Gastro | 26.4.2016 | Břetislav Rott

Metrová pizza jako z Říma

Kdo by neznal oblíbenou pizzu a s chutí si ji pravidelně nedopřával. Ale jen na pár místech si u nás můžete dát takovou, která může opravdu konkurovat těm z Itálie. V restauraci Alforno v centru Staré Prahy připravuje šéfpizzař Tony pizzu přesně tak, jak se to naučil doma v Itálii – jednoduchou, z kvalitních surovin a tak trochu návykovou. Zdejší pizza navíc nespadá do kategorie „zabiják“, po jídle se nebudete cítit nijak těžce. V dubnu a květnu se zase můžete těšit na chřestové speciality. metrovka_2Pizza alla romana
Červené kostkované ubrusy, dřevěný nábytek, rustikální dekorace a pec přímo v restauraci. Focacceria Alforno nabízí autentickou italskou kuchyni v centru Prahy, zaměřenou především na fanoušky pizzy. Restaurace se orientuje na vše, co dokáží zdejší kuchaři a pizzaři připravit pečením. Kromě pizzy to jsou ještě třeba zapékané těstoviny, risotta nebo maso. 11„Pizzu má na starosti náš šéfpizzař Tony. Ten všechny receptury dělá přesně podle toho, jak se to naučil u sebe doma v Itálii. Připravuje pizzu alla romana, která na rozdíl od té neapolské nemá tak spálené rohy a těsto je velmi vláčné,“ vysvětlují v Alfornu. 2Základem dobré italské pizzy je jednoduchost, stačí totiž jen pár kvalitních ingrediencí. Proto v Alfornu na těsto přijdou jen rajčata, bez oregana nebo česneku, které by chuť přehlušily, a navrch pár přísad. Mezi oblíbené kombinace patří například pizza s italskou klobáskou Salsiccia, s mozzarellou a rukolou. „Suroviny na pizze se liší podle toho, v jakém regionu se připravuje. V chudším Středozemí Itálie v horách narazíte hlavně na pizzu se zeleninou, naopak směrem na jih, na Sicílii nebo Sardínii, snadno narazíte na bohaté mafiány dopřávající si pizzu i s masem,“ dodává pizzař Tony s tím, že původně ale byla pizza velmi prosté a levné jídlo. ALFORNO_SIE_0737Na velikosti nezáleží, ale čím větší, tím lepší. Že jste ještě neslyšeli o pizze, která měří metr? V Itálii to není nic šokujícího a existují i místa, kde si jinou nedáte. V takových restauracích jsou tomu přizpůsobené i interiéry s podlouhlými stoly nebo delší pecí, aby se „METROVKA“ všude vešla. „V Itálii žijí dolce vita, sladký život, a rádi si užívají. To samé platí o jídle. Rádi dlouho stolují, baví se nad jídlem i o jídle a společně si jej užívají. Proto jsou metrovky populární záležitostí,“ říká o pro nás neobyčejné podobě pizzy Petr, šéfkuchař a dodává, že v Alfornu si můžete objednat buď celý metr, který odpovídá čtyřem klasickým pizzám, nebo půlmetr. A můžete sdílet zážitek s přáteli nebo rodinou! 7Navíc duben a květen je obdobím chřestu. Pokud si ho letos taky nechcete nechat ujít, nebojte se vyzkoušet třeba celé menu od předkrmu až po dezert.

Související články
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz