Od 2. do 5. června 2016 se bude v malebném vinařském Mikulově konat již sedmý ročník Mikulov Gourmet Festivalu, který je oslavou kvalitní moravské kuchyně a jejího snoubení se skvělými moravskými víny.
Podávané pokrmy 7. ročníku Mikulov Gourmet festivalu budou z epochy třetího vlastníka mikulovského panství knížete Maxmiliána II. Dietrichsteina (1596-1655), synovce kardinála Františka Dietrichsteina. Kníže Maxmilián, nositel řádu Zlatého rouna, hofmistr císařovny Eleonory (1598-1655), jakožto druhé manželky císaře Ferdinanda II. (1578-1637), zodpovídal i za skladbu jídel a výběr hostů k císařovnině stolu. Podávané pokrmy budou vzpomínkou na opulentní barokní hostiny. Ve vyhlášených restauracích magického vinařského města se budou opět servírovat lahůdky, které připraví špičkoví kuchaři z národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, a to Jan Horký, Radek David, Martin Svatek, Miroslav Husák, Jaroslav Kozdělka, Petr Vlásek a Patrik Bečvář.
Festival si drží svou jedinečnost a představuje novou identitu jihomoravské tradiční kuchyně. Díky spolupráci s národním týmem kuchařů a cukrářů ČR je každý rok nastavena laťka gastronomické úrovně festivalu velmi vysoko. Sázka na kvalitu a čerstvé lokální suroviny představuje jedinou správnou cestu, jak gastronomicky pozvednout celý region.
Novinkou letošního ročníku je také rozšíření degustačních míst o restauraci Boutique Hotelu Tanzberg – Restaurant Marcela Ihnačáka, restauraci Vinařství Mikulov, restauraci hotelu Galant a romantickou restauraci v zámeckém sklepení. Festivalová menu budou vedle již zmíněných restaurací nabízet další mikulovské restaurace – Hotel Marcinčák, Hotel Maroli, restaurace na Kozím hrádku a Zámecká restaurace.