Slovenský likér Bentianna je prvním vlastním počinem známého barmana Josepha Benjamina Beniana. Ten se nechal inspirovat starou recepturou benediktýnských mnichů z 15. století, kteří díky spojení medu a bylin věřili v jeho ozdravné účinky. Tvoří ho šťáva z hroznového vína, horský med, slovenské bylinky a tokajské víno. „Bentianna reaguje na trend návratu k tradicím a přírodě. Zaujme pečlivě vybíranými přírodními ingrediencemi, specifickou porcelánovou lahví i poctivým výrobním procesem,“ míní Alexander Suja, marketingový ředitel distribuční společnosti Premier Wines & Spirits (PWS), která značku nově přidala do svého portfolia.
Název likéru odkazuje na tradici benediktýnských mnichů a vyzdvihuje zásadní bylinku, ze které se nápoj vyrábí, hořec žlutý (lat. Genetiana lutea). Právě hořec a dalších 13 bylinek, mezi nimiž nechybí mateřídouška nebo meduňka, tvoří základ starodávného receptu. „Přesné složení je pochopitelně tajemstvím. Největší roli v něm ale sehrává kompozice několika druhů horských medů, která se podepisuje na jemné chuti i příjemné sladké vůni,“ dodává Suja. Likér Bentianna obsahuje jen 13% alkoholu, díky čemu se stává i příjemným nápojem pro večerní popíjení jen ve spojení s ledem a pomerančem.
Bentianna figuruje ve stálé nabídce desítek československých i rakouských restaurací a je čím dál tím více vyhledávaná součást skvělý míchaných nápojů. Bentianna se pravidelně objevuje jako partner významných společenských akcích, jako jsou Art Film Fest nebo mezinárodní konference Globsec. Letos se značka s vlastním stánkem představí také v rámci výstavy vín a destilátů Galadegustace Žofín 2016, kterou 28. ledna pořádá PWS.
Brand ambasador Róbert Šajtlava doporučuje Bentiannu podávat jako aperitiv, digestiv nebo v podobě tekutého dezertu ke kávě. Jak již bylo ale zmíněno, z likéru jdou připravit opravdu skvostné míchané koktejly. „Do šejkru nalijte Bentiannu, kořeněný rum Rebellion, cukrový sirup a espresso z kvalitní kávy. Pořádně protřepte a nalijte do koktejlové skleničky. Jde o netradiční horký drink Kavatinni, který lze namíchat i ve studené variantě, stačí dodat trochu ledu,“ vysvětluje ambasador.