Sociální sítě
Nahoru

Muž, který naučil svět pít single malt whisky

V šesti letech přišel za svým dědou a oznámil mu, že v životě chce dělat jen jedno. Pálit whisky. Což by bylo zvláštní, kdyby oním dědou nebyl William Grant a oním chlapcem Charles Grant Gordon. Dalších osmdesát let se svému dětskému snu věnoval s nebývalým zápalem. Stal se doslova ikonou světa whisky a během svého života dokázal vybudovat lihovarnické impérium s obratem více než jedné miliardy liber (přibližně 30 miliard korun) ročně. Narodil se 21. srpna 1927 ve skotském Glasgow do významné lihovarnické rodiny. Hned po odchodu do civilu ze tříleté služby u námořnictva a vystudování ekonomie začal pracovat v rodinné firmě. Již v roce 1953, po smrti svého otce, se dostává do vedení společnosti a zahajuje svůj velkolepý plán. O tři roky později je představena ikonická trojhranná láhev Grant’sky a v roce 1963 začíná ambiciózní stavba destilérie ve skotském Girvanu. Charles ke stavbě přistoupil se zápalem sobě vlastním a traduje se, že dokonce po dobu stavby spával v přívěsu na staveništi, aby měl vše pod dozorem. Výsledkem bylo, že stavba byla dokončena již za devět měsíců.

Díky chytrému a energickému přístupu Charlese se společnosti William Grant & Sons podařilo postupně dobýt Severní i Jižní Ameriku, Kanadu, Afriku, Dálný východ, Austrálii i Nový Zéland. A nešlo zdaleka jenom o whisky, v portfoliu jsou dnes i vodky, giny či tequily. Ale mimo všechny tyto úspěchy je potřeba mu přičíst k dobru ještě jeden počin – naučil svět pít single malt whisky. Málokterý z dnešních milovníků jednosladové skotské whisky si uvědomuje, že ještě před několika desetiletími se pod pojmem „skotská whisky“ myslela takřka výjimečně míchaná/blended (vícedruhová) whisky. Jednosladovou vyráběli pouze jako přísadu do míchaných whisky, ale nikdo v ní nespatřoval samostatný obchodní potenciál. Podle zažitého stereotypu byla totiž „drsná“, „pálivá“ a „nevlídná“, zkrátka nápoj, který nemohl konkurovat jemným koňakům, sofistikovaným ginům a karibským rumům – tedy nápojům, které si oblíbili nejen britští konzumenti. Charles Grant Gordon a jeho bratr Sandy byli jedni z těch, kteří ukázali celému světu ušlechtilost a krásu single malt. Díky nim se z Glenfiddich stala první sladová skotská, která se začala vyvážet do celého světa, a z palírny ve městě Dufftown poutní místo vyznavačů whisky. Byla to první skotská palírna whisky, která zřídila návštěvnické centrum a otevřela své brány pro veřejnost. Hlavně neúnavná aktivita bratrů Charlese a Sandyho Grant Gordonů vedla k tomu, že dnes existuje poměrně široký a náročný trh pro skotskou jednosladovou whisky. Tím navždy změnili tvář oboru.

Charles Gordon se dožil úctyhodných 86 let, přičemž až do své smrti zůstal prezidentem William Grant & Sons. Zemřel v rodinném kruhu 21. prosince 2013 v New Yorku, avšak kontinuita ve firmě zůstala zachována, nyní ji vedou dva Charlesovi bratranci.

Více z rubriky Degustace

  • Překvapení v srdci Vinohrad: Apelace 21

    Zprvu by se mohlo zdát, že fine dining scéna a pražské Vinohrady nejdou dohromady. To by bylo ovšem chybně smýšlení. Všem...

    Jan Lidmaňský4.4.2024
  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Vítězka Bocuse d’Or Léa Linster v Trezoru Špork

    V Trezoru Špork, který je součástí restaurace Červený Jelen, proběhlo v minulém týdnu další pokračování seriálu gastronomických událostí se světovou špičkou...

    Marek Zelený11.3.2024
  • Gastronomická show jara proběhne už 11. března

    V holešovické restauraci PRU58 se 11.3. od 18 hodin uskuteční gastronomická show jara. Collaboration akce spojí 3 kuchařské osobnosti, a to...

    Jan Pešek6.3.2024
  • Nebeské menu připraví Patrik Bečvář

    Zážitkově gastronomická atrakce Večeře v oblacích už patří k podzimní Praze stejně jako Karlův most či Pražský hrad. Oběd či večeře...

    Marek Zelený6.2.2024
  • Gregův speciální večer v Pru58

    V úterý 14. listopadu 2023 od 18:30 se uskuteční ojedinělá degustační večeře v podání australského šéfkuchaře Grega Haynese v PRU58. Speciální...

    Marek Zelený8.11.2023
  • Champagne Festival v hotelu The Mozart Prague

    Hotel The Mozart Prague se pyšní svou účastí na prestižním Champagne Festivalu Grand Jour de Champagne, který se bude konat od...

    Jan Pešek3.11.2023
  • Štěpánova degustace

    Nejrozkvetlejší restaurace PRU58 v pražských Holešovicích představila své nové večerní menu. Stojí za ním executive chef a majitel v jedné osobě...

    Jan Pešek30.10.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.