Sociální sítě
Nahoru

Jarním a letním dnům vévodí růžová vína

Růžové víno patří v poslední době nejen v České republice mezi nejoblíbenější vína během jarních a letních dnů. Kromě toho, že přináší příjemné osvěžení, dobře se kombinuje s grilovaným masem, těstovinami, plody moře i ovocnými dezerty. Barva konkrétních „růžovek“ se liší podle odrůdy i délky samotného kvašení, a to ve spektru od narůžovělé až po tmavě růžovou. „Symbolicky se říká, že růžové víno začalo svůj život jako víno červené, ale poté ho žilo jako víno bílé. Ovšem názory, že se Rosé vyrábí smícháním bílého a červeného vína, jsou samozřejmě mylné. Tento postup se povoluje pouze pro oblast Champagne a i to má svá specifická pravidla, “ říká Tomáš Brůha, head sommelier distribuční společnosti Premier Wines & Spirits.

Během prosluněných letních i jarních dnů mnoho Čechů s radostí sáhne právě po růžovém víně neboli Rosé. Spolehlivé osvěžení v takovém počasí zajistí především suchá a polosuchá růžová vína, která hojně produkují i moravské vinice. Těžší a zemitější Rosé je typické například pro jižní Itálii nebo jižní Francii. Ať už ale dané růžové víno vzniklo kdekoliv, platí pro něj podobný výrobní postup. „Stejně jako červené víno se vyrábí z modrých hroznů, avšak takzvanou metodou Saignée, která je známá i pod pojmem krvácení hroznů. Když šťávu modrých hroznů necháme několik hodin na rmutu, uvolní se barvivo ze slupek do hroznů. Dál se růžové víno zpracovává stejně jako to bílé. Výsledkem je svěží chuť s menším obsahem alkoholu,vysvětluje oceňovaný sommelier.

Specifickou kategorii Rosé, která je v posledních letech čím dál více oblíbená, představují růžové variace šumivých vín. Patří zde pravé šampaňské, jeho španělský ekvivalent zvaný Cava, ale i italské Prosseco. U těchto svěžích a lehce pitelných vín dochází po výrobní metodě Saignée k takzvané šampanizaci, tedy k druhotnému kvašení přímo v lahvi. „Růžové alternativy špičkových šumivých vín se považují za velmi luxusní a osvěžující pití. Nabízí sladké tóny ovoce a na míru si sednou třeba s asijskou kuchyní a rybími pokrmy. Mezi nejkvalitnější růžová šumivá vína patří například prestižní Champagne Deutz,“ dodává Tomáš Brůha. Oproti tradičnímu Rosé, které nejlépe vynikne při teplotě okolo 10 – 13 °C, se šumivé růžové víno doporučuje vychladit ještě důkladněji.

Deutz RoséChampagne Deutz, Brut Rosé

Prémiové šumivé víno Brut Rosé od francouzského vinařství Champagne Deutz. Stoprocentní odrůda Pinot Noir nabízí vůně třešní, rybízu a jahod. Champagne Deutz patří mezi nejstarší členy prestižního Club des Grandes Marques, který sdružuje 24 nejvýznamnějších šampaňských vinařství. Cena: 1 335 Kč.

Anna de Codorníu RoséCodorníu, Cava Anna de Rosé

Cava je svým způsobem španělskou verzí šampaňského. Jako první na světě ji vyrábělo vinařství Codorníu. Její růžová Anna de Codorníu Rosé kombinuje půvab, modernost i eleganci. Je plná ovocných tónů, z nichž dominují jahody a třešně. Díky jemnému perlení je víno krásně svěží a harmonické s krémovou chutí. Cena: 399 Kč.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.