnali – totiž patnáctiletý rum Havana Club. Šel na to novou „čítankovou“ metodou, jejíž princip vychází z jiných zákonitostí, která dokáže snáze nastínit rozdíly mezi jednotlivými rumu různého stáří. Ochutnává se totiž od prostředního rumu, přičemž se porovnává s mladším (vlevo) či starším (vpravo).

Havana Club Añejo 15 Años je vskutku rum ultra-prémiové kvality. Vyznačuje se odstínem mahagonu, který zrál v sudech z amerického bílého dubu po dlouhých patnáct let. Po odstranění korkové zátky z ploché lahve omámí vůně vanilky a čerstvých fíků. Chuť se nejlépe rozvine ve sklence na koňak s několika kostkami ledu. Když doušek tohoto rumu (6 199 Kč) chvíli podržíte v ústech, zahřeje se, a vy tak můžete plně vychutnat jednotlivé tóny. Na špičce jazyka zachutná sladce, u kořene se projeví kořenité patro, po stranách se – jen nenápadně rozvine chuť mořské soli, jež o sobě dává vědět díky blízkosti moře.

Více z rubriky Degustace

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Vítězka Bocuse d’Or Léa Linster v Trezoru Špork

    V Trezoru Špork, který je součástí restaurace Červený Jelen, proběhlo v minulém týdnu další pokračování seriálu gastronomických událostí se světovou špičkou...

    Marek Zelený11.3.2024
  • Gastronomická show jara proběhne už 11. března

    V holešovické restauraci PRU58 se 11.3. od 18 hodin uskuteční gastronomická show jara. Collaboration akce spojí 3 kuchařské osobnosti, a to...

    Jan Pešek6.3.2024
  • Nebeské menu připraví Patrik Bečvář

    Zážitkově gastronomická atrakce Večeře v oblacích už patří k podzimní Praze stejně jako Karlův most či Pražský hrad. Oběd či večeře...

    Marek Zelený6.2.2024
  • Gregův speciální večer v Pru58

    V úterý 14. listopadu 2023 od 18:30 se uskuteční ojedinělá degustační večeře v podání australského šéfkuchaře Grega Haynese v PRU58. Speciální...

    Marek Zelený8.11.2023
  • Champagne Festival v hotelu The Mozart Prague

    Hotel The Mozart Prague se pyšní svou účastí na prestižním Champagne Festivalu Grand Jour de Champagne, který se bude konat od...

    Jan Pešek3.11.2023
  • Štěpánova degustace

    Nejrozkvetlejší restaurace PRU58 v pražských Holešovicích představila své nové večerní menu. Stojí za ním executive chef a majitel v jedné osobě...

    Jan Pešek30.10.2023
  • Speciality v restauraci Triton opět překračují hranice možného

    Nové podzimní menu zážitkové restaurace Triton, ukryté v kouzelné secesní jeskyni pod Václavským náměstím, opět překračuje hranice běžného a možného. Ambiciózní...

    Marek Zelený21.9.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.