Sociální sítě
Nahoru

Letní pohoda v Hliněné baště

Svěží, pestré, lehké, barevné. A plné zajímavých kulinárních novinek. Takové je letní menu v Hliněné baště, které dokonale souzní s příjemnou a pozitivní atmsférou, jež tu v teplých letních dnech panuje. Zvlášť na romantické terase nad rybníčkem, která patří k hlavním trumfům oblíbené „venkovské“ restaurace Hynka Vávry.
humr s bylink. maslem, zeleninouHosté se mohou těšit na osvěžující studené polévky, od okurkové přes jahodovou až po klasické španělské gazpacho. Ze salátů potěší salát z řepných lístků a trhaných salátů, který šéfkuchař podává s vyzrálými šťavnatými broskvemi, kozím sýrem, medovým dresinkem a ořechy. Další letošní novinkou je salát s feta sýrem a vodním melounem či salát s jahodami a čerstvým špenátem, jehož chuť zvýrazní speciální zálivka s mákem a sezamovými semínky. Příznivci orientálních chutí uvítají salát s krevetami, mangem, soba nudlemi a černým sezamem.
hlinena_basta_-069Hliněná bašta je vyhlášená díky skvělým rybám, které dominují také na letním jídelním lístku. V rámci předkrmů mohou hosté ochutnat třeba netradiční terinu z lahodného humřího masa nebo vyzkoušet salát z chobotnice a řapíkatého celeru. A vynikající jsou také lososové karbanátky s chilli a koriandrem, které na talíři doplňuje okurkový salát s nakládaným zázvorem.
hlinena_basta_-072Z hlavních jídel boduje halibut s mangovým chilli chutney, servírovaný s kuskusem a restovanou zeleninou, potěší i mořský vlk s kaparovou omáčkou a novými brambory. Na menu samozřejmě nechybí ani masa, za zkoušku stojí kachní prsíčko s višňovou omáčkou a grilovanou polentou, grilovaný nízký roštěnec s citrónem a pepřem nebo jehněčí šašliky.
Z bohatého výběru dezertů doporučujeme jahodový sorbet s mátou a zázvorem, rebarborovo-jahodové koláče s tvarohem či domácí kynuté jahodové knedlíky s tvarohem. Jakmile začne sezóna borůvek, objeví se v nabídce také borůvkové knedlíky s vanilkovou omáčkou či tartaletky s borůvkovým krémem. Milovníci babičkovských dezertů se mohou těšit na třešňovou bublaninu nebo citronový dort s mandlemi.
restovane krevetyHliněná bašta se může pochlubit vzorně sestavenou vinnou kartou, na které hosté najdou krásná vína z Moravy, ale také z Čech. Z moravských vín doporučujeme Ryzlink od Volaříka, případně Pálavu od Tetura či Chardonnay z Nového vinařství. Z českých vín můžete vyzkoušet produkci prestižního vinařství Třebívlice, které sídlí v Českém středohoří a jehož vinice stojí například na historických viničních tratích pod hradem Hazmburk. Ochutnejte Müller Thurgau či Sylvánské zelené.
hlinena_basta_-074Hliněná bašta v Průhonicích slouží svým hostům již déle než patnáct let a je zárukou skvělé kuchyně, příjemné obsluhy a působivého prostředí. Mohutné trámy staré tři století a nepálené cihly dávají celému prostoru příjemný rustikální ráz, za prosklenou stěnou slouží prostorná terasa s výhledem na romantický rybníček. V celém podniku navíc vládne mimořádně příjemná a pohodová atmosféra. V akváriu plavou živí humři, kteří patří mezi jednu z největších delikates na menu. Po podlaze tiše našlapují kočky, na terase si dávají dostaveníčko ženy s kočárky a malými dětmi, mezi stoly nenápadně proplouvají číšníci a roznášejí výtečná jídla. Restaurace Hliněná bašta tak daleko více než tradiční českou hospodu připomíná výletní hospůdky ve Francii či Itálii. Také proto si Hliněnou baštu oblíbili nejen místní, ale i cizinci trvale žijící v Česku.

Více z rubriky Gastro

  • Valentýn s obsahem alkoholu

    Valentýn je známý jako svátek lásky již celá staletí. Pro její oslavy existuje spousta symbolů, ale jedním z hlavních jsou bezpochyby jahody....

    Marek Zelený9.1.2018
  • Designová perla Karlových Varů

    Jeden z nejlepších hotelů v Karlových Varech se může pochlubit skvělou kombinací špičkových služeb a designového prostředí. Hotel St. Joseph Royal...

    Marek Zelený8.1.2018
  • Týden vína v Praze

    V týdnu od 22. do 28. ledna 2018 se Praha stane dějištěm jubilejního desátého ročníku festivalu vína Prague Wine Week 2018....

    Jan Pešek8.1.2018
  • Podlehněte pokušení luxusních sýrů

    Nejen v období Vánoc toužíme, pokud jsme milovníky vybraných lahůdek, potěšit chuťové pohárky noblesní specialitou, jež, pokud jde o kvalitu a chuť,...

    Alena Dušková20.12.2017
  • Menu v Bageterii Boulevard sestavené vyhlášeným guru české gastronomie

    Od včerejšího dne si do oblíbené Bageterie Boulevard je možné zajít na něco opravdu výjimečného. Zimní nabídku totiž rozšiřuje nové CHEF...

    Marek Zelený20.12.2017
  • Čech Jan Teska se stal mistrem světa v míchání koktejlů

    Na mistrovství světa v Kodani zářil český barman Jan Teska. Na světovém koktejlovém šampionátu Mezinárodní barmanské asociace zvítězil s koktejlem, který...

    Jan Pešek19.12.2017
  • Naučte se rozumět vínu – z pohodlí svého domova

    Milovat víno je skvělé, naučit se ho dobře znát je ještě lepší. Přední český sommelier Jakub Přibyl vložil své mnohaleté zkušenosti...

    Marek Zelený18.12.2017
  • Nola: láska ze sídliště

    Že láska prochází žaludkem, to ví snad každý. V restauraci Nola na pražském Pankráci tak už v předvánočním stresu začali myslet...

    Jan Pešek16.12.2017
  • Emirates ve svátečním období nabízí vánoční menu

    Letecká společnost Emirates v prosinci přináší vánoční atmosféru do všech cestovních tříd. Zákazníci Emirates si budou moci jak v jejích letištních...

    Jan Pešek12.12.2017
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.