Sociální sítě
Nahoru

Podmaňte si noblesní Normandii v Ola Kala

Přibývající množství denního světla dává znát, že se k nám pomalu, ale jistě navrací doba hojnosti, zralosti a dlouhých teplých večerů. Byla by však škoda přijít o tu prchlivou, delikátní a téměř nehmatatelnou část roku, se kterou se vše navrací k životu, a tou je jaro. Pro tuto příležitost přichystal vinohradský kuchařský ateliér Ola Kala Michala Nikodéma kurzy sofistikované francouzské kuchyně, a to ve spolupráci s paní Janou Maceškovou, která vede kurzy vaření a vlastní malou francouzskou restauraci.

ZákoutíPaní Macešková strávila několik let přímo v Paříži, kde se natolik nadchla pro gastronomii Francie, že absolvovala nejrůznější školení a kurzy a díky své obratnosti se podílela na přípravách delikates, ale i tradičních tamních krajových jídel pro mezistátní návštěvy na francouzském velvyslanectví. Jak sama říká, je nadšenou milovnicí tradiční rustikální kuchyně s vůní Francie z konce minulého století. Ta je pověstná svou bohatostí na vynikající potraviny a gurmánská jídla, nicméně v českém podání může snadno vzniknout dojem složité, tučné, náročné a nezdravé kuchyně. Jana Macešková vás při kurzu v Ola Kala přesvědčí o opaku, a to takovým způsobem, že pro vás bude požitkem zde prezentované recepty připravit svým partnerům či přátelům.

Jana Mace+íkov+íNa menu kurzu se skví čtyři delikatesní chody, které otevírá tradiční pomazánka z vepřového masa s okurčičkami, rillettes et cornichons, vzniklá dlouhým vařením ve vlastním tuku za podlití kvalitním vínem. Následují slávky jedlé po námořnicku neboli moules à la normande, při jejichž přípravě ovládnete správnou techniku čištění, ale zejména rozpoznání jejich čerstvosti. U pravého mořského jazyku po normandském způsobu čili sole à la normande budete procházet spolu s paní Janou rafinovaný postup tří oddělených omáček pro stvoření toho nejjemnějšího doprovodu k tomuto výběrovému plodu moře.

olakalBěhem čtyř hodin získáte neodbytný dojem, že francouzské vaření není jen o čerstvosti, kombinování a následném podávání, ale od začátku, tedy nákupu kvalitních surovin, přes jednoduchou přípravu až po první blažené ochutnání o typicky francouzském „joie de vivre“, radosti ze života. Sladký závěr v tomto gastronomickém koncertu tvoří obrácený jablkový koláč s karamelem, tarte aux pommes a l’envers, podávaný s domácí rumovou zmrzlinou, u kterého vás paní Jana přesvědčí, že ho dokážete připravit jakoby mimochodem za nenuceného hovoru s přáteli při občasném svlažení úst vynikajícím vínem. Tuto část kurzu, ochutnávku vín, má na starost sommeliér Dominique Colin, rodilý Francouz, který vás seznámí s víny jednotlivých francouzských regionů a dá nahlédnout do umění párování vín a jednotlivých pokrmů.

HrnecTento kurz je určen jak pokročilým, tak začátečníkům, nutným předpokladem společným pro všechny je pouze nadšení pro kvalitní kulinářské umění. Pro tento rok je jediný termín stanoven na 4. dubna 2016, proto neváhejte a nechte se vtáhnout do tajů francouzské gastronomie na pražských Vinohradech.

Cena kurzu je 2900 Kč, zahrnuje veškeré suroviny, přípravu receptur, servis v průběhu vaření a bohatou nabídku nápojů od welcome drinku přes nealkoholické nápoje, kávu a víno. Po absolvování kurzu obdržíte certifikát.

Adresa: Korunní 115, 130 00 Praha 3

Více informací: Francouzská kuchyně Ola Kala

Více z rubriky Gastro

  • Nejsou bublinky, jako bublinky

    Chystáte se na velkou oslavu Silvestra, nebo jen chcete komorně přivítat příchod nového roku s nejbližšími přáteli a rodinou? Ať zvolíte...

    Jan Pešek12.12.2018
  • Restaurace, která vás povznese blahem

    Levitate. Jak příznačné pro toto místo. Při degustatci tamní kuchyně se totiž budete vznášet blažeností, jak se dají propojit tři různé...

    Martin Macourek7.12.2018
  • Originální oslavy konce roku: Bar and Books

    Přelom podzimu a zimy možná svádí k hibernaci, ti, kteří však prahnou po tom být v centru dění, jsou zde dva...

    Jan Pešek7.12.2018
  • Dárková balení před Vánocemi lákají

    Vánoce jsou tu za pár dní a velká část z nás nemá stále vymyšleno, čím potěší své blízké. U partnerek je...

    Jan Pešek6.12.2018
  • Ryba je Ryba, a to hlavně o Vánocích

    Výtečná polévka z mořských plodů, bezchybné ústřice, humří rolky, ale především čerstvé ryby, které se pár hodin po výlovu dostanou k...

    Libka Safr5.12.2018
  • Křupavé rohlíky od Antonína až do domu

    Antonínovo pekařství v Praze platí již od svého vzniku v roce 2014, kdy na Vinohradech otevřelo první pobočku, za synonymum toho...

    Jan Pešek16.11.2018
  • Metaxa: nejvzácnější řecký destilát

    Celý letošek slaví řecký destilát Metaxa 130. narozeniny. Vyvrcholením oslav bylo uvedení vzácného destilátu Metaxy AEN Despina z původního sudu, kterým...

    Jan Pešek14.11.2018
  • Fusion menu v Bistro Provocateur

    Wine & Tapas Restaurant Bistro Provocateur najdete v samotném centru Prahy, v Petrské ulici, a nesmíte ho minout. Provokuje v tom...

    Jan Pešek8.11.2018
  • Skvělá pekárna rozšířila café Nostress

    Nostress cafe restaurant, restaurace s mezinárodní kuchyní v srdci Prahy, se od října 2018 rozšířila o novou pekárnu Nostress bakery ve...

    Jan Pešek6.11.2018
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.