Sociální sítě
Nahoru

Ve znamení progresu a fúzí: Grand Cru

V minulém týdnu se na trhu objevil další ročník publikace Nejlepší (nejen) pražské restaurace. Jenže, stejně jako kniha Prague Cousine, působí spíše jako průvodce po českých restauracích, nežli jako guru v oblasti opravdové luxusní gastronomie. Jejich poněkud prazvláštní hodnocení dělí do restaurace do tří kategorií. V té s trojicí zlatých lvů, lze objevit například michelinskou hvězdou ověnčený Alcron či stejně si stojící La Degustation Bohême Bourgeoise, jenže ve stejné sekci jsou zařazeny i Oblaca či Svatá Klára….. Proč? Sashimi makrela a divoka kreveta s omackou ponzu a bilou redkviOproti tomu je chuťově pestrý a experimentům otevřený Field v kategorii s dvojicí zlatých lvů, což svědčí asi o tom, že pánům porotcům zas tolik nechutnalo – nicméně michelinským komisařům ano (zřejmě mají méně náročné chuťové pohárky). Obdobně tomu bylo i v Pot-au-Feu nebo Grand Cru, které si rozhodně zaslouží více pozornosti, než bylo věnováno. Stejně jako naše hodnocení je daleko pozitivnější…

Carpaccio z hoveziho filetu se salatem z artycoku a ancovicky ,, CantabriaCo dodat? Kniha v Grand Cru zaručuje neobyčejný gastronomický zážitek a skvělou obsluhu. To samozřejmě platí – jenže je toho daleko víc, co zde očekávat. Přátelský servis, podrobné znalosti o vínech a samozřejmě jedinečná kuchyně musí být prostě samozřejmostí. S vědomím skutečnosti, že se na svůj personál Honza Punčochář může spolehnout, se v poklidu mohl věnovat skladbě nového menu. Jeho jarní pokušení navíc dotvořil sommeliér Jakub Čebiš, čímž jeho vjem ještě o něco posunul. A co vás tedy nově čeká?

Polevka ze sladke kukurice a korysu, s kuretem a kachnimi jatryV novém degustačním menu, které s vinným párováním vyjde na 2 690 Kč, se rozhodně setkáte s několika překvapeními. Prvním z nich je hned set tří amuse-bouche, na který navazuje výborná „asijská“ kombinace sashimi makrely s divokou krevetou podávanou s omáčkou ponzu a bílou ředkví. Perfektní prezentace, skvělá chuť a při doušku zemitého Chablis 2014 z vinařského domu Gilbert Picq zůstanou jemné tóny makrely v ústech ještě dlouho. Koneckonců chuť moře se zopakuje i u následujícího chodu, kde ančovičky „Cantabria“ dotváří harmonické carpaccio z hovězího filetu se salátem z artyčoků.

Grilovany a uzeny uhor v cervenem vine s hraskem a kacenkamiHonza Punčochář se snaží zaujmout kombinacemi – to je známá věc. Proto svou lehkou polévku ze sladké kukuřice a korýšů podávanou s kukuřičným kuřecím prsem doplnil těžkými kachními játry. Právě kvůli nim se hodí minerální moselský riesling ze starých německých vinohradů J.J. Prüm. Vrcholem degustační večeře je však jelení svíčková a glazírovaný telecí brzlík v octu Pedro Ximénez, pročež je nutné mezichodem naladit chuťové pohárky na intenzivnější chutě. Volbu tedy vyhrál grilovaný uzený úhoř v červeném víně s hráškem a kačenkami párovaný s červeným burgundským z vinic Claude Dugat. Sladkou tečkou je pak karamelové vejce s mangem, které vám obsluha „prezentuje vskutku po svém“. Uvidíte sami Grand Cru Restaurant & Bar prostě vždy něčím překvapí.

Jeleni svickova a glazirovany teleci brzlik v octu Pedro Ximenez, papriky

Více z rubriky Degustace

  • Michelinem ověnčená La Degustation Bohême Bourgeoise nabízí rozvoz

    Vyhlášená perla tuzemské gastronomie musela reagovat na zavřené hranice státu, a svůj zážitkový koncept výrazně zpřístupnila k využití lokálních hostů už...

    Jan Pešek15.10.2020
  • Sázka na dokonalou chuť bez kompromisů

    Ambiciózní restaurace Benjamin, která se od otevření zaměřuje výhradně na českou klientelu, nemusí měnit svou filozofii ani strategii. Zatímco ostatní fine...

    Jan Pešek18.6.2020
  • Návrat v krabičce

    Štěpán Návrat se současné situace nezalekl, a kromě svého letitého rozvozu Café Buddha Norská přichází s novinkami, které tu ještě nebyly....

    Jan Pešek22.4.2020
  • Malbec slaví již podesáté svátek

    17. dubna se již tradičně po celém světě slaví svátek populární argentinské odrůdy Malbec. Malbec je známý pro svou temnou až...

    Jan Pešek15.4.2020
  • Předjaří v Benjaminu

    Benjamin si v předjarním čase připravil menu, které vychází především z půdních plodin. Tedy vše, co roste v zemi, například brambory,...

    Jan Pešek5.3.2020
  • Kančí hody v La Verandě

    Výtečné maso špičkové české zvěřiny v rozmanité úpravě podle různých národních receptů bude únorovým žolíkem oblíbené staroměstské restaurace La Veranda. Již...

    Jan Pešek30.12.2019
  • Listopad ve znamení nejlepšího šampaňského

    Už po třinácté se mohou všichni milovníci šampaňského a netradičních gastronomických zážitků těšit na unikátní festival Grand Jour de Champagne, který...

    Jan Pešek4.11.2019
  • Listopad ve znamení lanýžů i v restauraci Grand Cru

    Sezóna lanýžů právě vrcholí a proto Fine diningová restaurace Grand Cru, v čele s šéfkuchaři Svatoplukem Hemmerem a Sašou Pavlovičem, připravuje...

    Jan Pešek30.10.2019
  • Hon na ústřice v La Verandě

    Sezóna ústřic právě začala. A přestože milovníci těchto chuťově jedinečných mořských plodů tvrdí, že nejlepší ústřice je vždycky samotná, maximálně pokapaná...

    Jan Pešek24.10.2019
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.