Sociální sítě
Nahoru

S jednou ručkou, jako kdysi: MeisterSinger

Za úspěchem novodobých hodinářských značek stojí rozhodně originální a osobitý přístup. Právě proto se německý MeisterSinger rozhodl vrátit k původnímu konceptu zobrazení času; využití jediné ručky na číselníku. K tomu, pro hodinářské aficionados, dokonce postavil vlastní mechanický strojek, kterému daroval do vínku velkou rezervu nátahu a elegantní design. Právě o existenci novinky Circularis v hodnotě 114 000 Kč informoval i měsíčník 21. Století, který svým materiálem stvrzuje technickou dokonalost hodinek.

Disponovat vlastním mechanickým strojkem, který není dodáván žádnou další dodavatelskou společností a jehož architekturu nemůže využívat žádná jiná značka, je považováno ve světě horologie za prestiž. Proto strávil hodinář Johanes Jahnke tři roky nad vývojem prvního vlastního kalibru, který si vysloužil označení MSH01. Předním sice už značka MeisterSinger využívala vlastní moduly, tedy jakési funkční nadstavby mechanických strojků, ale mít takto originální strojek se ji podařilo až nyní. Originalita mechanického skvostu je patrná na první pohled skrze dýnko hodinek. Pro německou hodinařinu tradiční tříčtvrteční můstek, který byl navíc rhodiován a dekorován kruhově vytvářenými ženevskými pruhy, byl totiž prořezán do tvaru dvou protilehlých podkov. Ty odkrývají pohled na dvojici do série zapojených pérovníků, jejichž svinutá hnací pera dokáží při plném nátahu dodat energii až na 120 hodin chodu. To znamená, že hodinky vydrží při manuálním natažení pracovat celých pět dní. Energie dodávající energii jediné centrálně umístěné ručce je pak regulována pomocí 4Hz setrvačky, která udává rytmus kotvě tradičního švýcarského kroku. Kalibr MSH01, s průměrem 32,7 mm a výškou 5,4 mm, byl navíc obdařen do modra popouštěnými ocelovými šroubky, které jej zvýrazňují, ostatně stejně jako ložiskové kameny v podobě syntetických rubínů. Vlastním strojkem nezávislost dokazující značka, za jejímiž úspěchy stojí zakladatel Manfred Brasseler, se rozhodla svůj počin zapouzdřit do kulatého 43mm ocelového pouzdra. Model nazvala jednoduše Circularis a dala mu hned tři podoby. Ty se liší pouze barevným ztvárněním hodinové ručky a číselníku, který bude dostupný v tmavě modré, stříbrné nebo slonovinově krémové. Samotná jehlicovitě tvarovaná ručka pak oběhne celý číselník během dvanácti hodin, přičemž k rozpoznávání jednotlivých úseků slouží stupnice s pětiminutovým dělením a zvýrazněnými indexy pro čtvrt, půl a tři čtvrtě. Celý komplex pak chrání mírně vypouklé safírové sklíčko umocňující vzhled sběratelského uměleckého díla, které vzniklo s pomocí dlouholetých partnerů, jakým je například švýcarský ateliér Synergie Horlogeres.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.