Sociální sítě
Nahoru

Umění šéfkuchařské elity: snoubení pokrmů s exkluzivním šampaňským

Tomu říkáme luxusní večer, který se v Praze často neopakuje. Na začátku roku proběhl v dejvické restauraci AvantGarde první kulinářský festival Chef Time Fest, na němž hostovalo 17 nejlepších českých šéfkuchařů a cukrářů a také zahraniční hvězdy Ari Munandar, šéfkuchař restaurace Zinc, a michelinská šéfkuchařka Reine Sammut z Francie. Gurmánské večery navštívilo během jednoho měsíce celkem 850 hostů, kteří měli možnost ochutnat opravdové delikatesy a dopřát si k nim vybraná vína a nápoje, zapojit se do škol vaření a zažít atmosféru, kdy přímo před vámi vaří ty nejlepší kuchařské špičky. V rámci Hvězdného souboje stála česká esa Petr Hajný (Chagall’s Club Restaurant) s Janem Punčochářem (Le terroir) před neobvyklou výzvou: oba měli uvařit tříchodové menu ze stejných základních ingrediencí. Hosté ochutnali všech šest chodů a porovnali styly obou šéfkuchařů. Co se jedlo? Kachní foie gras, kuře z Bresse a jako dezert mango. „Výběr šampaňského naštěstí nebyl tak náročným úkolem. Zaprvé oba šéfkuchaři odvedli skvělou práci a jejich rafinované pokrmy se velmi dobře snoubily s úžasnými vzorky Champagne. Na druhou stranu Champagne je tak univerzální gastronomické víno, že se s ním pracuje velmi dobře,“ říká uznávaný sommeliér Ivo Dvořák, který večerem provázel.

Foie gras je celkem těžký pokrm, zatímco kuře naopak lehký. Využití řízné kyseliny a perlení nám pomůže snížit vnímání tučnosti jater a křehkost Champagne se přímo nabízí k jemnému kuřátku,“ dodává uznávaný sommeliér Ivo Dvořák. Při zahájení slavnostního večera se nabízelo harmonické Mumm Cordon Rouge, které je vlajkovou lodí vinařství G. H. Mumm. Jeho láhve s červenou stuhou jistě znáte z Formule1,kde s ním vítězové stříkají jeden po druhém, aby tak oslavili své medailové pozice.

Ke kuřeti z Bresse byla do sklenek hostů nalita značka Perrier-Jouët, konkrétně jemný a vyvážený Grand Brüt. I další chody patřily tomuto vinařskému domu – příjemně ovocné Blason Rosé a k dezertům podmanivé Cuvée Belle Epoque 2006. Mumm je pro mě tradiční zástupce plnějšího, imperiálního vína. Perrier-Jouët je taková koketní zralá žena, která má neobyčejnou eleganci a spoustu energie,“ srovnává oba vinařské domy Ivo Dvořák.

A který z kuchařů se stal vítězem hvězdného souboje? Samozřejmě žádný. Oba byli odměněni potleskem skutečných vítězů – návštěvníků tohoto velmi povedeného večera.

Představujeme…

Vinařský dům G. H. Mumm byl založen v Remeši v roce 1827, o 49 let později nechal Georges Hermann Mumm zaregistrovat název Cordon Rouge, který je dodnes synonymem vynikající pověsti tohoto vinařství. Každá jeho lahev je zdobena vysoce ceněnou Cordon Rouge neboli rudou stuhou Légion d’Honneur, nejvyšším francouzským civilním vyznamenáním, jež vytvořil Napoleon I. Značku Mumm nalezneme ve více než 100 zemí celého světa. S téměř osmi miliony lahví prodaných každý rok po celém světě je dům G. H. Mumm třetím největším výrobcem šampaňského na světě. Celou filozofii domu G. H. Mumm lze shrnout do známého sloganu Georgese Hermanna de Mumma „Jen to nejlepší“. Distributorem značky G. H. Mumm je společnost Jan Becher. Šampaňský dům Perrier-Jouët byl založen v roce 1811 po sňatku Sierra Nicolase Perriera a Rose Adelaide Jouëtové. Nyní vlastní 65 hektarů vinic, z nichž prakticky všechny jsou klasifikovány jako tzv. Grand Cru. Byl jmenován dodavatelem šampaňského pro britskou královskou rodinu, švédský i belgický královský dvůr. První ročník cuvée Perrier-Jouet Fleur de Champagne byl uveden na trh v proslulé pařížské restauraci Maxim a následně v Alcazaru při recepci u příležitosti 70. narozenin Duka Ellingtona v roce 1964. Láhev zdobí sasankový dekor navržený sklářským umělcem Emilem Galle. Distributorem značky Perrier-Jouët je společnost Jan Becher.

Více z rubriky Degustace

  • Šťastná třináctka

    La Bodeguita del Medio již po třinácté uspořádá velkolepou gastronomickou show. Termín je daný a diáře se tetelí blahem. Výrazně se...

    Marek Zelený2.2.2023
  • Islandský rybí večer

    Večer ve znamení islandských chutí se uskuteční 31.1.2023 od 18:00 v restauraci PRU58. Hosté se mohou těšit na degustaci a informace...

    Marek Zelený19.1.2023
  • Nový přístup ke casual degustacím

    Restaurace J&J v Teplicích, patřící do ryze české sítě Lagarto, přinesla na sever svěží gastronomický vánek v podobě casual fine dining....

    Marek Zelený2.5.2022
  • Rybí hody v pražských restauracích PRU58 a La Bodeguita del Medio

    Pražské restaurace plánují na přelom dubna a května zajímavé akce pro milovníky rybích specialit. Hned na konci dubna, konkrétně 28. dubna...

    Marek Zelený19.4.2022
  • Degustace v PRU58

    Restaurace PRU58 v pražských Holešovicích je gastronomickým klenotem. Vzdušný prostor plný květin po příchodu vyvolává pocit, že člověk vstoupil do asijské...

    Marek Zelený21.3.2022
  • Španělské sýry jako gastronomický poklad

    Prosluněné a životem tepající Španělsko láká k návštěvě nejen pro své blahodárné klima a příjemnou atmosféru. Za ozkoušení stojí také místní...

    Karolína Steinbergerová18.2.2022
  • Gurmánské toulky Španělskem

    Španělsko patří mezi nejdostupnější a neoblíbenější evropské destinace. A není divu. Příjemné počasí a bohatá kultura v kombinaci se skvělým jídlem...

    Karolína Steinbergerová21.10.2021
  • Benjamin opět otevírá

    Fine dining restaurace Benjamin v posledních měsících šla cestou zážitku až domů, kdy šéfkuchaři Gavin Lewis a Jakub Červenka jezdili do...

    Marek Zelený12.10.2021
  • Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustine na Malé straně

    Vraťte se do historie a ochutnejte tradiční pokrmy podle receptů z kuchařky z roku 1905. Budete mít příležitost ochutnat německá, rakouská...

    Jan Pešek11.10.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.