Sociální sítě
Nahoru

Výstava klasika světového kinetického umění

V přímé konfrontaci s mezinárodním uměním a jeho vysokou kvalitou se velmi často stává, že hodnotně a přínosně vypadající tvorba z tuzemska náhle ztratí svůj dosavadní lesk. Není to však pouze náš specifický fenomén, ale prakticky osud všech národních výtvarných scén, jejichž téměř nedozírná šíře se tváří v tvář světové tvorbě pojednou rapidně zredukuje na malou skupinku skutečně silných individualit.

Z obdobného srovnání Milan Dobeš skutečně nemusí mít strach, protože něj je tomu právě naopak. Už začátkem šedesátých let naprosto ignoroval vlnu struturální abstrakce, která se k výtvarníkům tehdejšího Československa s tradičním zpožděním dostala a našel si svou svébytnou uměleckou cestu. Ve svých dílech již tehdy pracoval s pohybem a světlem, čímž se zařadil mezi avantgardu světové scény. Jeho díla rychle přesvědčila zahraniční kritiky a otevřela tomuto výjimečnému výtvarníkovi cestu do světa. Milan Dobeš se teprve po řadě přesvědčivých úspěchů na mezinárodní scéně začíná etablovat i doma a v současnosti neoddiskutovatelně patří do internacionální ligy umělců, zabývajících se kinetickým uměním. Prakticky nejdůležitější světová výstava nazvaná Dynamo, která se vloni konala v Paříži a představila výběr nejdůležitějších, pohyb vyjadřujících umělců od roku 1913 až do současnosti, zařadila mezi přísně vybraných 150 umělců vedle Františka Kupky od nás již jen Milana Dobeše. Autor je zastoupen v celé řadě velice důležitých institučních a soukromých sbírek po celém světě a na této výstavě představí výběr svých děl z období od šedesátých let až po současnost. Vernisáž výstavy je 22.května v 18.00 hodin, přičemž výstava v Galerii Petr Žaloudek v pražské ulici Na Příkopě 12 trvá do 19.července. Další informace na www.galerie-zaloudek.cz.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.