Sociální sítě
Nahoru

Poslední aristokratka pro tři z vás

Protože za sebou nemáme ještě ani první týden nového roku, chtěli bychom i my svou troškou přispět k tomu, aby byl jeho začátek pro vás co nejpříjemnější. Připravili jsme si proto pro vás malou pozornost v podobě audioknihy Poslední aristokratka. Tedy lépe řečeno pro tři vylosované, kteří správně odpoví na soutěžní otázku: V jakém roce byl spuštěn webový portál iLuxus.cz? Odpovědi posílejte do pátku 9. ledna, a to do 12 hodin, na e-mailovou adresu soutez.iLuxus@rf-hobby.cz. Výherce budeme obratem kontaktovat.

Nejlepší humoristická kniha roku 2012 (Cena Miloslava Švandrlíka) vychází také jako audiokniha v úsměvném podání Veroniky Kubařové coby dcery škudlivého hraběte a jeho americké manželky. „Po všech těch detektivkách a krvácích jsme chtěli posluchačům dopřát pořádnou porci legrace. Všichni si občas potřebujeme vydechnout a od srdce se zasmát. A tenhle zábavný příběh o restituentech hradu musí rozveselit prostě každého, takže jsme se ho chopili,“ vysvětluje Martin Pilař z vydavatelství OneHotBook, čím jej zaujal první díl „trilogie v Kostce“ Evžena Bočka.

V audioknize posluchač postupně odkrývá příběh emigrantské rodiny Kostků, která v restituci získá zpět své zchátralé rodové sídlo a je nucena se potýkat s nástrahami v podobě nedostatečných financí, nenechavých návštěvníků, misantropického kastelána, hypochondrického zahradníka nebo kuchařky, která si ráda občas cvakne a někdy je to znát. Veškeré peripetie předkládá ve svých ironických deníkových zápiscích Marie (III.) Kostková z Kostky. „Poslední aristokratka je mou první zkušeností se čtením audioknihy a jsem za ni moc vděčná, protože mě to hrozně bavilo, ale mám také pocit, že jsem se toho hodně naučili. Protože i moji kolegové – a to už mám za sebou několikaletou divadelní praxi – mi řekli, že jsem se zlepšila v mluvě. Že jsem si opravdu vylepšila artikulaci, protože na mikrofon musí být čtenému opravdu dobře rozumnět. Hlasité čtení je vůbec dobrý trénink,“ prozradila herečka Veronika Kubařová, která se zhostila četby. Bavila ji i samotná postava vypravěčky: „Líbí se mi, že má Marie smysl pro humor a nadhled nad proběhnuvšími situacemi, že to příliš neprožívá a dokáže se tomu zasmát. Že celou svou rodinu vidí jakoby z ptačí perspektivy, což je strašně příjemné nejen na čtení, ale i do života. Ale baví mě i to, jak je coby Američanka v Čechách z některých věcí trochu vyjukaná; je trošku naivní a některým věcem nerozumí, nebo je teprve poznává.“ A dodává: „Užila jsem si i ten kastelánský vhled do praktických věcí – schválně jsem se na to ještě ptala svého přítele, který dlouhou dobu prováděl na zámcích i hradech a který mi potvrdil, že to tak fakt chodí. Že se občas říká návštěvníkům mufloni, při prohlídkách se ztrácejí nejrůznější předměty a průvodci doufají, že bude pršet a nikdo nepřijde...“

Jednotlivé kapitoly v audioknize oddělují hudební intermezza klavírových etud, které navozují tu správnou ironicky „zámeckou“ atmosféru. „Celé to fakt byla velká radost. Poslední aristokratka mi byla příjemnou, veselou společnicí do sychravých dnů. V poslední době navíc hraji samé náročné a tragické divadelní role: Markétu Lazarovou, Mášu v Turgeněvově Rváči, Honey v Kdo se bojí Virginie Woolfové, Ninu v Čechovově Rackovi… Jako kontrast k těmhle šílejícím a trpícím postavám pro mě byla Aristokratka vyloženě duševním pohlazením a doufám, že taková bude o pro své posluchače. Že udělá radost, zlepší nápadu, potěší a navodí pocit odpočinku,“ přeje audioknize herečka. Audiokniha vyšla nejprve jako mp3 ke stažení prostřednictvím digitálních distribucí za 249 Kč, nyní i jako CD mp3 za 269 Kč. Jako první byla k dostání na portálu Audiolibrix, poté následovaly další digitální distribuce. Pouze na portálu Audiolibrix však mohou členové předplatitelského klubu koupit audioknihu jen za 199 Kč. Noví členové klubu navíc mohou využít vstupní výhody kreditového systému klubu, kdy si první kredit pořídí za pouhých 99 Kč a získat za tuto cenu samotnou audioknihou Poslední aristokratka.

Více z rubriky Hi-end audio

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.