Sociální sítě
Nahoru

Gourmet Brno 2016 – slaď svoje chutě

Úroveň brněnské gastronomie rychle stoupá. Nejen v centru města je otevřeno mnoho zajímavých podniků se skvělou nabídkou, zajímavým konceptem a příjemnou atmosférou. Originalita některých z nich je tak výrazná, že si o nich lidé povídají i za hranicemi České republiky. Výběr toho nejlepšího přináší nezávislý projekt Gourmet Brno 2016, který aktuálně zná své vítěze.

Vitezny_bar_Super_Panda_Circus„Gastronomie je v současné době velmi módním tématem a často hraje klíčovou roli při výběru destinace pro dovolenou. Jsem ráda, že se můžeme pochlubit špičkovou kvalitou brněnských podniků,“ říká Petra Rusňáková, brněnská radní. Posoudit a vybrat to nejlepší z brněnské gastronomie rozhodně není lehký úkol, přesto se Turistické informační centrum města Brna rozhodlo usnadnit obyvatelům i návštěvníkům města hledání skvělých míst pro oběd, pro posezení u kávy či u skleničky nebo pro mlsání s dětmi. „Našim cílem bylo dobře poradit a současně být maximálně objektivní. Na tomto základě vznikl projekt Gourmet Brno, jehož úlohou je každý rok představit a propagovat to nejlepší, co v Brně v oblasti kvalitní gastronomie máme,“ vysvětluje Jana Janulíková, ředitelka Turistického informačního centra města Brna.

Gourmet_Brno_2016_vitezoveGourmet Brno 2016 je seznamem, který obsahuje nejlepší brněnské restaurace, kavárny, pivnice, vinárny, cukrárny a bary. Deset expertů a organizací s excelentní znalostí brněnské gastro scény nominovalo v těchto šesti kategoriích nejzajímavější podniky v Brně. Osmnáct profesionálů v dané oblasti z celé České republiky následně podniklo neohlášenou návštěvu těchto podniků a ohodnotilo kvalitu jejich služeb. „Každá kategorie má svého vítěze, kromě něj budeme ale dále propagovat všechny podniky, které získaly v hodnocení nad 70 procent a prokázaly tak, že rozhodně stojí za návštěvu,“ doplňuje Janulíková. Informace o podnicích budou pro návštěvníky i obyvatele Brna přehledně zpracovány na portálu www.gotobrno.cz/gourmet a také v brožuře v české a anglické verzi.

Restaurace

  1. místo – Simplé

Před každým chodem vás v břiše pošimrá netrpělivá zvědavost. Restaurace nabízí radosti z jiného světa – oči potěší téměř kosmický interiér a chuťové buňky se nadchnou z hravého menu. „Koncept promyšlený od A do Z. Degustační menu nadchlo hravostí a každý další chod byl netrpělivě očekáván se zvědavostí, co za skvost kuchaři připravili. Chyby se hledají opravdu těžko, je to pravý kulinářský zážitek.“ – Vojtěch Pospíšil, novinář.

Další skvělé restaurace: KOISHI, PAVILLON restaurant, Borgo Agnese, Palazzo Restaurant, Forhaus, Castellana Trattoria, La Bouchée, Retro Consistorium

Kavárny

  1. místo – Coffee Fusion

V Coffee Fusion si milovníků kávy opravdu hledí. Vyberte si kávu ze dvou chuťově odlišných mlýnků a zakousněte božský dortík, který vám bleskurychle přinese usměvavý barista. „Naprosto perfektní přístup, nabídka i příprava kávy. Velmi cením rychlost i výběr ze dvou chuťově odlišných mlýnků. Výborný filtr, také velmi rychle připravený. Krásná koordinace práce za barem, zde si hostů opravdu hledí. Vysoce profesionální přístup.“ – Kateřina Eichlerová, předsedkyně a spoluzakladatelka občanského sdružení Kulturárium.

Další zajímavé kavárny: SKØG, Kafec, Punkt., Cafe Mitte, Café Placzek, Kavárna Era, Spolek

Pivnice

  1. místo – Lokál u Caipla

Užijte si chuť pečlivě ošetřeného piva, které na zdech pivnice vítězí i nad ohněm z tlamy brněnského draka. Za vyzkoušení stojí i pivní limonáda a poctivě připravené české hotovky. „Vynikající kvalita jídla i čepované Plzně. Jídlo doslova hraje poctivými chutěmi. Čistý a příjemný interiér, design známého umělce z Brna, jehož fórky jsou k popukání. Obsluha úslužná, jen trošku pomalejší při placu.“ – Michael Lapčík, zakladatel a redaktor společnosti Nepiju břečky.

Další oblíbené pivnice: Výčep Na Stojáka, Zelená kočka Pivárium, Ochutnávková pivnice, Pivovarské Starobrno, Lucky Bastard Beerhouse, Hostinec u Bláhovky, Pegas

Vinárny

  1. místo – Retro Consistorium

V prvním patře je i polední menu gastronomickým zážitkem. Po sladké tečce od cukrářů z Dolce Passion seběhněte do přízemí a užijte si večer ve společnosti některých ze 163 lahvových vín. „Široký výběr vín, vynikající kuchyně a dobrá selekce vín k pokrmům. K tomu velmi hezký interiér.“ – Ivo Dvořák, viceprezident Asociace sommelierů ČR.

Další vyhlášené vinárny: Garage Wine, PETIT CRU wine bar & shop, Kohout NA VÍNĚ, Don Pintxos, U Tří knížat, Jedna báseň, Baroko

Cukrárny

  1. místo – Raw with Love

Každý zákusek je v této milé cukrárně půvabný, 100% raw, vegan, bez rafinovaného cukru i bez lepku. I malý kousek voňavého dortu uspokojí chuť na sladké a potěší vaše oči. „Velmi příjemné a útulné prostředí. Příjemná obsluha. Zákusky chutné a voňavé. Datum spotřeby zákusků viditelně vyznačeno. Filtrovaná káva výborná.“ – Pavla Permedlová, místopředsedkyně Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Další sladké cukrárny: Cukrářství Bukovský, cukrářství Martinák, cukrárna Kolbaba

Bary

  1. místo – Super Panda Circus

Úžasný zážitek od zazvonění a uvedení hosteskou přes barmanskou show s barevným osvětlením až po poslední doušek drinku. Dáte si Gin Hendrick´s s amarettem a sušenými květy růží? „Výborné originální koktejly, velice netradiční prostředí. Cit pro detail a osobitá atmosféra. Příjemné uvítání v podniku hosteskou, která nabídne welcome drink a šatnu.“ – Jan Liška, barman.

Další stylové bary: Runway, Bar, který neexistuje, Rotor bar, Cubana, Spirit bar, Two faces cocktail bar

 

Více z rubriky Degustace

  • Malbec slaví již podesáté svátek

    17. dubna se již tradičně po celém světě slaví svátek populární argentinské odrůdy Malbec. Malbec je známý pro svou temnou až...

    Jan Pešek15.4.2020
  • Předjaří v Benjaminu

    Benjamin si v předjarním čase připravil menu, které vychází především z půdních plodin. Tedy vše, co roste v zemi, například brambory,...

    Jan Pešek5.3.2020
  • Kančí hody v La Verandě

    Výtečné maso špičkové české zvěřiny v rozmanité úpravě podle různých národních receptů bude únorovým žolíkem oblíbené staroměstské restaurace La Veranda. Již...

    Jan Pešek30.12.2019
  • Listopad ve znamení nejlepšího šampaňského

    Už po třinácté se mohou všichni milovníci šampaňského a netradičních gastronomických zážitků těšit na unikátní festival Grand Jour de Champagne, který...

    Jan Pešek4.11.2019
  • Listopad ve znamení lanýžů i v restauraci Grand Cru

    Sezóna lanýžů právě vrcholí a proto Fine diningová restaurace Grand Cru, v čele s šéfkuchaři Svatoplukem Hemmerem a Sašou Pavlovičem, připravuje...

    Jan Pešek30.10.2019
  • Hon na ústřice v La Verandě

    Sezóna ústřic právě začala. A přestože milovníci těchto chuťově jedinečných mořských plodů tvrdí, že nejlepší ústřice je vždycky samotná, maximálně pokapaná...

    Jan Pešek24.10.2019
  • Pražský Benjamin v průvodci Michelin

    Restaurace Benjamin v pražských Vršovicích se dostala po pouhém roce působení do Michelinského průvodce. Utajená restaurace na nefrekventované ulici vyniká svým...

    Jan Pešek24.9.2019
  • Hergetova cihelna láká na podzim plný chutných překvapení

    Podzim plný kulinářských akcí. Oblíbená malostranská restaurace Hergetova cihelna má pro své hosty připravený pestrý podzimní program. V týdnu od 23....

    Jan Pešek23.9.2019
  • Restaurace Sia plánuje týden okořeněný chilli papričkami

    Šéfkuchař Jiří Štift z asijské restaurace Sia, která spadá do gastronomické aliance Together, a jeho tým se rozhodli navázat na úspěch...

    Jan Pešek16.9.2019
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.