Sociální sítě
Nahoru

Potvrzeno. Pražský Hemingway bar je světová špička

Slavná soutěž TheWorld’s 50 Best Bars, do níž byl už podruhé nominován pražský Hemingway bar, zná své výsledky. Tým v čele se známým barmanem Alešem Půtou obsadil 24. místo. Jde zatím o největší úspěch Čechů na světové barové scéně.

Soutěž The World’s 50 Best Bars pořádá každý rok časopis Drinks International a pro barmany a provozovatele barů je to ta nejvýznamnější událost vůbec. Má pro ně stejnou váhu jako pro filmaře Oscar a pro hudebníky Grammy. Už druhá nominace pražského Hemingway baru (první proběhla v roce 2012) proto byla ohromným úspěchem. Tím spíš, když o nominacích a finálním pořadí rozhodovalo 334 profesionálních barmanů, majitelů barů, redaktorů a ambasadorů z 50 zemí, kteří tvoří světovou špičku. 24. místo, které zaznělo během slavnostního předávání cen minulý čtvrtek v londýnském Christ church Spitalfields, tak může být pro Aleše Půtu a jeho tým skutečným důvodem namíchat si velký slavnostní drink.

Celý večer byl pro nás krásným zážitkem. Na tom váženém ceremoniálu se sešlo pět set lidí, kteří čekali na to, jak dopadnou. Odpočítávali jsme pozorně každé místo, a když se vyhlašoval třicátý bar a stále nic, začali jsme být nervózní, jestli na nás nezapomněli. To, že jsme se umístili čtyřiadvacátí, před bary velmi zvučných jmen, je skoro neuvěřitelné. Je to veliký úspěch pro všechny, kdo se na provozu našeho podniku podílí. Věřím, že to tak cítí všichni barmani Hemingway baru, a moc dobře si uvědomuji, že na tom mají velikou zásluhu,“ říká známý český barman a majitel Hemingway baru Aleš Půta.

V soutěži The World’s 50 Best Bars se standardně nejlépe umisťují bary ze Spojených států a Velké Británie. USA mělo v letošní padesátce 16 podniků a Anglie 9. Nejúspěšnějšími městy se staly Londýn s 8 oceněními a New York, v němž se nachází 7 vítězných barů. „O první tři místa tradičně soupeřily Londýn a New York. Porotci soutěže jsou většinou Američani nebo Britové, bývají v těch podnicích tedy nejčastěji a zároveň mezi nimi pochopitelně funguje i jakási krajanská sounáležitost. O to větší na druhou stranu můžeme mít z našeho úspěchu radost,“ dodává Aleš Půta. Z „nebritských“ evropských měst se v žebříčku před Prahu dostaly pouze Milano, Paříž a Berlín (v každém se nachází jeden oceněný podnik).

Světová TOP 3:

Artesian, Londýn

The Dead Rabbit Grocery & Grog, New York

Nightjar, Londýn

Hemingway bar ovšem neboduje jen ve světě. V českých BAR AWARDS nedávno obsadil první místo v kategorii „koktejl bar“ a David Andrle z Hemingway Baru se stal nejlepším barmanem roku.

Chcete ochutnat některý z drinků, které oslnily přísné koktejlové akademiky? V Hemingway baru vám je rádi představí. Od konce října si navíc můžete vybírat ze zcela nové nabídky koktejlů, která je opět (stejně jako samotné prostředí baru) inspirovaná Ernestem Hemingwayem a jeho životem. Kromě ní je pro vás i nadále připravena celá škála prvotřídních absintů, rumů, ginů i špičkové Champagne.

Více z rubriky Bary

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.