Sociální sítě
Nahoru

George Prime Steak Restaurant: když prvotřídní steak doprovází luxusní víno

V Platnéřské ulici nedaleko Staroměstského náměstí na vás vedle nevšedního gurmánského zážitku čeká i nevšední výběr velmi vzácných vín. V George Prime Steak Restaurantu si přijdete na své, ať už si budete chtít vyhodit z kopýtka jednou z posledních lahví francouzského Merlot Duckhorn na světě, či zatoužíte „pouze“ po kvalitním vínu k běžné konzumaci. Málokdy se stává, že by majitel restaurace byl zároveň i jejím šéfkuchařem, nicméně u osoby George Betaka, který léta sbíral zkušenosti jako šéfkuchař v Kanadě, Itálii či Švýcarsku, je to přímo nutnost. Ve svém George Prime Steak Restaurantu dbá nejen na kvalitu masa a na jeho přípravu ale i na to, aby ochotný personál mohl hostům k vybranému jídlu vždy nabídnout i přesně padnoucí nápoj z ojedinělé nabídky vín. O tu se tady stará someliér Jiří Jatel.

Díky svým kontaktům v USA, kam jezdí osobně dohlížet na výběr toho nejkvalitnějšího hovězího, získal George Betak přístup ke zdrojům vynikajících ročníků a odrůd, které jen stěží jinde naleznete. Vína pochopitelně nedováží jen z Ameriky, ale i z Evropy (nejvíce z Francie a Itálie) a kromě stáří, chuti a aroma se zaměřuje ještě na jednu vlastnost: na exkluzivitu. V George Prime Steak Restaurantu tak naleznete láhve, které jsou opravdu vzácné. Důvodů jejich výjimečnosti může být mnoho – od ukončení výroby, přes změnu strategie vinařství až po jeho zánik, či změnu majitele. Dobrým příkladem je Merlot Duckhorn HOWEL MOUNTAIN. V roce 2005 byla vinice původním majitelem prodána, čímž její produkce z let před prodejem rázem získala na jedinečnosti. V George Prime Steak Restaurantu si můžete vychutnat jednu z 36 posledních lahví z této vinice a to ročníky 1995, 1998, 2001 a 2003. Naleznete tu ale i výběr z pestré škály mnoha dalších vinných značek. Pokud nejdete po něčem konkrétním, vodítkem vám bude přehledný vinný lístek nebo rady ochotné obsluhy. V současnosti si navíc můžete pochutnat na třech vínech z mimořádné nabídky. Jsou jimi již několikrát oceněná Insignie se sytým až inkoustovým zabarvením, s chutí ostružiny a nádechem černého pepře, kakaa a kari koření, Cabernet Sauvignon 1998 z vinařství Altamura, které si zakládá na způsobu zpracování vína (až 36 měsíců zraje v dubových sudech) a konečně Carmenet Cabernet Sauvignon Sonoma Valley Moon Mountain Reserve 1998, jež láká svým plným aroma, rubínovou barvou a chutí červeného ovoce.

Za zmínku ještě stojí unikátní víno George Pinot Noir z vinic George Wine Company nacházející se na slunných svazích údolí Ruské řeky v Kalifornii (Russian River Valley). Majitelem vinice je také George ovšem ne Beták nýbrž Levkoff. Bývalý finanční makléř na americké burze se jednoho dne rozhodl pověsit své stresu plné povolání na hřebíček a začít dělat víno. Že se mu to zřejmě daří, dokládá i vynikající ocenění v minulém čísle odborného měsíčníku Wine & Degustation. Zmíněné značky jsou jen letmým pohledem do vinotéky George Prime Steak Restaurantu v Platnéřské ulici č. 19, jejíž součástí je i originální enotéka. Díky ní si při své návštěvě můžete připít vysoce ceněnými víny, aniž byste si museli koupit celou láhev.

Více z rubriky Degustace

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Vítězka Bocuse d’Or Léa Linster v Trezoru Špork

    V Trezoru Špork, který je součástí restaurace Červený Jelen, proběhlo v minulém týdnu další pokračování seriálu gastronomických událostí se světovou špičkou...

    Marek Zelený11.3.2024
  • Gastronomická show jara proběhne už 11. března

    V holešovické restauraci PRU58 se 11.3. od 18 hodin uskuteční gastronomická show jara. Collaboration akce spojí 3 kuchařské osobnosti, a to...

    Jan Pešek6.3.2024
  • Nebeské menu připraví Patrik Bečvář

    Zážitkově gastronomická atrakce Večeře v oblacích už patří k podzimní Praze stejně jako Karlův most či Pražský hrad. Oběd či večeře...

    Marek Zelený6.2.2024
  • Gregův speciální večer v Pru58

    V úterý 14. listopadu 2023 od 18:30 se uskuteční ojedinělá degustační večeře v podání australského šéfkuchaře Grega Haynese v PRU58. Speciální...

    Marek Zelený8.11.2023
  • Champagne Festival v hotelu The Mozart Prague

    Hotel The Mozart Prague se pyšní svou účastí na prestižním Champagne Festivalu Grand Jour de Champagne, který se bude konat od...

    Jan Pešek3.11.2023
  • Štěpánova degustace

    Nejrozkvetlejší restaurace PRU58 v pražských Holešovicích představila své nové večerní menu. Stojí za ním executive chef a majitel v jedné osobě...

    Jan Pešek30.10.2023
  • Speciality v restauraci Triton opět překračují hranice možného

    Nové podzimní menu zážitkové restaurace Triton, ukryté v kouzelné secesní jeskyni pod Václavským náměstím, opět překračuje hranice běžného a možného. Ambiciózní...

    Marek Zelený21.9.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.