Sociální sítě
Nahoru

Umění šéfkuchařské elity: snoubení pokrmů s exkluzivním šampaňským

Tomu říkáme luxusní večer, který se v Praze často neopakuje. Na začátku roku proběhl v dejvické restauraci AvantGarde první kulinářský festival Chef Time Fest, na němž hostovalo 17 nejlepších českých šéfkuchařů a cukrářů a také zahraniční hvězdy Ari Munandar, šéfkuchař restaurace Zinc, a michelinská šéfkuchařka Reine Sammut z Francie. Gurmánské večery navštívilo během jednoho měsíce celkem 850 hostů, kteří měli možnost ochutnat opravdové delikatesy a dopřát si k nim vybraná vína a nápoje, zapojit se do škol vaření a zažít atmosféru, kdy přímo před vámi vaří ty nejlepší kuchařské špičky. V rámci Hvězdného souboje stála česká esa Petr Hajný (Chagall’s Club Restaurant) s Janem Punčochářem (Le terroir) před neobvyklou výzvou: oba měli uvařit tříchodové menu ze stejných základních ingrediencí. Hosté ochutnali všech šest chodů a porovnali styly obou šéfkuchařů. Co se jedlo? Kachní foie gras, kuře z Bresse a jako dezert mango. „Výběr šampaňského naštěstí nebyl tak náročným úkolem. Zaprvé oba šéfkuchaři odvedli skvělou práci a jejich rafinované pokrmy se velmi dobře snoubily s úžasnými vzorky Champagne. Na druhou stranu Champagne je tak univerzální gastronomické víno, že se s ním pracuje velmi dobře,“ říká uznávaný sommeliér Ivo Dvořák, který večerem provázel.

Foie gras je celkem těžký pokrm, zatímco kuře naopak lehký. Využití řízné kyseliny a perlení nám pomůže snížit vnímání tučnosti jater a křehkost Champagne se přímo nabízí k jemnému kuřátku,“ dodává uznávaný sommeliér Ivo Dvořák. Při zahájení slavnostního večera se nabízelo harmonické Mumm Cordon Rouge, které je vlajkovou lodí vinařství G. H. Mumm. Jeho láhve s červenou stuhou jistě znáte z Formule1,kde s ním vítězové stříkají jeden po druhém, aby tak oslavili své medailové pozice.

Ke kuřeti z Bresse byla do sklenek hostů nalita značka Perrier-Jouët, konkrétně jemný a vyvážený Grand Brüt. I další chody patřily tomuto vinařskému domu – příjemně ovocné Blason Rosé a k dezertům podmanivé Cuvée Belle Epoque 2006. Mumm je pro mě tradiční zástupce plnějšího, imperiálního vína. Perrier-Jouët je taková koketní zralá žena, která má neobyčejnou eleganci a spoustu energie,“ srovnává oba vinařské domy Ivo Dvořák.

A který z kuchařů se stal vítězem hvězdného souboje? Samozřejmě žádný. Oba byli odměněni potleskem skutečných vítězů – návštěvníků tohoto velmi povedeného večera.

Představujeme…

Vinařský dům G. H. Mumm byl založen v Remeši v roce 1827, o 49 let později nechal Georges Hermann Mumm zaregistrovat název Cordon Rouge, který je dodnes synonymem vynikající pověsti tohoto vinařství. Každá jeho lahev je zdobena vysoce ceněnou Cordon Rouge neboli rudou stuhou Légion d’Honneur, nejvyšším francouzským civilním vyznamenáním, jež vytvořil Napoleon I. Značku Mumm nalezneme ve více než 100 zemí celého světa. S téměř osmi miliony lahví prodaných každý rok po celém světě je dům G. H. Mumm třetím největším výrobcem šampaňského na světě. Celou filozofii domu G. H. Mumm lze shrnout do známého sloganu Georgese Hermanna de Mumma „Jen to nejlepší“. Distributorem značky G. H. Mumm je společnost Jan Becher. Šampaňský dům Perrier-Jouët byl založen v roce 1811 po sňatku Sierra Nicolase Perriera a Rose Adelaide Jouëtové. Nyní vlastní 65 hektarů vinic, z nichž prakticky všechny jsou klasifikovány jako tzv. Grand Cru. Byl jmenován dodavatelem šampaňského pro britskou královskou rodinu, švédský i belgický královský dvůr. První ročník cuvée Perrier-Jouet Fleur de Champagne byl uveden na trh v proslulé pařížské restauraci Maxim a následně v Alcazaru při recepci u příležitosti 70. narozenin Duka Ellingtona v roce 1964. Láhev zdobí sasankový dekor navržený sklářským umělcem Emilem Galle. Distributorem značky Perrier-Jouët je společnost Jan Becher.

Více z rubriky Degustace

  • Chivas 18 má svůj stroj

    Ve světě přímo posedlém rychlostí, hledáním zkratek a okamžitým požitkem našel skotský výrobce luxusní whisky Chivas způsob, jak lidem připomenout, že...

    Jan Pešek1.11.2018
  • Grand Jour de Champagne ve znamení růstu

    Zájem o letošní XII. ročník prestižního festivalu šampaňského Grand Jour de Champagne 2018 je enormní a bez nadsázky lze říci, že...

    Jan Pešek27.10.2018
  • Hříšné chutě v klášteře: Kalina Anežka

    Oblíbený ateliér kuchařské alchymie Miroslava Kaliny změnil svou adresu. Po několika letech, kdy lákal svými téměř kultovními recepty na glazovaný telecí...

    Jan Lidmaňský24.9.2018
  • Degustační menu v Bistro Kaprova

    Oblíbené Bistro Kaprova, které najdete v nedaleko Staroměstského náměstí v Praze, připravilo pro své hosty speciální degustační večeři, jež bude průřezem...

    Libka Safr10.9.2018
  • Chřestová sezóna v Mlýnci vypukla

    Pokud jde o nejlahodnější a nejoblíbenější jarní zeleninu, určitě vítězí chřest. Jeho sezona je však bohužel krátká, začíná v dubnu a...

    Jan Pešek7.5.2018
  • Vzácná návštěva v Hergetově Cihelně

    Už příští týden, a to v úterý 10. dubna od 19 hodine, se promění prostory Hergetovy Cihelny v centrum milovníků vína....

    Jan Pešek3.4.2018
  • Kampa Park a menu vyhlížející jaro

    Oblíbený televizní MasterChef Marek Raditsch připravil ve své „domovské“ restauraci Kampa Park nové menu, které dokonale ilustruje jeho kuchařskou filozofii. Zkušený...

    Jan Pešek20.3.2018
  • Metropole České republiky ožije v květnu festivalem Praha pije víno

    I v letošním roce bude Praha opět pít víno, a to už popáté. Od 18. do 19. května 2018 se v prostorách...

    Jan Pešek13.3.2018
  • Restaurant Ungelt plánuje večeři s unikátním hostem

    Na sobotu 24.3.2018 naplánoval svatostánek chutí Ungelt v samotném srdci Prahy speciální degustační večer s vinařem Jeanem Gardiesem, jehož návštěvu lze...

    Jan Pešek4.3.2018
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.