Sociální sítě
Nahoru

Absolut představuje Andy Warhol Edition

Stejně jako na konci každého roku uvádí i letos Absolut na trh exkluzivní limitovanou edici. Ikonická lahev tentokrát patří prvnímu umělci, který kdy se značkou švédské vodky spolupracoval. Andy Warhol Edition vychází z originální malby vytvořené Andym Warholem přímo pro Absolut. Díky ní si dnes může vzít každý svého Warhola domů.

„Ta lahev se mi líbí, chci s ní něco udělat.“ Tato slova Andyho Warhola měla v roce 1986 mnohem větší význam, než si v té době dokázali všichni představit. Slavný pop artista a milovník nočního života vůbec poprvé vytvořil z motivu Absolut umělecké dílo a Absolut tak odstartoval intenzivní spolupráci s umělci. Značka švédské vodky prostřednictvím aktuální Andy Warhol Edition tento historický moment připomíná. A zatímco originální malba má své čestné místo ve stockholmském muzeu lihovin (Spritmuseum), nová lahev slavné dílo Andyho Warhola oživuje a dostává zpět k zákazníkům. Část zisku z prodeje nové limitované edice Absolut poputuje do nadace Andyho Warhola, která dlouhodobě podporuje moderní umění (do dnešního dne rozdistribuovala formou grantů 250 milionů dolarů). Andyho Warhola design lahve Absolut naprosto okouzlil. Namaloval ji a pak přivedl Keith Haringa, který pro Absolut vytvořil druhé dílo. Warhol naplnil naši značku kreativitou a položil základy pro naši úspěšnou kooperaci se světem umění. Návrat ke spolupráci s Warholem manifestuje víru Absolut v kreativitu a upevňuje její spojení s uměním,“ říká Jana Ambrožová, marketingová manažerka společnosti Jan Becher Pernod Ricard.

Andy Warhol Edition následuje každoroční tradici značky představovat špičkový design a limitovanou edici. Warholova lahev je černá s modrými, růžovými a žlutými detaily – stejně jako originální malba Absolut Warhol. Limitovaná edice obsahuje zhruba čtyři miliony lahví, které budou od začátku října distribuovány po celém světě. Ikonická lahev, dlouhodobé přátelství s uměleckou scénou a originální limitované edice – pro tohle všechno si Absolut zamilovali nejen sami kreativci, ale fanoušci moderního umění vůbec. Mít doma svůj kousek „Absolutky“, který má dobře známý obsah, ale exkluzivní obal, je dnes prostě „in“. Obrazy už dávno nepatří jen na zeď a při tvorbě interiéru dělají tyto nekonvenční doplňky zázraky. A jako se skutečným uměleckým dílem zacházejí s limitovanými edicemi také sběratelé a investoři. Ti první jsou schopni zaplatit za chybějící kousek ve své sbírce nemalé částky a ti druzí moc dobře vědí, jak se postupem času jejich vklad do originální láhve s vodkou zhodnotí. Našla by se ještě spousta dalších důvodů, proč si všichni tak hýčkají svoji limitovanou Absolut Unique z předloňska, Absolut Originality z minulého roku a nemůžou se dočkat úplné novinky, repliky slavné Absolut Warhol. A co vy? Už víte, kde bude váš Warhol stát? Pokud máte obdivovatele pop artu mezi přáteli, nejspíš už vás napadlo, že právě Warholova lahev Absolut může být přesně tím dárkem, který by chtěl najít pod vánočním stromkem. Je to příležitost, která se neopakuje, a navíc – Andy Warhol má slovanskou krev, ne náhodou je jeho muzeum ve slovenských Medzilaborciach, tak kde jinde by měl strávit Štědrý den než kousek od domova svých rodičů?

S limitovanou edicí Andyho Warhola souvisí nový projekt Absolut, který má ambice stát se největší online směnárnou umění na světě. Zapojit se může každý, kdo už má nebo pomocí speciální Absolut aplikace vytvoří digitální umělecké dílo. To dá k dispozici na stránkách absolut.com/artexchange a na oplátku mu přijde práce někoho jiného. Vyhrává každý, ale ti nejšťastnější obdrží výměnou dílo některého ze známých umělců, kteří se směnárny Absolut zúčastní. Ve hře je dokonce jeden Warhol!

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.