Sociální sítě
Nahoru

Víkendovým výstavám dominovaly úchvatné nože

Právě uplynulý víkend se nesl ve znamení výstav. Zatímco se v pražských Letňanech scházeli milovníci cyklistiky, aby na veletrhu For Bikes 2013 obdivovali ty nejkrásnější jízdní kola a jim přidružené příslušenství, v největší funkcionalistické budově Prahy měli mít sraz vyhledávači luxusního zboží a interiérových doplňků. Výstava We Like It však očekávání nenaplnila a plané sliby organizátorů splněny nebyly ani náhodou. Nespokojenost tak byla patrná nejenom mezi vystavovateli, ale šlo ji vyčíst z tváří návštěvníků. To co mělo být VIP akcí a exkluzivním zážitkem se bohužel neslo v tradičním nudném klišé, které poslední dobou výstavy ve Veletržním paláci nabízejí. I přesto všechno bylo však možné narazit na zajímavé exponáty. V první řadě to byl luxusní hybridní supersport Fisker nebo motocykly Suzuki a Yamaha. Pochválit lze i sekci nazvanou Světlo v architektuře, která byla jako jediná promyšlená a měla alespoň nějaký koncept.

Chuť si náročný sběratel zážitků a inspirací mohl spravit na tradiční prodejní výstavě Knives 2013 v Novoměstské radnici na Karlově náměstí. Stejně, jako každý rok, byly ve dvou patrech vystaveny ty nejkrásnější nože z Čech a Moravy, jež doplňovaly kreace zhotovené zástupci ze Slovenska a dokonce i Polska. Renesanční prostory tak znovu zaplnily výtvory jedno z nejkrásnějších řemesel.

Stalo se už tradicí, že na výstavě nechyběl námi ostře sledovaný Ondřej Berkus, který kromě svých nožů z damascenské oceli odhalil dvojici nejnovějších náramkových hodinek, kterou doplnil novým setem ručně vyráběných psacích per. Ty se na českém trhu ujaly velmi rychle a většina stálých zákazníků tohoto hodináře a nožíře v jedné osobě je doobjednává. Originální psací potřeby totiž vyrábí teprve od začátku tohoto roku.

Nožířská elita potěšila také ručně vyráběnými noži, mačetami, kukri i meči a skvostnými katanami. O pozornost žádala zaběhnutá jména, jako například Jiří Javůrek, Richard Tesařík nebo Miloslav Veselý. Překvapili však i noví hráči, jako například Jirka Lindovský ovlivněný tvorbou již zmíněného Ondry Berkuse. V jeho tvorbě se tak logicky kombinuje ocel s titanem, jeho poslední nůž však navíc nabízí vkusnou střenku z velbloudí kosti.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.