Akce | 12.5.2014 | Marek Zelený

PRAGUE FOOD FESTIVAL 2014 nabídne unikátní Badoit Fine Dining

Blíží se třídenní svátek jídla s dlouholetou tradicí! Brány Královské zahrady Pražského hradu se otevřou všem milovníkům dobrého jídla a pití v pátek 23. května a hodovat se bude do neděle 25. května. VIII. ročník festivalu nabídne skvělé pokrmy, nejlepší šéfkuchaře, představí špičkové podniky, producenty alkoholických i nealkoholických nápojů a delikates. „Chutné“ novinky: speciální Badoit Fine Dining s michelinskými chefy či vítězi Grand Restaurant, Ideální školní jídelna, Grand Lehárna Orangina, Ceny české gastronomie, soutěže v čepování piva a mnoho dalšího. Festival se těší velké oblibě, proto doporučujeme zakoupit vstupenky v předprodeji.

Letos v duchu filosofie: „Nejezte, nepijte ani nežijte blbě!“
Garantuji vám, že ochutnáte tradiční pokrmy, ale i opravdové unikáty,“ říká zakladatel PFF Pavel Maurer. Například bizoní steak z Nebrasky, guláš ze sumce z třeboňského rybníka Svět, La pissaladiére – typický slaný francouzský koláč, 60 kilový mečoun na grilu (celá ryba před hosty porcovaná), syrové veganské sushi s čerstvým wasabi, šlehaná jehněčí paštika se šípkovým želé, burgundští šneci s česnekovým máslem, Angus lanýžový tatarák, studená třešňová polévka s třešňovým sorbetem ochuceným griotkou či Ugova zmrzlina z čerstvého ovoce. Speciálně pro PFF bude vytvořeno – Sedlčanské „sushi“ a Sedlčanská tlačenka! 1. Svět gastronautů, lokální dobroty a hvězdy z regionů
PFF 2014 se účastní pražské a poprvé i regionální TOP restaurace z celostátní ankety Maurerův výběr Grand Restaurant 2014.
Z mimopražských je to například Šupina (Třeboň), „vynálezce“ unikátní delikatesy kapří hranolky, dále vyhlášená rodinná biofarma a restaurace U Štěpána (Vojetice), Farma Košík (Tuchom) se svým slavným romanovským biojehněčím či absolutní vítěz Grand Restaurant 2014 Chateau Mcely, Piano Nobile. Z Prahy pak např. KOBE s vyzrálým hovězím, vitariánská gastronomická zvláštnost Secret of Raw, Yasmin Noodles s 60 kilovým mečounem či luxusní Buddha-Bar. Nechybí gastronomičtí favorité ze Zátiší Group, nejvýše položená pražská restaurace Aureole či bistro-řeznictví Naše maso, které patří do skupiny Ambiente.

RESTAURACE:
• AMADE • ANGUSFARM • AUREOLE • BELLEVUE • BUDDHA-BAR • CAFÉ AMANDINE • FARMA KOŠÍK • FRANCOUZSKÁ RESTAURACE ART NOUVEAU • CHATEAU MCELY, PIANO NOBILE • GRAND CRU RESTAURANT ET BAR • CHATEAU ST. HAVEL • JÍTRAVA APARTMÁN-HOTEL • KOBE • LA BOUCHÉE • NAŠE MASO • NH PRAGUE, IL GIARDINO • SAKURA • SECRET OF RAW • ŠUPINA & ŠUPINKA • U EMY DESTINNOVÉ • U ŠTĚPÁNA • V ZÁTIŠÍ • YASMIN, NOODLES • ZÁMEK LIBLICE • ŽOFÍN GARDEN •

2. Kolik stojí jednotlivé pokrmy?
Například Francouzská restaurace Art Nouveau nabídne:

Smažený konfit z hovězích žeber, křenová espuma, bramborové pyré s petrželovým olejem – 4 Grandy
Kotleta ze selátka vyzrálá 40 dní, jablkové kostičky v pomerančovém demi-glace, karotkový crème-fraîche krém – 7 Grandů
Francouzská makronka ze zeleného pepře, jahodový sorbet s praskajícím cukrem, jahodová pěna – 3 Grandy

Pokud si objednáte celé festivalové menu, tak zaplatíte jen 10 Gradů.
1 Grand – 30 Kč

3. Michelinští šéfkuchaři na PFF!
V atmosféře Královské zahrady zažijete unikátní Badoit Fine Dining. U společného dlouhého stolu ochutnáte menu od šéfkuchařů oceněných Michelinem či anketou Grand Restaurant. Budou se podávat 3chody + amuse-bouche, vše snoubeno s luxusními alko i nealkoholickými nápoji a profesionální obsluhou. Vařit bude vítěz Badoit Grand Chef 2014 Jan Štěrba, vítězové Grand Restaurant 2013 Petr Fučík, Grand Restaurant 2012 Pavel Sapík, Grand Restaurant 2005 Michal Göth, michelinští chefové Oldřich Sahajdák, Roman Paulus, Riccardo Lucque (držitel Michelin Bib Gourmand) a dle průzkumu agentury Market Research Think – nejpopulárnější šéfkuchař české veřejnosti Zdeněk Pohlreich.
4. „Ideální školní jídelna“
Denně budou probíhat diskuze s odborníky na zdravou výživu s interaktivními workshopy. Vystoupí např. Monika Urbanová a Blanka Turturro ze Slow Food Prague (iniciátorky projektu „Jídelna snů“), Margit Slimáková (autorka „Zdravého talíře“ a Skutečně zdravá škola), Tom Václavík z Greenmarketingu, který se dlouhodobě zabývá osvětou ve stravování nebo Petr Tláskal a Jana Dostálová (předseda a místopředsedkyně Společnosti pro výživu). „PFF není jen svátkem vynikajícího jídla pro dospělé. Stravování dětí nám leží na srdci. S tím souvisí např. i potřeba úpravy zastaralého spotřebního koše, který již neodpovídá životnímu stylu současných školáků a je tak neefektivní pro všechny zúčastněné nebo potřeba zamyšlení se nad nevhodným obsahem občerstvovacích automatů na školách,“ vysvětluje producentka PFF Monika Maurerová.

…že to není jen sen, ale může to být skutečné vám na místě předvedou:
– ZŠ Praha 7, Tusarova 21
– 10. školní jídelna Plzeň
– Fresh & Tasty

Dětský čin roku s Whirlpool
Pro mladé festivalové návštěvníky jsou připraveny hry, kvízy a drobné výhry. Přímo na místě mohou sepsat svůj příběh o dobrém skutku, který vykonali. A budou tak zařazeni do projektu, který již desátým rokem oceňuje mladé hrdiny.

Nově! Dětský koutek Montessori s hravým a edukativním programem.

5. Grand Lehárna Orangina
Poprvé na festivalu příjemná chill out zóna s výhledem na chrám Sv. Víta v těsné blízkosti unikátní Oranžerie navržené světoznámou architektkou Evou Jiřičnou! V pohodlných lehátkách se hosté festivalu zrelaxují před či v průběhu kulinářských zážitků a mohou si i zdřímnout.

6. Cooking show a škola vaření!
Charismatický italský šéfkuchař Moreno Cedroni, držitel dvou michelinských hvězd, známý chef Riccardo Lucque předvedou své kuchařské umění na stánku Kenwood Cooking Show.
Speciality z francouzské, italské a asijské kuchyně se naučíte ve Škole vaření s Apetitem.

7. Ceny české gastronomie a škola vůní!
V Míčovně Pražského hradu bude představen nový projekt „Ceny české gastronomie“ – nejlepší a nejzajímavější šéfkuchaři, farmy, bioprodukty či osobnosti ovlivňující českou gastronomickou scénu. Talkshows se zajímavými hosty bude moderovat Jan Pokorný z Radiožurnálu. Ve „Škole vůní“ si otestujete vaše schopnosti a získáte certifikát „Lovce chutí a vůní“. Budete moci hlasovat o nejoblíbenější „České jídlo roku“ a vyhrát tak hodnotné ceny.

8. NÁPOJE
Kavárna De’Longhi – káva zdarma pod širým nebem s výhledem na Prahu.

Nealkoholické nápoje Rajec, Evian, Badoit, Orangina, Vinea, Kofola, Ugova čerstvá šťáva ve stylu „nápoje. život. emoce.“

Premier Wines – společnost jež od roku 1992 vyhledává po celém světě osvědčené stálice i budoucí hvězdy mezi víny a destiláty. Objevíte nejen tajemství skvělých vín z Francie, Rakouska, Itálie, Portugalska, Německa a Chile, ale třeba i růžové šampaňské a netradiční míchané nápoje.

Pivovary Lobkowicz – česká a moravská regionální piva a pivní speciality – pivovar Vysoký Chlumec (Chlumecký Amber Ale, Chlumecký Fruit Ale, Chlumecký Vít, Démon), Pivovar Protivín (Lobkowicz Premium, Merlin a Lobkowicz Premium Nealko), Pivovar Klášter (Klášterní XIX. Bock) a Pivovar Rychtář (Rychtář Rataj). Připraveny jsou soutěže v čepování piva a pivní degustace.

Sdružení slováckých vinařů – představuje osobitá vína pocházející ze specifické oblasti Slovácka, vinařského kraje se staletou tradicí. Ochutnáte Vinum Moravicum, Víno Blatel, Rodinné vinařství Košut, vinařství Ing. Richarda Tichého, Zámecké vinařství Bzenec, Vinařství Štěpán Maňák a SPIELBERG CZ. Těšte se na debaty s vinaři a řízené degustace.
La Casa de la Havana vieja – klasický koktejlový bar s pravou karibskou atmosférou. Ochutnáte lahodné koktejly a delikátní kombinaci nápojů a vybraných „finger food“. Těšit se můžete na barmanskou školičku.

9. MŇAMKY
Manufaktura Blanky Milfaitové – marmelády oceněné 10 medailemi z toho 4 zlatými při soutěži World´s Marmalade Awards 2014!

Freshbedýnky – YesFresh – ano čerstvým potravinám! Ochutnáte nejkvalitnější ovoce, zeleninu, maso, mléko a další potraviny produkované v souladu s přírodou.

Sklizeno – farmářské, bio, tradiční potraviny. Opravdové jídlo na váš stůl!

Bon–Bon – český výrobce originální čokolády a delikates z marcipánu.

Ugova zmrzlina z čerstvého ovoce – ochutnejte netradiční mix – jablko, malina, borůvka, jahoda.

Sedlčanský – tradiční i moderní zrající sýry z rukou sedlčanských sýrařů: Modřenín, Pepin, Smetanový Hermelín, Vltavín, Romadůžek, Selský Hermelín. K tomu navíc několik originálních sýrových specialit připravených pro Prague Food Festival, např. zmrzlina z Hermelínu, Sedlčanské sushi a Sedlčanská tlačenka!
Husí játra (foie gras) Filipa Töpfera – paštiky, teriny, parfé či v kombinaci s dobrým jablkem, cibulí, sádlem, či kváskovým chlebem.

Lindt – čokoláda vyrobená švýcarskými mistry.

10. Poprvé budou na PFF velké degustační stany, které poskytnou pohodlí před případným deštěm.

11. Doporučujeme zakoupit vstupenky již nyní na www.praguefoodfestival.cz.
Základní vstupné činí:
450 Kč v předprodeji (zahrnuje 150 Kč vstup + 300 Kč balíček 10 Grandů na základní ochutnávku)
500 Kč na místě (zahrnuje 200 Kč vstup + 300 Kč balíček 10 Grandů na základní ochutnávku).

Související články
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz