Sociální sítě
Nahoru

Zenith a pocta prvnímuvesmírnému průzkumníkovi 21. století

Švýcarská značka Zenith je spojována nejenom s dlouholetou tradicí špičkové výroby hodinek, ale také jako společník, jež aktivně podporuje i ta nejodvážnější lidská dobrodružství. Jako poctu jednomu z nejvýznamnějších průzkumníků tohoto století, Felixi Baumgartnerovi, vytvořil Zenith nový model Academy Christophe Colomb Tribute to Felix Baumgartner. Tento zkušený parašutista a skokan base jumpingu, k jehož největším úspěchům, patří seskok ze stratosférické kapsle, představuje osobnost, jež zcela odráží hodnoty značky Zenith. S touto unikátní časomírou je také spojen jeden z největších hodinářských objevů současnosti: modul Gravity Control. Limitovaná edice pouze deseti kusů exceluje několika zcela výjimečnými funkcemi a motivy spojenými s legendárním kouskem tohoto rakouského sportovce. Felix se řídí filozofií, která je inspirací stávajícím i budoucím generacím, a tvrdí, že skutečné limity jsou pouze ty, které jsme si stanovili sami.

Felix Baumgartner s hodinkami Zenith na svém zápěstí překonal 14. října 2012 rovnou tři světové rekordy ve volném pádu. První z nich je výškový, skočil totiž z kapsle nadnášené héliovým stratosferickým balónem do hloubky 38 969,4 metrů. Druhým rekordem je rychlost, protože při pádu překonal, při rychlosti 1 357,6 km za hodinu, rychlost zvuku. V neposlední řadě se jedná také o dobu trvání seskoku, který trval čtyři minuty a 20 sekund.

Jako všechny modely řady Academy Christophe Colomb, i model Tribute to Felix Baumgartner na první pohled poutá pozornost. Číselník znázorňuje Felixův skokanský kousek a výjimečné prostředí, v němž jej uskutečnil, pomocí originálních dekorací a neobvyklých materiálů. Mistrům hodinářům z dílny značky Zenith se podařilo věrně reprodukovat slavnou fotografii Felixe Baumgartnera při přípravě na legendární seskok z kapsle. Postava ve skafandru, zdobící ciferník na třech hodinách, je vyryta do destičky z 18kt ručně leštěného zlata a připevněna k číselníku dvěma šroubky, jedním pod helmou a druhým pod levou nohou. Na dvanácté hodině a minutovém číselníku je jemný detail značky evokující dobu trvání seskoku (4 minuty a 20 sekund). Jako u všech modelů Zenith v této unikátní edici, je deska dutá, aby lépe dokázala pojmout tvar gyroskopického modulu Gravity Control na šesti hodinách.

Číselník tvoří z větší části tyrkys znázorňující planetu Zemi, zatímco horní část představuje mléčnou dráhu při pohledu z atmosféry, jíž tvoří aventurin. Tento materiál, zřídka používán v oblasti výtvarného hodinářství, se zrodil v 16. století v dílně benátského skláře. Při práci na svém posledním výtvoru shodil smítko kovového prachu do roztavené hmoty a nečekaně tak vytvořil sklo s třpytivým vzhledem. Jaký krásnější a přirozenější způsob by tedy mohl být použit pro zobrazení hvězdné oblohy?

Dýnko je tvořeno z 18kt zlata a ilustruje neuvěřitelný volný pád rakouského skokana. Všechny motivy jsou ručne vyryty pomocí gravírovací techniky a jsou obklopeny rytými nápisy Felixových třech rekordů. Ve zvláště jemném detailu je patrno umístění šesti klenotů, a to na kapsli, skafandru a také přesně na stejném místě, kde měl Felix Baumgartnerer na sobě při seskoku hodinky. Tyto nové hodinky, nesoucí jméno posledního velkého objevitele 15. století spolu s nadzvukovým mužem dnešní doby, skrývají strojek, jež je výsledkem precizního hodinářského umění. Strojek obsahuje dvě hodinářské funkce: regulační těleso s vysokou oscilační frekvencí, a to 5 Hz, sloužící k rozdělení času na desetiny sekundy, a mikromechanický zázrak ve tvaru patentovaného gyroskopického modulu Gravity Control, který neutralizuje účinky gravitace. Tento systém, vyvinutý hodinářskými mistry značky Zenith, je inspirován přesností přístrojů, které manufaktura kdysi vyráběla – námořních chronometrů.

Modul Gravity Control funguje na stejném principu, avšak v miniaturní podobě. Umožňuje, aby krokové ústrojí hodinek zůstalo ve stálé horizontální poloze bez ohledu na sklon zápěstí a zaručuje tím nejvyšší možnou přesnost. Tento jedinečný systém, který je výsledkem pětiletého vývoje, je tou nejlepší poctou, jakou mohla značka Felixi Baumgartnerovi složit. Do dnešního dne je Zenith jedinou manufakturou, jež tento systém vyrábí. V roce 2011 byl odměněn cenou Grand Prix d’Horologie de Genéve v kategorii hodinek s nejlepšími komplikacemi. Tento vysoce přesný strojek je umístěn v platinovém pouzdře o průměru 45 milimetrů s DLC (Diamond-Like-Carbon) povlakem, který dává materiálu specifickou matnou černou barvu i jeho velmi žádoucí tvrdost a odolnost.

Model Academy Christophe Colomb Tribute to Felix Baumgartner je vydán v limitované edici pouze deseti kusů s podpisem Felixe Baumgartnera a je k dispozici v butiku v Ženevě.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.