Sociální sítě
Nahoru

Říkal si Hurikán aneb nové hodinky Zenith fascinují

Necháme-li příběhy o historických úspěších a horologických oceněních značky Zenith stranou, je stále, na rozdíl od jiných společností, o čem vyprávět. Jednou z novodobých zajímavostí je třeba gyroskopický tourbillon, uchycený v kleci, jejíž pohyb vychází ze zákonitostí Kardanova závěsu. Projekt, na kterém celých pět let pracoval hodinář a ředitel oddělení R&D Yves Corthesy, však jméno Christophe Columb od samotných začátků nenesl. Ještě za dob „vlády“ Thierryho Natafa, který je dnes na pozici CEO společnosti HD3 Slyde Watch Co., nesl značení Zero-G, pod kterým také spatřil světlo basilejského světa. Masivní pouzdro linie Deffy jej však téměř odsoudilo k zániku a dodáno bylo méně než deset kusů, a to do Ruska a zemí Středního východu. Dnes je všemu jinak. Součastný prezident značky Jean-Frederic Dufour se rozhodl projekt uchopit po svém a dotáhl jej k dokonalosti.

Pod označením Academy Christophe Colomb je dnes k dispozici model s indikací rezervy nátahu, se zobrazením časové rovnice i ve skeletované úpravě. Nejnovějším přírůstkem je pak model s přízviskem Hurricane, jehož strojek patří v současné době do skupiny těch nejkomplikovanějších a v rámci manufaktury nejsložitějším a časově nejnáročnějším na výrobu.

V rámci celého komplexu devatenácti budov, kterými Zenith ve švýcarském městečku Le Locle disponuje, se najdou jen dva hodináři, jenž jsou schopni modely linie Christophe Colomb vůbec sestavit. Zajímavá je také skutečnost, že tvorba jednoho zabere více jak dva týdny a roční produkce lehce přesahuje dvě desítky modelů.

Velké investice do renovací budov a s tím spojené pořízení nových CNC strojů dovedlo společnost Zenith k absolutnímu zdokonalení výroby jednotlivých součástek pro tuto kolekci, Velmi strategickým krokem se ukázalo pořízení pětiosého CNC stroje Mikron HSM 400U od osvědčeného výrobce GF AgieCharmilles, který je schopen obrábět ocelovou tyčovinu potřebnou pro výrobu samotné klece gyroskopického tourbillonu. Ta je totiž tak náročná, že žádný z dodavatelů na švýcarském trhu nebyl schopen uspokojit firemní požadavky na vzhled a kvalitu.

A čím tedy Christophe Columb zaujme nejvíc? V první radě se jedná o další 5Hz tourbillon s manuálním nátahem, který pracuje ve specifickém Kardanově závěsu. Výsledek sedmiletého úsilí, které vyústilo v uvedení nového kalibru El Primero 8805, uhrane využitím řetízkového kompenzátoru hnací síly zajišťující daleko vyšší přesnost přenosu energie a tím i samotného chodu hodinek. Jen pro zajímavost, samotný řetízek měří 18 cm a skládá se z 585 dílů!

Pérovník hodinek zajišťuje padesátihodinovou rezervu nátahu, která je indikována na gilošovaném trojrozměrně řešeném číselníku. Ten je zkrášlený do modra popouštěnými ručkami, jež opravdu skvostně dotvářejí celkový vjem stříbrné a růžového zlata, ze kterého je 45mm pouzdro.

I když vznikne pouhých 25 exemplářů, při ceně 5 226 000 Kč za jeden, je manufaktura schopna vyrobit pouhých 24 hodinek linie Christophe Colomb ročně, a to maximálně. Výroba jednoho modelu zabere totiž celé dva týdny, přičemž na těchto hodinkách dokáží pracovat pouze dva hodináři společnosti!

Objednat model bude možné například v pražském Klenotnicvtí Dušák v ulici Na Příkopě 17.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.