Sociální sítě
Nahoru

Muž, který naučil svět pít single malt whisky

V šesti letech přišel za svým dědou a oznámil mu, že v životě chce dělat jen jedno. Pálit whisky. Což by bylo zvláštní, kdyby oním dědou nebyl William Grant a oním chlapcem Charles Grant Gordon. Dalších osmdesát let se svému dětskému snu věnoval s nebývalým zápalem. Stal se doslova ikonou světa whisky a během svého života dokázal vybudovat lihovarnické impérium s obratem více než jedné miliardy liber (přibližně 30 miliard korun) ročně. Narodil se 21. srpna 1927 ve skotském Glasgow do významné lihovarnické rodiny. Hned po odchodu do civilu ze tříleté služby u námořnictva a vystudování ekonomie začal pracovat v rodinné firmě. Již v roce 1953, po smrti svého otce, se dostává do vedení společnosti a zahajuje svůj velkolepý plán. O tři roky později je představena ikonická trojhranná láhev Grant’sky a v roce 1963 začíná ambiciózní stavba destilérie ve skotském Girvanu. Charles ke stavbě přistoupil se zápalem sobě vlastním a traduje se, že dokonce po dobu stavby spával v přívěsu na staveništi, aby měl vše pod dozorem. Výsledkem bylo, že stavba byla dokončena již za devět měsíců.

Díky chytrému a energickému přístupu Charlese se společnosti William Grant & Sons podařilo postupně dobýt Severní i Jižní Ameriku, Kanadu, Afriku, Dálný východ, Austrálii i Nový Zéland. A nešlo zdaleka jenom o whisky, v portfoliu jsou dnes i vodky, giny či tequily. Ale mimo všechny tyto úspěchy je potřeba mu přičíst k dobru ještě jeden počin – naučil svět pít single malt whisky. Málokterý z dnešních milovníků jednosladové skotské whisky si uvědomuje, že ještě před několika desetiletími se pod pojmem „skotská whisky“ myslela takřka výjimečně míchaná/blended (vícedruhová) whisky. Jednosladovou vyráběli pouze jako přísadu do míchaných whisky, ale nikdo v ní nespatřoval samostatný obchodní potenciál. Podle zažitého stereotypu byla totiž „drsná“, „pálivá“ a „nevlídná“, zkrátka nápoj, který nemohl konkurovat jemným koňakům, sofistikovaným ginům a karibským rumům – tedy nápojům, které si oblíbili nejen britští konzumenti. Charles Grant Gordon a jeho bratr Sandy byli jedni z těch, kteří ukázali celému světu ušlechtilost a krásu single malt. Díky nim se z Glenfiddich stala první sladová skotská, která se začala vyvážet do celého světa, a z palírny ve městě Dufftown poutní místo vyznavačů whisky. Byla to první skotská palírna whisky, která zřídila návštěvnické centrum a otevřela své brány pro veřejnost. Hlavně neúnavná aktivita bratrů Charlese a Sandyho Grant Gordonů vedla k tomu, že dnes existuje poměrně široký a náročný trh pro skotskou jednosladovou whisky. Tím navždy změnili tvář oboru.

Charles Gordon se dožil úctyhodných 86 let, přičemž až do své smrti zůstal prezidentem William Grant & Sons. Zemřel v rodinném kruhu 21. prosince 2013 v New Yorku, avšak kontinuita ve firmě zůstala zachována, nyní ji vedou dva Charlesovi bratranci.

Více z rubriky Degustace

  • Španělské sýry jako gastronomický poklad

    Prosluněné a životem tepající Španělsko láká k návštěvě nejen pro své blahodárné klima a příjemnou atmosféru. Za ozkoušení stojí také místní...

    Karolína Steinbergerová18.2.2022
  • Gurmánské toulky Španělskem

    Španělsko patří mezi nejdostupnější a neoblíbenější evropské destinace. A není divu. Příjemné počasí a bohatá kultura v kombinaci se skvělým jídlem...

    Karolína Steinbergerová21.10.2021
  • Benjamin opět otevírá

    Fine dining restaurace Benjamin v posledních měsících šla cestou zážitku až domů, kdy šéfkuchaři Gavin Lewis a Jakub Červenka jezdili do...

    Marek Zelený12.10.2021
  • Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustine na Malé straně

    Vraťte se do historie a ochutnejte tradiční pokrmy podle receptů z kuchařky z roku 1905. Budete mít příležitost ochutnat německá, rakouská...

    Jan Pešek11.10.2021
  • Kulinářský Trezor šéfkuchaře Marka Fichtnera otevřel své dveře hostům

    Minulý týden se v elegantních gočárovských prostorech bývalého bankovního trezoru restaurace Červený jelen v centru Prahy začalo podávat výběrové tříchodové menu,...

    Jan Pešek4.10.2021
  • Prodlužte si léto osvěžujícím nealko drinkem Passion smash

    Letní hřejivé paprsky vystřídalo šumění barevného listí a typické počasí babího léta. Ve společnosti mocktailu Passion smash s hořko-kyselými tóny exotického...

    Karolína Steinbergerová30.9.2021
  • Květák z La Rotonde

    Restaurace La Rotonde, která se nachází pod střechou hotelu Alcron, působí velmi nenápadně. Art deco styl se prolíná celou restaurací a...

    Jan Pešek6.9.2021
  • Rolls-Royce mezi šunkami

    Sušená šunka jamón je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón ale není jenom jeden, vaše chuťové pohárky můžete provést celou...

    Karolína Steinbergerová13.8.2021
  • Café Buddha o sedmi chodech

    Café Buddha v Norské ulici v pražských Vršovicích je vyhlášenou autentickou asijskou restaurací. Thajské duo, které tvoří babička Lucky a její...

    Marek Zelený28.7.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.