Letošní podzim toho nabídne opravdu mnoho. Kromě automobilových, hodinářských a módních událostí je dobré si najít ve svém diáři čas na gastronomické zážitky. Jak jsme již informovali, tak jako první akci podzimní sezóny, a to už od 1. listopadu, představí restaurace Chorvatský Mlýn speciální ochutnávku více než deseti druhů mladého olivového oleje z Chorvatska, sklizeň 2013. V úžasných a útulných prostorách restaurace na Horoměřické ulici bude možné naučit se testovat a rozpoznávat různé chuti a vůně tohoto tekutého zlata, nebo chcete-li elixíru mládí, jak se také olivovému oleji přezdívá. A je to zřejmě skutečně tak, podle vědců chrání olivový olej naše cévy, zabraňuje stárnutí buněk, obsahuje esenciální kyseliny, které naše tělo nedokáže samo vyrobit, a má dokonce vliv na játra a žlučník. V polovině listopadu, respektive v termínech 20. až 22. listopadu, se svatostánek chorvatských chutí stane místem konání 9. ročníku tradičních Slavností bílého istrijského lanýže, přičemž speciality zde bude připravovat Zlatý kuchař Chorvatska 2005 pan Damir Modrušan. Těšit se můžete na skvělý zážitek a tři speciálně připravená menu, ve kterých se chuť masa, ryb a těstovin nádherně skloubí s chutí vzácného bílého lanýže. Slavností se osobně zúčastní chorvatský podnikatel a restauratér Giancarlo Zigante, který je držitelem Guinessova certifikátu za unikátní nález obřího bílého lanýže o váze 1310 gramů. Na konci listopadu a začátkem prosince, tedy od 20. listopadu do 20. prosince, navíc proběhne sezóna jaderských kalamárů. Tito hlavonožci, ze kterých se nejčastěji konzumují chapadýlka zatočená do kroužků, jsou vynikající na grilu či obalovaní. Nejlépe je ochutí klasické středomořské ingredience, tedy olivový olej, česnek, rajčata. Mají bílé lahodné maso, a kdo propadl jejich kouzlu, může se těšit na recepty a jídla, které během letošní sezóny kalamárů chystají kuchaři v restauraci Chorvatský Mlýn, kde si již nyní lze rezervovat místa na telefonním čísle 220 610 760 nebo na e-mailu mlyn@mlyn1999.cz.