Sociální sítě
Nahoru

PRIM Orlík II cestuje s potápěči po světě

Hodinky inspirované legendárním modelem, které vyrábí společnost ELTON hodinářská, a.s., uspěly v dlouhodobém testu odolnosti a vodotěsnosti. V uplynulých 12 měsících s profesionálním potápěčem absolvovaly desítky ponorů a podívaly až do hloubky téměř 70 metrů.

Orlík – pro každého milovníka hodinek je toto jméno symbolem legendárního modelu náramkových hodinek, v podstatě nezničitelných. O tom se přesvědčila i Československá armáda, pro kterou byl původně model v NP ELTON v Novém Městě nad Metují vyroben a která jej podrobila skutečně extrémním testům – nechala je padat z výšky několika metrů, vařila je i nechala zamrznout v kostce ledu. V roce 2011 se společnost ELTON hodinářská rozhodla na tradici navázat a vyrobila hodinky inspirované tímto legendárním modelem. Také tyto hodinky se díky kvalitě výroby vyznačují mimořádnou odolností. Abychom si jejich kvality ověřili i v praxi, rozhodli jsme se pro neobvyklý dlouhodobý test. Protože Orlík používali původně i armádní potápěči, zapůjčili jsme v roce 2014 hodinky profesionálnímu potápěči Jaroslavu Kočárkovi ze společnosti Snakesub. Ten je doslova na vlastní kůži testuje při ponorech v různých prostředích, aby v reálných podmínkách ověřil jejich odolnost a vodotěsnost.

V květnu se Orlíky vydaly na cestu do Rudého moře, které je známé vysokou salinitou, tedy obsahem soli ve vodě – v průměru 36 až 38 promile. Dostaly se do maximální hloubky 40 metrů, kde se uskutečnilo celkem 19 ponorů. Záznam z Rudého moře na

V červnu pak vyrazily Orlíky s potápěči do Rakouska na jezero Attresee, které má rozlohu 46,7 km² a dosahuje maximální hloubky 171 m. Zde se celkem pětkrát dostaly do maximální hloubky 66 metrů.

V průběhu dubna až srpna prošly až 100 ponory na kurzech potápění v bazéně.

Aktuálně poslední výlet s Orlíky – Mexiko Tulum Grand Cenote max. hloubka 13 metrů, Penetrace cca. 450 metrů do jeskyně od vstupního místa. Záznam na

A jak si Orlíky v náročných podmínkách vedou? „Primky jsou každý den ve vodě, nevadí jim jak slaná a chlorovaná voda, tak ani opětovné ponory do velikých hloubek a zatím stále bezchybně jdou,“ říká Jaroslav Kočárek, který se těší na další ponory s Orlíky. Do konce roku 2015 se s nimi podívá pod hladinu jezer i moří v Rakousku, Chorvatsku nebo Indonésii.

PRIM ORLÍK II

Pupeční šňůra mezi původním a novým modelem prochází siluetou pouzdra hodinek, rozložením stupnice otočného kroužku, grafikou číselníku, tvarem safírového skla i zkušebním tlakem na kontrolu vodotěsnosti, který stejně jako u historického modelu je roven 6 ATM. V ostatních parametrech se jedná o zcela moderní hodinky. Průměr nerezového pouzdra je o velikosti 42 mm, hodinky jsou vyráběny ve dvou základních verzích: „Civilní“ s označením ORLÍK II – C nebo „Vojenské“ provedení s označením ORLÍK II – V. Základní rozdíl je v konečné povrchové úpravě ocelového pouzdra – civilní má broušený povrch a průhledné zadní víko na rozdíl od vojenské verze, která má povrch pískovaný a zadní víko nemá průhled na strojek. Má tak blíže k historickému provedení z roku 1965.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.