Sociální sítě
Nahoru

Galerie vín Lednice – důvod k návštěvě Jižní Moravy

Po náročném pracovním týdnu v Brně jsme zatoužili zakončit páteční den oddechově, při sklence dobrého vína. Jeden z našich obchodních partnerů nám k této příležitosti doporučil nově zrekonstruovanou Galerii vín Lednice. Zprvu se nám nechtělo cestovat, ale zvědavost nakonec zvítězila a vydali jsme se na cestu do místa nazývaného perla Jižní Moravy.

MIL_8148V Galerii vín nás uvítal člověk nejpovolanější, pan Vojtěch Nekula, který se i se svou rodinou o toto zajímavé místo stará. Dostali jsme možnost vybrat si z více než stovky vín Mikulovské i dalších vinařských oblastí. Správný výběr jsme svěřili do rukou místního sommeliera, Zdeňka Sklenského.

MIL_7719Už první kroky točitými schody do podzemního sklepení dávaly pocítit, jaký krásný zážitek nás zde čeká. Jde totiž o komplex několika místností propojených chodbami a stylizovaných středověkého aranžmá. Pokud máte rádi Dumasovy Tři mušketýry nebo jste fanouškem transylvánských příběhů, toto místo vás nechá snít.

MIL_7736Srdečný vztah pana domácího k lednické Galerii vín dokazuje i fakt, že jednotlivé sklípky pojmenoval. Prostorově největším je sklep „U krbu“. Má kapacitu 65 lidí a v jeho rohové části se nachází masivní krb, který slouží jak k přípravě pokrmů tak i k naladění atmosféry. Praskající dřevo a plápolající oheň mají své nezaměnitelné kouzlo. Místnost přímo vybízí k uspořádání svatby či větší rodinné oslavy.

MIL_7743Nás nejvíce okouzlil romantický sklep „U studny“. Ať už jsou to svíce ve výklencích, masivní dubový stůl nebo úžasný pohled do studny, jež byla vyhloubena na konci 19. století a dodnes se aktivně využívá. A mimochodem – pokud se do ní podíváte a něco si přejete, do roku se vám toto přání vyplní. Rádi tomu budeme veřit. Při degustacích se sem pohodlně vejde 38 osob.

MIL_7748Proč nese další místnost název „U houslí“ je zřejmé hned po vstupu. Dřevěná řezbářská plastika hudebního nástroje pochází od mistra, který v Lednici pracoval na místním sympoziu. Tento sklípek pro 14 příznivců vína také jako jediný není postaven v tzv. kvelbeném stylu. Strop má vyrobený z modřínu, pokáceného před více než 70 lety. Dřevo z něj bylo náhodou objeveno při pracích v jedné místních budov.

MIL_7794Komorní „Stoletý “ sklep s kapacitou 10 lidí vznikl na sklonku 19.století jako součást budovy nad ním. Původně zde bylo uskladněno víno, ovoce a zelenina. O tomto faktu se místní dozvěděli od jednoho rakouského rodáka, který Galerii vín navštívil a o historii tohoto místa věděl mnohé. Starší lidé si pamatují časy, kdy bylo ze „Stoletého“ ještě nad ránem slyšet cinkání sklenic. Můžeme si jen domýšlet, co se tehdy na Lichtenštejnskem panství dělo.

Obsáhlá prohlídka s degustací náramných vín se chýlila ke konci a my s potěšením zjistili, že součástí Galerie je útulný penzion Onyx. A tak jsme se rozhodli zde načerpat síly do dalšího dne. Klidné prostředí, pokoj v selském stylu a atmosféra vinařské oblasti nám učarovaly. Vydatná snídaně s množstvím domácích produktů byla pak sladkým završením vydařeného pobytu.

Více z rubriky Romantika

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.