Sociální sítě
Nahoru

Podmaňte si noblesní Normandii v Ola Kala

Přibývající množství denního světla dává znát, že se k nám pomalu, ale jistě navrací doba hojnosti, zralosti a dlouhých teplých večerů. Byla by však škoda přijít o tu prchlivou, delikátní a téměř nehmatatelnou část roku, se kterou se vše navrací k životu, a tou je jaro. Pro tuto příležitost přichystal vinohradský kuchařský ateliér Ola Kala Michala Nikodéma kurzy sofistikované francouzské kuchyně, a to ve spolupráci s paní Janou Maceškovou, která vede kurzy vaření a vlastní malou francouzskou restauraci.

ZákoutíPaní Macešková strávila několik let přímo v Paříži, kde se natolik nadchla pro gastronomii Francie, že absolvovala nejrůznější školení a kurzy a díky své obratnosti se podílela na přípravách delikates, ale i tradičních tamních krajových jídel pro mezistátní návštěvy na francouzském velvyslanectví. Jak sama říká, je nadšenou milovnicí tradiční rustikální kuchyně s vůní Francie z konce minulého století. Ta je pověstná svou bohatostí na vynikající potraviny a gurmánská jídla, nicméně v českém podání může snadno vzniknout dojem složité, tučné, náročné a nezdravé kuchyně. Jana Macešková vás při kurzu v Ola Kala přesvědčí o opaku, a to takovým způsobem, že pro vás bude požitkem zde prezentované recepty připravit svým partnerům či přátelům.

Jana Mace+íkov+íNa menu kurzu se skví čtyři delikatesní chody, které otevírá tradiční pomazánka z vepřového masa s okurčičkami, rillettes et cornichons, vzniklá dlouhým vařením ve vlastním tuku za podlití kvalitním vínem. Následují slávky jedlé po námořnicku neboli moules à la normande, při jejichž přípravě ovládnete správnou techniku čištění, ale zejména rozpoznání jejich čerstvosti. U pravého mořského jazyku po normandském způsobu čili sole à la normande budete procházet spolu s paní Janou rafinovaný postup tří oddělených omáček pro stvoření toho nejjemnějšího doprovodu k tomuto výběrovému plodu moře.

olakalBěhem čtyř hodin získáte neodbytný dojem, že francouzské vaření není jen o čerstvosti, kombinování a následném podávání, ale od začátku, tedy nákupu kvalitních surovin, přes jednoduchou přípravu až po první blažené ochutnání o typicky francouzském „joie de vivre“, radosti ze života. Sladký závěr v tomto gastronomickém koncertu tvoří obrácený jablkový koláč s karamelem, tarte aux pommes a l’envers, podávaný s domácí rumovou zmrzlinou, u kterého vás paní Jana přesvědčí, že ho dokážete připravit jakoby mimochodem za nenuceného hovoru s přáteli při občasném svlažení úst vynikajícím vínem. Tuto část kurzu, ochutnávku vín, má na starost sommeliér Dominique Colin, rodilý Francouz, který vás seznámí s víny jednotlivých francouzských regionů a dá nahlédnout do umění párování vín a jednotlivých pokrmů.

HrnecTento kurz je určen jak pokročilým, tak začátečníkům, nutným předpokladem společným pro všechny je pouze nadšení pro kvalitní kulinářské umění. Pro tento rok je jediný termín stanoven na 4. dubna 2016, proto neváhejte a nechte se vtáhnout do tajů francouzské gastronomie na pražských Vinohradech.

Cena kurzu je 2900 Kč, zahrnuje veškeré suroviny, přípravu receptur, servis v průběhu vaření a bohatou nabídku nápojů od welcome drinku přes nealkoholické nápoje, kávu a víno. Po absolvování kurzu obdržíte certifikát.

Adresa: Korunní 115, 130 00 Praha 3

Více informací: Francouzská kuchyně Ola Kala

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.