Sociální sítě
Nahoru
reklama

Ještě lepší Bianco e Nero: V Praze vaří šéfkuchař z dvouhvězdičkové michelinské restaurace

Svět sice není černobílý, ale pokud jde o italské restaurace v Praze, je prostě pravda, že buď bývají skvělé anebo jde o propadák, který si zaslouží ve vaší gastronomické paměti místo snad jen proto, abyste se mu příště vyhnuli. Ten druhý případ se ovšem rozhodně netýká svatostánku italských chutí Bianco e Nero.

02Relativně nový podnik sídlící v prostorech pražského Florentina si pomalu ale jistě vydobývá pověst jedné z nejlepších italských gourmet zastávek metropole. Pokud patříte mezi znalce požitků, Bianco e Nero jistě neuniklo vaší pozornosti, teď si ji ale zaslouží dvojnásob. Došlo zde totiž ke změně na pozici šéfkuchaře, kterou nyní zastává výrazná kulinářská osobnost Alex Samoilis. Jeho domovem je Korfu, v žilách mu koluje řecko-mexická krev a enormní dávka citu pro chuť. Alexova kariéra se rozvíjela v Řecku a v Anglii, působil třeba i v dvouhvězdičkové michelinské restauraci Spondi v Athénách a o jeho kvalitách kolují legendy také mezi evropskými miliardáři, pro které často vařil coby privátní kuchař.

IMG_0004Nejlepší krevety v Praze

Čerstvost, jednoduchost, důraz na suroviny, poctivá práce. Tuto mantru v prezentaci navenek dokola omílá snad už každá restaurace. Málokde ovšem důkaz najdete na talíři. V Bianco e Nero se díky Alexovu puristickému přístupu k jídlu posvátná pravidla gastronomie daří převést do reality. Lepší krevety budete v Praze hledat jen velmi těžko. Víc než jaké jiné dary moře – snad až na chobotnici – krevety vyžadují suverénní chuťový doprovod. V Bianco e Nero je dostanete lehce grilované v geniálním krémovém soté s tymiánovým medem s dotekem chili a křupavými praženými pekanovými oříšky (394 Kč). Nechte si k nim doporučit sklenku Chablis. Věděli jste, že oblast, v níž se pro tuto vinnou delikatesu pěstují hrozny, byla původně mořským dnem? Možná právě proto si tak úžasně rozumí s mořskými plody.

IMG_0012Alex se zjevně nebojí pracovat s hovězím masem – a to i jiným, než je prvoplánová svíčková – což bývá slabinou velké spousty jinak excelentních kuchařů. Na jeho menu sebevědomě stojí Flap steak z hovězí veverky (264 Kč), kterou najdete maximálně tak v deseti českých restauracích a to ještě obvykle ve steakhousech. Toto výrazné libové maso, jehož chuť těží z blízkosti jater, která mu dodávají na kořenité zemitosti, doplnil u nás neprávem trochu opomíjenými parissienkami a překvapivou omáčkou z espressa a kardamonu. Výsledkem je pokrm, který se nesnaží soupeřit s talíři ze steakhousů, ale ztotožňuje se spíš právě s onou Itálii, jíž má Bianco e Nero v krvi. Museli jsme otestovat i risotto, stále ještě nebezpečnou specialitu, která nedá kuchaři nic zadarmo. Lahodná variace s intenzivním bílým lanýžem, divokými lesními houbami a parmazánovou pěnou (282 Kč) vás přesvědčí, že rýže – je-li v dobré společnosti – může být naprosto luxusním zážitkem.

IMG_0032(Ne)vinné novinky ve víně

Víno je v Bianco e Nero stále stejně skvělé. Zdejší sommelier Václav Vašek je přesně tím člověkem, kterého potřebujete mít po boku, když chcete, aby víno bylo zážitkem a ne jen rekvizitou na stole i ve sklenici. Nově svým hostům představuje také patentovanou techniku napichování lahví Coravin, díky níž můžete ochutnat i opravdu neobvyklá nebo vzácná archivní vína po sklence. Určitě si o tom nechte vyprávět. Takže, už máte plán na dnešní večer?

Kontakt: Na Florenci 2116/15, 110 01 Praha 1, Tel.: +420 224 829 215, www.ristorantebiancoenero.cz

Více z rubriky Degustace

  • Španělské sýry jako gastronomický poklad

    Prosluněné a životem tepající Španělsko láká k návštěvě nejen pro své blahodárné klima a příjemnou atmosféru. Za ozkoušení stojí také místní...

    Karolína Steinbergerová18.2.2022
  • Gurmánské toulky Španělskem

    Španělsko patří mezi nejdostupnější a neoblíbenější evropské destinace. A není divu. Příjemné počasí a bohatá kultura v kombinaci se skvělým jídlem...

    Karolína Steinbergerová21.10.2021
  • Benjamin opět otevírá

    Fine dining restaurace Benjamin v posledních měsících šla cestou zážitku až domů, kdy šéfkuchaři Gavin Lewis a Jakub Červenka jezdili do...

    Marek Zelený12.10.2021
  • Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustine na Malé straně

    Vraťte se do historie a ochutnejte tradiční pokrmy podle receptů z kuchařky z roku 1905. Budete mít příležitost ochutnat německá, rakouská...

    Jan Pešek11.10.2021
  • Kulinářský Trezor šéfkuchaře Marka Fichtnera otevřel své dveře hostům

    Minulý týden se v elegantních gočárovských prostorech bývalého bankovního trezoru restaurace Červený jelen v centru Prahy začalo podávat výběrové tříchodové menu,...

    Jan Pešek4.10.2021
  • Prodlužte si léto osvěžujícím nealko drinkem Passion smash

    Letní hřejivé paprsky vystřídalo šumění barevného listí a typické počasí babího léta. Ve společnosti mocktailu Passion smash s hořko-kyselými tóny exotického...

    Karolína Steinbergerová30.9.2021
  • Květák z La Rotonde

    Restaurace La Rotonde, která se nachází pod střechou hotelu Alcron, působí velmi nenápadně. Art deco styl se prolíná celou restaurací a...

    Jan Pešek6.9.2021
  • Rolls-Royce mezi šunkami

    Sušená šunka jamón je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón ale není jenom jeden, vaše chuťové pohárky můžete provést celou...

    Karolína Steinbergerová13.8.2021
  • Café Buddha o sedmi chodech

    Café Buddha v Norské ulici v pražských Vršovicích je vyhlášenou autentickou asijskou restaurací. Thajské duo, které tvoří babička Lucky a její...

    Marek Zelený28.7.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.