Sociální sítě
Nahoru

Zenith oslavuje výročí speciální edicí

Jedna z prvních moderních hodinářských manufaktur se zrodila v malé švýcarské vesnici. Pokud chcete opravdu porozumět revoluci a pokroku, které firma reprezentovala, představte si zimu 1864 v Le Locle uprostřed Neuchâtelských hor. Jako každý rok, i tehdy byla sezóna příliš krutá pro obdělávání půdy, což přivedlo zemědělce k tomu, aby se stali hodináři. Když v roce 1865 Geroges Favre-Jacot, ve svých 22 letech, založil manufakturu na hodinky, netušil, že tak navždy změní způsob jejich výroby. Postavil moderní prostorné dílny, které dodnes stojí na původním místě. V průběhu let se továrna rozrostla ve velkou mezinárodní společnost a Georges Favre-Jacot se stal kapitánem hodinářského průmyslu. V roce 1969, šest měsíců před prvními krůčky lidstva na Měsíci, mistři hodináři v manufaktuře Zenith jako první na světě vyrobili integrovaný automatický strojek s chronografem. I když byl zatím první svého druhu, byl jedním z nejpřesnějších díky dosažení dosud nevídané frekvence 36 000 kmitů za hodinu. Příhodně pojmenovaný El Primero, později udal jméno a směr celé kolekce, která neustále posouvá hranice přesnosti a špičkové kvality.

Dva roky intenzivního výzkumu a vývoje dovedly mistry z dílny Zenith ke způsobu, jak umístit do malého prostoru náramkových hodinek 300 let starý systém známý jako řetízkový kompenzátor nátahu. Spirálovitý tvar zajišťuje dokonalou stabilitu hnací síly i při natažení pera. Řetízek, skládající se z celkem 575 dílů, je dlouhý 18 cm a zabezpečuje spojení bubínku pérovníku a mechanismu. Komplexní struktura umožňuje namotat řetízek tak, aby vydržel více než tři kilogramy tažné síly. Během celé rezervy chodu (nejméně 50 hodin), vyvíjí hnací pero sílu na mechanismus prostřednictvím řetízku, který se vine na bubínek. Úpravou odchylek tahu vyrovnává mechanismus sílu přenášenou do strojku chodu a následně do krokového kola z křemíku. Velikost a kuželovitý tvar mechanismu jsou založeny na mimořádně komplexních výpočtech, které se soustředí na každou ze sedmi částí konstrukčního vývoje.

Na počest 150-tého výročí značky Zenith a jejího zakladatele, vytvořila manufaktura model Academy Georges Favre-Jacot (1 700 000 Kč), jež je oslavou hodinářských dovedností jejích mistrů. Hodinky jsou vybaveny, jak jinak než, vysokofrekvenčním strojkem El Primero 4810. Ukazatel rezervy chodu je umístěn v pravé spodní části číselníku mezi 4 a 5 hodinou spolu s vrytými nápisy „Force constante“ a „High frequency“. Nalevo, mezi 7 a 8 hodinou se nachází malý sekundový číselník a logo manufaktury s legendární hvězdou. Prvek poutající pozornost na první pohled je otvor odhalující řetízkový komparátor nátahu, s bubínkem mezi 10 a 11 hodinou, a mechanismem, na který se vine řetízek, mezi 1 a 2 hodinou. Pouzdro je vyrobeno z růžového 18kt zlata, řemínek z hnědé krokodýlí kůže. Štíhlá luneta lemuje číselník ve stříbrných tónech vytvořený podle těch nejlepších hodinářských tradic. Hodinové a minutové ručky nesou modrý tón, zatímco hodinové indexy jsou pozlacené.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.