Sociální sítě
Nahoru

Union Glashütte: německý aristokrat

Hodinky z městečka Glashütte jsou dnes velkou konkurencí slavných švýcarských značek. Jejich rozmach začal už v 19. století, kdy se krušnohorská vesnička, původně se sklářskou tradicí, začala transformovat a rozvíjet v hodinařinou posedlé město. Dnes zde sídlí nespočet ateliérů, manufaktur a laboratoří, které se soustředí čistě a jen na produkci exkluzivních časomír. Jednou ze slavných místních značek je právě Union Glashütte, která předloni oslavila už své 120. výročí. Za její existencí stál Johannes Dürrstein, který svou kariéru započal jako prodejce švýcarských hodinek v nedalekých Drážďanech. Saské městečko, které se neustále rozvíjelo, a hýřilo slavnými jmény věhlasných hodinářů německé školy, jakými byl Ferdinand Adolph Lange nebo později Alfred Helwig, jej prostě učarovalo a tak se rozhodl v roce 1893 založit svou vlastní fabriku produkující vysoce kvalitní hodinky. Ty se zde vyrábějí dodnes a všechny je definuje puristický design jen decentně podřízený funkčnosti. V nové kolekci se o pozornost hlásí také model Noramis s přízviskem Gangreserve, což je německé označení pro rezervu nátahu. Ta je totiž indikována na jemně vypouklém antracitově zbarveném číselníku, a to malou ručkou na pozici číslice 7, kterou svou výsečí nahrazuje. A o co se vlastně stará? Uložený mechanický strojek, interně označován jako kalibr U2897, jehož základy vycházejí z produkce sesterské švýcarské společnosti ETA, totiž disponuje jediným pérovníkem, ve kterém je svinuté hnací pero. K jeho svinutí dochází nátahem, a to buď manuálním, tedy korunkou, nebo v průběhu nošení, k čemuž je využíván rotor automatického nátahu, jenž si značka vyrábí sama. Při plném natažení a následném odložení tak vydrží hodinky v chodu celých 42 hodin, v případě neustálého nošení se však průběžně natahují. Zmíněná ručka tak na škále od 0 do 42 připomíná, jak dlouho hodinky ještě vydrží pracovat a zda nevyžadují nátah. Ten totiž není nutný pouze z důvodu chodu, ale také kvůli zajištění lubrikace namáhání mechanických částí.

Další tak zvanou hodinářskou komplikací, tedy přídavnou funkcí mechanických hodinek, je v případě modelu Noramis Gangreserve také ukazatel data. To je zobrazováno v apertuře na pozici čísla 3. Elegantně střižené hodinky, jejichž ocelové (316L) pouzdro dosahuje v průměru 40 mm a na výšku 11,7 mm, čímž předurčuje celý klenot k nošení spíše do společnosti a k obleku, dále potěší využitím safírového sklíčka, ze kterého je i dýnko hodinek. To umožňuje průhled nejenom na zmíněný rotor, ale také na 4Hz setrvačku, jejíž vlásek vykoná 28 800 kmitů za hodinu. Z toho vyplývá také plynulost centrálně umístěné sekundové ručky, která tím pádem vykoná osm kroků ve vteřině. Nároční uživatelé, kteří dbají na přesný čas potěší také tak zvaný „hacking“, tedy zastavení sekundové ručky při vytažení korunky, která má dvě pozice. V první se stará o korekci data a v té druhé nastavuje ručky.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.