Den českého piva se blíží. Koná se už potřetí v řadě a všichni milovníci piva tak 27. září uctí svátek patrona českých zemí svatého Václava, který připadá na 28. září. Výrobní tým pivovaru ve Velkém Březně k této příležitosti uvařil sváteční speciální polotmavé pivo Březňák originální Märzen. Celkem 700 hektolitrů se rozveze do restaurací a hospod v celé České republice.
Jméno „Březňák“ neznamená jen značku piv vyráběných v pivovaru Velké Březno. Jde také o druh piva, které se historicky vařilo v měsíci březnu (odtud Märzen) a pak celé léto leželo v chladných sklepích pivovaru. Prodávalo se až na podzim během pivních slavností. A přesně tak se letos vyráběl i slavnostní Březňák originální Märzen. „Této tradici jsme zůstali věrni. Speciální polotmavé pivo na počest svátku svatého Václava jsme opravdu vařili letos v březnu, a to tradičním způsobem na dva rmuty v původní měděné varně z roku 1933. Pivo dále kvasilo v otevřených kádích na spilkách a skutečně dlouhých 150 dnů leželo v ležáckých sklepech,“ konstatoval vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně Michal Rouč.
Výsledkem je speciální polotmavé pivo s obsahem alkoholu 5,5 % obj. a stupňovitostí 13,2 %, které se pyšní plnou chutí a příjemnou intenzivní hořkostí s jemnými karamelovými tóny.
„Máme radost, že našim zákazníkům můžeme toto výjimečné pivo nabídnout, protože sváteční speciální piva, uvařená k mimořádným událostem, dlouhodobě vyhledávají. Pivní speciál s vyšší stupňovitostí znamená zpestření nabídky každé restaurace. Předpokládáme, že kromě štamgastů limitovaná edice upoutá i nové hosty,“ řekl regionální obchodní ředitel pro severní Čechy Martin Kříž.