Sociální sítě
Nahoru

Svěží jarní menu v Hliněné baště

Hliněná bašta vítá jaro. Nové menu je připravené ve znamení svěží zeleniny, lahodného mladého masíčka, jemného chřestu, ředkviček a salátů. Hosté oblíbené průhonické restaurace zkušeného šéfkuchaře Hynka Vávry se mohou opět těšit na zpřístupněnou romantickou terasu, kde se bude servírovat kolekce typických jarních specialit. Největším hitem jarní nabídky bude samozřejmě mléčné, jen pár týdnů staré kůzlečí či jehněčí maso, které se tradičně jí v období kolem Velikonoc a v celé gurmánské Evropě je považované za mimořádnou sezónní delikatesu. Kůzlečí maso je navíc velmi zdravé, neboť obsahuje jen minimální množství tuku či cholesterolu, ale na druhé straně má spoustu lehce stravitelných bílkovin. Ale především naprosto famózně chutná.mléčné kůzlečí s mangoldem, medvědím česnekem a šťouchaným bramborem

Můžete vyzkoušet buď kůzlečí maso pečené na másle a podávané s blanšírovaným mangoldem a šťouchaným bramborem s jarní cibulkou nebo pečené mléčné jehňátko se špenátem a mačkanými bramborami s pažitkou. To v době Velikonoc doplní pečené jehněčí v bylinkové krustě s kopřivovou nádivkou či jehněčí kolínko na rozmarýnu. V nabídce bude také králík pečený na bylinkách a servírovaný s glazírovanou karotkou a bramborovým pyré.mléčné jehněčí se špenátem a šťouchaným bramborem

Vedle skvělého mléčného masa bude hrát velkou roli jarní zelenina. Hosté mohou vyzkoušet některý z jarních krémů, hráškový krém s čerstvou řeřichou či špenátový krém s česnekem a bylinkovými krutónky. Dále se mohou těšit na špenátovou roládu s ricottou či na salát s polníčkem, ředkvičkami, křepelčím vejcem, kozím sýrem a šalotkovým vinegretem. Vegetariány jistě potěší i mrkvové placičky s řeřichovým salátkem a dipem z kozího sýru.

20160224_125643Jakmile začne chřestová sezóna, menu Hliněné bašty osvěží speciality z této legendární zeleniny. Nemůže chybět znamenitý chřestový krém s pancettou a parmazánem či klasika v podobě chřestu s holandskou omáčkou a vařeným bramborem. Ale tím nabídka chřestových specialit zdaleka nekončí, neboť na Baště se bude podávat také supreme z jarního kuřátka s pošírovaným chřestem a holandskou omáčkou, chřestové risotto či pečený quiche s chřestem a slaninou. Na jídelním lístku zůstávají také oblíbené asijské variace, třeba kachna s chilli, kokosovým mlékem a curry či halibut s chilli-mango chutney a dýňovým pyré. Novinkou je pak mořský ďas pečený v bylinkách s pošírovanou jarní zeleninou nebo vepřová panenka se smržovou omáčkou a šťouchanými brambory s řeřichou.

20160224_123504Z bohatého výběru dezertů stojí za zkoušku slavný mrkvový dort s mascarpone či již legendární verze kreativně připravených cheesecaků. Velkým hitem jarní nabídky však budou i dezerty připravené z příjemně nakyslé rebarbory, ať už ve formě klasického koláče, tak třeba rebarborové želé ozdobené krémem z ricotty.

20160224_121016Restaurace sází na domácí produkty a drtivou většinu položek, včetně výborného pečiva, připravují zdejší kuchaři. V Hliněné baště se nepoužívají žádné polotovary, ale výhradně čerstvé suroviny. Vyhlášenou kuchyni doprovází široká nabídka kvalitních tuzemských i zahraničních vín.

Hliněná bašta v Průhonicích slouží svým hostům již déle než patnáct let a je zárukou skvělé kuchyně, příjemné obsluhy a působivého prostředí. Mohutné trámy staré tři století a nepálené cihly dávají celému prostoru příjemný rustikální ráz, za prosklenou stěnou slouží prostorná terasa s výhledem na romantický rybníček. V celém podniku navíc vládne mimořádně příjemná a pohodová atmosféra. V akváriu plavou živí humři, kteří patří mezi jednu z největších delikates na menu. Po podlaze tiše našlapují kočky, na terase si dávají dostaveníčko ženy s kočárky a malými dětmi, mezi stoly nenápadně proplouvají číšníci a roznášejí výtečná jídla. Restaurace Hliněná bašta tak daleko více než tradiční českou hospodu připomíná výletní hospůdky ve Francii či Itálii. Také proto si Hliněnou baštu oblíbili nejen místní, ale i cizinci trvale žijící v Česku.

Více z rubriky Gastro

  • Po revolučních konjakových těstovinách Slim Pasta se hudbne

    Drtivá většina lidí konzumuje těstovinové přílohy, protože jsou běžně k dostání, chutné a jednoduché na přípravu. Často se ale lidé přílohám...

    Marek Zelený12.10.2020
  • Sezónní tasting menu

    Restaurace Nota Bene představuje nové hřející sezónní tasting menu o čtyřech chodech, které navodí v ústech české plnohodnotné nebe. Kde jinde...

    Jan Pešek8.10.2020
  • Jistota v Alcronu v podobě brunchů

    Víkendové brunche v hotelu Alcron se staly jistotou, která je v posledních týdnech více než potřebná. Kvalita, historie a vytříbený servis...

    Jan Pešek7.10.2020
  • České prémiové destiláty zabodovaly na mezinárodní soutěži

    Česká destilérka Fleret z Frenštátu pod Radhoštěm zabodovala v rámci populární International Spirits Challenge, jedné z nejvýznamnějších a nejrespektovanějších degustátorských světových...

    Marek Zelený5.10.2020
  • Řízková olympiáda v Babiččině zahradě

    Letošní podzim v Babiččině zahraně v Průhonicích je plný kulinárních zážitků. Největším hitem bude bez debat řízková olympiáda, na jejímž konci...

    Jan Pešek5.10.2020
  • Šumavská zima na Chalupě s bazénem

    Šumava je oblíbeným místem dovolených. Zvláště v zimě sněhobíle září její přednost v podobě množství pěkných svahů a běžkařských stop uprostřed...

    Marek Zelený5.10.2020
  • Fúze chutí

    Jsou jemné, vláčné, kreativní a nádherně barevné. Když se do nich zakousneme naše chuťové pohárky se roztančí. I když první zmínky...

    Jan Pešek5.10.2020
  • Voňavé pozdravy z cest. Kouzelný projekt La Verandy.

    Zavřené hranice, to je těžká rána pro všechny gurmety a milovníky dobrého jídla. Proto přichází staroměstská La Veranda s jedinečným projektem...

    Jan Pešek29.9.2020
  • Do Špindlerova Mlýna přiletěla Soyka

    Sázka na kvalitu, špičkový design a parádní kuchyni. Takové jsou hlavní přednosti nového hotelu Soyka, který byl na začátku září otevřen...

    Marek Zelený29.9.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.