Sociální sítě
Nahoru

Chablis: Minerální unikát burgundského vinařství

Pokud milujete svěží vína, měli byste se seznámit s oblastí Chablis. Nachází se na úplném severu Burgundska a produkují se tam jedny z nejlepších vín z odrůdy Chardonnay. Půdu v této apelaci tvoří převážně jíl a křída s patrným podílem vápence, což dává tamním vinařstvím jedinečný charakter. Většinou jde o elegantní a bohatá vína s pevnou kyselinkou a výraznou mineralitou,“ vysvětluje Tomáš Brůha, head sommelier distribuční společnosti Premier Wines & Spirits.

Denis Race, Chablis Grand CruV historii tato oblast spadala pod region Champagne, protože s ním sdílí podobné klimatické podmínky. Dnes je však neodmyslitelnou součástí Burgundska. Produkují se zde čtyři základní typy vín, konkrétně Petit Chablis, AOP Chablis, prémiové Premier Cru Chablis a věhlasné Grand Cru Chablis. Pro výrobu všech se používá výhradně zmiňovaná odrůda Chardonnay. Mezi respektované producenty patří například vinařství Denis Race, které vzniklo už roku 1938 a ročně vyrobí přes 80 tisíc lhaví. „Jde o jedno z nejkvalitnějších Chablis, se kterými jsem se při mnohých degustacích v této oblasti setkal. Pro zrání vína nepoužívají žádné sudy, a to ani v případě kategorie Grand Cru, což se dá považovat za opravdový unikát. Vínům to ovšem velice svědčí a navíc nejsou ani příliš drahá,“ doplňuje Brůha.

Denis Race, viniceNěkteří producenti zde využívají dřevěné sudy nejen pro dozrávání vín, ale i k jeho kvašení. Oblastí Chablis se podrobně zabýval vinařský expert a publicista Austin Biss. Ve své uznávané knize Průvodce víny Chablis hodnotí tamní výrobce podle kvality a dalších faktorů. Mezi naprostou špičku řadí rovněž vína vinařství Denis Race, která ocenil třemi hvězdami ze tří možných. Zaručují elegantní osvěžení a chutí se výtečně hodí například k drůbeži, rybám nebo bezmasým jídlům a sýry.

Vino Nejedlý 2012 - Radka SzarvasováDenis Race, Chablis 2014: Minerální a suché Chablis s typickou elegancí a řízností. V chuti vás jistě mile potěší tóny citrusů a broskví s patřičnou svěžestí. Středně lehké bílé víno tvoří ze 100 % odrůda Chardonnay. Cena: 369 Kč

Denis Race, Chablis 1er Cru 2014: Šťavnaté a svěží burgundské víno z kategorie Premier Cru Chablis. Víno má spíše minerálnější charakter, je komplexnější a chuťově delší než základní Chablis s dobrým potenciálem zrání. Cena: 489 Kč

Více z rubriky Degustace

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Vítězka Bocuse d’Or Léa Linster v Trezoru Špork

    V Trezoru Špork, který je součástí restaurace Červený Jelen, proběhlo v minulém týdnu další pokračování seriálu gastronomických událostí se světovou špičkou...

    Marek Zelený11.3.2024
  • Gastronomická show jara proběhne už 11. března

    V holešovické restauraci PRU58 se 11.3. od 18 hodin uskuteční gastronomická show jara. Collaboration akce spojí 3 kuchařské osobnosti, a to...

    Jan Pešek6.3.2024
  • Nebeské menu připraví Patrik Bečvář

    Zážitkově gastronomická atrakce Večeře v oblacích už patří k podzimní Praze stejně jako Karlův most či Pražský hrad. Oběd či večeře...

    Marek Zelený6.2.2024
  • Gregův speciální večer v Pru58

    V úterý 14. listopadu 2023 od 18:30 se uskuteční ojedinělá degustační večeře v podání australského šéfkuchaře Grega Haynese v PRU58. Speciální...

    Marek Zelený8.11.2023
  • Champagne Festival v hotelu The Mozart Prague

    Hotel The Mozart Prague se pyšní svou účastí na prestižním Champagne Festivalu Grand Jour de Champagne, který se bude konat od...

    Jan Pešek3.11.2023
  • Štěpánova degustace

    Nejrozkvetlejší restaurace PRU58 v pražských Holešovicích představila své nové večerní menu. Stojí za ním executive chef a majitel v jedné osobě...

    Jan Pešek30.10.2023
  • Speciality v restauraci Triton opět překračují hranice možného

    Nové podzimní menu zážitkové restaurace Triton, ukryté v kouzelné secesní jeskyni pod Václavským náměstím, opět překračuje hranice běžného a možného. Ambiciózní...

    Marek Zelený21.9.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.