Sociální sítě
Nahoru

Aleš Půta: V dobrém drinku je láska k řemeslu

Nejprestižnější barmanská soutěž roku Havana Club Grand Prix 2013 je za dveřmi a organizátoři mají plné ruce práce s posledními přípravami. Jak se TOP přehlídka barmanského umu rodí, čím může překvapit a jak na ní uspět? Ptali jsme se uznávaného českého mixologa a vítěze této soutěže z roku 2007 Aleše Půty, který pravidla akčního klání nastavuje. A že má k tomu ty nejlepší předpoklady dokládá fakt, že je majitelem 50. nejlepšího baru světa roku 2012 – pražského Hemingway baru.

Jak těžké je nastavit pravidla celonárodní soutěže? Je něco specifického pro české kolo Havana Club Grand Prix, nebo jsou pravidla striktně daná světovou soutěží?

Pravidla dána nejsou, ale jelikož chceme, aby český vítěz dokázal co nejlépe reprezentovat na světovém finále, snažíme se pravidla připodobnit těm, která budou nastavena pro finále v Havaně. Nějaké zkušenosti s pořádáním soutěží mám, takže je to pro mne spíše zábava.

Z jakého rumu Havana Club se budou letos připravovat drinky?

Letos je pro finálový drink podmínkou zvolit Havana Club Añejo 3 Años nebo Havana Club Añejo 7 Años.

Co byste doporučil soutěžícím? Na co se soustředit? S čím by letos mohli porotu zaujmout?

Být originální, nápaditý, ale hlavně dokonale připravený. Soutěžící nesmí zapomenout na to, že prezentace jeho vlastní receptury tvoří důležitou součást hodnocení. Co v minulých kolech hodnotila porota jako plus a co jako mínus pro soutěžícího?

Velké plus bylo, že každý soutěžící měl svůj vlastní příběh a originální nápad, minusů bylo jen skromně.

Nakolik mohou jednotlivé soutěžní drinky překvapit? Může se stát, že se některé zajímavé kombinace ze soutěže zařadí do běžné nabídky barů?

Pokaždé se objeví nějaké perličky, a jestli se zařadí do běžného barového podvědomí, záleží jen na barmanech a hostech, jestli si drink natolik oblíbí, aby se takzvaně rozlezl do jiných barů, ale je velmi těžké udělat z nějakého drinku všeobecně známou klasiku.

Čím se liší letošní mixologická soutěž Havana Club Grand Prix od té, co se konala před dvěma roky?

Rozhodně ničím, protože stále jde o jednu z nejprestižnějších soutěží v ČR a porotu budou tvořit opět světově uznávaní odborníci.

Jaký je mezi barmany o soutěž zájem a co je na ní nejvíce láká?

Zájem je vždy nadprůměrný a to snad bude i letos. Láká je určitě prestiž soutěže a také to, že by mohli reprezentovat republiku na světovém finále v Havaně.

A co úroveň našich barmanů? Český barmanský svět přeci jen nemá tak dlouhou historii v porovnání s některými jinými státy, je to ještě znát?

Dnes už jsou rozdíly zapomenuty, český barman je dnes ve světě velmi ceněn a upřímně si myslím, že se nemáme vůbec za co stydět, naopak jsme na tom velmi dobře, jen by se ta komunita barmanů mohla rozšiřovat rychleji, aby bylo v našich podnicích co nejvíce skutečných profesionálů.

Co vlastně z barmana dělá „dobrého barmana“?

Jen a jen láska k řemeslu.

Jak rychle se k nám dostávají světové trendy? Příp. vytváříme si v Čechách nějaké vlastní, kterými můžeme překvapit?

Díky internetu se vše děje velmi rychle a to i naopak, jakmile z Čech něco vyletí ven, tak to komunita barmanů vidí na facebooku během vteřiny.

Zúčastnil jste se někdy mezinárodní soutěže? Jaký jste si odnesl zážitek?

Ano, i světové finále Havana Grand Prix na Kubě mám za sebou a určitě to byl zážitek, který bych moc přál každému, kdo tuhle práci dělá oddaně a s láskou.

Havana Club Grand Prix 2013– kvalifikace 13. listopadu 2013 v klubu Phenomen v Praze

– velké finále v pražském klubu ROXY a galerii NOD 28. listopadu 2013

– pravidla a propozice soutěže www.havanaclub.cz

Více z rubriky Bary

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.