Sociální sítě
Nahoru

Château de la Tour: Jedno z nejlepších vinařství v Burgundsku

Vinařství Château de la Tour vlastní nejrozsáhlejší plochu jedné z nejvyhlášenějších Grand Cru vinic v oblasti Cote de Nuits, Clos Vougeot. Vína jsou tu výhradně z odrůdy Pinot Noir, a ta od Château de la Tour se pravidelně umísťují v první trojce nejlepších Vougeotů vůbec. „Château de la Tour má vinice ve střední a západní části Vougeotu, tedy na nejvýše položených místech s nejlepší expozicí. Jde o jediné vinařství, které sídli a vyrábí svá vína přímo v srdci vinice Clos Vougeot,“ upřesňuje Martin Nejedlý, spolumajitel distribuční společnosti Premier Wines & Spirits s víny, destiláty a nealko nápoji, která do České republiky každoročně dováží limitovaný počet prémiových vín z produkce Château de la Tour.

FRANCOIS ON HIS WALLUž od roku 1890 vlastní Château de la Tour pouze jedna rodina. V rámci Burgundska je to jedno z prvních vinařství, jehož vinice, které dosahují plochy přes pět a půl hektaru, se obhospodařují organicky. „Velká plocha vinic Château de la Tour umožňuje lepší výběr hroznů a vína. Zvláštně za posledních 10 let šla kvalita jejich vín výrazně nahoru pod vedením současného majitele Francois Labeta, který dbá na každý detail s vidinou maximální kvality. Dělají se zde výlučně vína Vougeot. Jsem moc rád, že právě on přijal naše pozvání a bude v restauraci Grand Cru v Praze prezentovat svá krásná vína, “ dodává Nejedlý. Vedle tradičního Grand Cru Vougeot vyrábí vinařství i Grand Cru Vougeot Vieilles Vignes, víno ze stoletých vinic v limitované produkci zhruba 2 500 lahví.

Château de la Tour, Clos Vougeot Grand Cru Vielles Vignes, 2013 Neuvěřitelně komplexní Vougeot ze stoletých vinic. Ve vůni objevíte aroma houbového podrostu a lesního ovoce, v chuti je velmi mohutný, s výrazným extraktem a velkým potenciálem k zrání. Cena: 5 395 Kč.

Château de la Tour, Clos Vougeot Grand Cru Vielles Vignes, 2013

Neuvěřitelně komplexní Vougeot ze stoletých vinic. Ve vůni objevíte aroma houbového podrostu a lesního ovoce, v chuti je velmi mohutný, s výrazným extraktem a velkým potenciálem k zrání. 5 395 Kč

Další jedinečnost Château de la Tour v rámci oblasti Vougeot spočívá v procesu výroby. Jako jediné vinařství zde vinifikuje a nechává zrát svá vína uvnitř kamenných stěn. „Všichni ostatní vinaři musejí hrozny z Clos Vougeot transportovat na větší či menší vzdálenost. Château de la Tour je může zpracovávat přímo na místě, proto by teoreticky měli mít nejméně poškozené a tím pádem nejkvalitnější hrozny. Žádní jiní vinaři toto privilegium mít nemohou, ledaže by koupili Château de la Tour,“ upřesňuje spolumajitel společnosti Premier Wines & Spirits Martin Nejedlý.

Ku příležitosti návštěvy Francois Labeta, majitele vinařství Château de la Tour bude dne 8.6. probíhat degustační večeře v Grand Cru Restaurant & Bar připravená šéfkuchařem Janem Punčochářem. Den poté, tedy 9.6., se mohou zájemci těšit na exkluzivní degustaci těchto skvělých vín. Více naleznete na www.grand-cru.cz.

Vino Nejedlý 2012 - Radka Szarvasová

Château de la Tour, Clos Vougeot Grand Cru, 2013 Famózní Vougeot od špičkového vinaře. Nádherné, mohutné víno a skvělý zážitek ze špičkového pinotu. Nabízí aroma tmavého bobulového ovoce a lesního podrostu. Zaznamenáte výraznou mineralitu a velmi dlouhou dochuť. Pijte od roku 2019 do 2041. 3 419 Kč

Více z rubriky Degustace

  • Malbec slaví již podesáté svátek

    17. dubna se již tradičně po celém světě slaví svátek populární argentinské odrůdy Malbec. Malbec je známý pro svou temnou až...

    Jan Pešek15.4.2020
  • Předjaří v Benjaminu

    Benjamin si v předjarním čase připravil menu, které vychází především z půdních plodin. Tedy vše, co roste v zemi, například brambory,...

    Jan Pešek5.3.2020
  • Kančí hody v La Verandě

    Výtečné maso špičkové české zvěřiny v rozmanité úpravě podle různých národních receptů bude únorovým žolíkem oblíbené staroměstské restaurace La Veranda. Již...

    Jan Pešek30.12.2019
  • Listopad ve znamení nejlepšího šampaňského

    Už po třinácté se mohou všichni milovníci šampaňského a netradičních gastronomických zážitků těšit na unikátní festival Grand Jour de Champagne, který...

    Jan Pešek4.11.2019
  • Listopad ve znamení lanýžů i v restauraci Grand Cru

    Sezóna lanýžů právě vrcholí a proto Fine diningová restaurace Grand Cru, v čele s šéfkuchaři Svatoplukem Hemmerem a Sašou Pavlovičem, připravuje...

    Jan Pešek30.10.2019
  • Hon na ústřice v La Verandě

    Sezóna ústřic právě začala. A přestože milovníci těchto chuťově jedinečných mořských plodů tvrdí, že nejlepší ústřice je vždycky samotná, maximálně pokapaná...

    Jan Pešek24.10.2019
  • Pražský Benjamin v průvodci Michelin

    Restaurace Benjamin v pražských Vršovicích se dostala po pouhém roce působení do Michelinského průvodce. Utajená restaurace na nefrekventované ulici vyniká svým...

    Jan Pešek24.9.2019
  • Hergetova cihelna láká na podzim plný chutných překvapení

    Podzim plný kulinářských akcí. Oblíbená malostranská restaurace Hergetova cihelna má pro své hosty připravený pestrý podzimní program. V týdnu od 23....

    Jan Pešek23.9.2019
  • Restaurace Sia plánuje týden okořeněný chilli papričkami

    Šéfkuchař Jiří Štift z asijské restaurace Sia, která spadá do gastronomické aliance Together, a jeho tým se rozhodli navázat na úspěch...

    Jan Pešek16.9.2019
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.