Degustace | 29.5.2013 | Marek Zelený

Prague Food Festival 2013 se i přes nepřízeň počasí vydařil!

Od 24. do 26. května 2013 proběhl v Královské zahradě Pražského hradu VII. Ročník PRAGUE FOOD FESTIVALU. Areál původních středověkých vinic hostil 24 nejlepších a nejzajímavějších restaurací, vyhlášené sommeliéry, barmany a producenty nápojů a potravin. I přes nepřízeň počasí byla návštěvnost stejná jako loňský rok – přes 18 000 hostů, což je absolutní kapacita tohoto prestižního místa. Festival se nesl v duchu motta „Nejezte blbě!“ „Za sedm festivalů podruhé pršelo. Nicméně lidé přišli, což nás nesmírně těší a vidím to jako důkaz toho, že kvalitní gastronomie přitahuje, že se návštěvníci chtějí něco nového dozvědět a hlavně nechtějí jíst blbě,“ řekl zakladatel festivalu Pavel Maurer. Vlivem deštivého počasí se letos osvědčila novinka – degustační stany u každé restaurace, ve kterých se hosté mohli schovat a v klidu si vychutnat pokrmy.
Pátečního slavnostního zahájení festivalu se zúčastnilo všech 24 šéfkuchařů, kteří nastoupili před hosty s gastronomickými atributy prezentující jejich kuchyni. Pavel Maurer, producentka PFF Monika Maurerová a náměstek generálního ředitele Českého rozhlasu René Zavoral nakrojili společně první sousto festivalu z 50 kg dortu, který měl na sobě 300 ks čokoládových pralinek Lindt.
Neméně důležitým ceremoniálem bylo nedělní finále gastronomického kvízu „Nejezte blbě!“. Z 478 účastníků se na pódium do Míčovny probojovalo 5 finalistů. Vítězem se stal Jaroslav Krištof ze Žďáru nad Sázavou a získal tak 2 letenky od společnosti Air Mauritius a 5 denní pobyt v luxusním hotelu Constance Belle Mare Plage. „Poprvé jsem se účastnil nějaké soutěže. Zajímám se hodně o gastronomii. Kdysi jsme jezdili ke známým do Francie – jejich kuchyně mě k tomu přivedla a tím pádem i k vínu. Mimo prvního ročníku v Sovových Mlýnech jsme pravidelnými návštěvníky Prague Food Festivalu, na zimním Grand Restaurant Festivalu jsem byl 3krát. Ale na Mauritiu jsem nikdy nebyl a takhle daleko už vůbec ne,“ zhodnotil šťastný vítěz.
Nejúspěšnější restaurací stejně jako v loňském roce se stala restaurace U Emy Destinnové, kde hosté mohli ochutnat od amerického šéfkuchaře Stevena Trumpfhellera například jelení carpaccio s liškami či grilovaný steak z Ahi tuňáka s avokádovým krémem. Druhým nejúspěšnějším podnikem na PFF se stal Le Grill & Garden@Kempinski pod vedením šéfkuchaře Marka Fichtnera a třetí místo získal Ondřej Slanina z podniku Chateau St. Havel.

Související články
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz