Sociální sítě
Nahoru

Lanýž – diamant kuchyně

Lanýž je velmi vzácným druhem houby rostoucím pod zemí zpravidla v blízkosti kořenů některého z listnatých stromů. Svým tvarem připomíná nevzhledný brambor, ale v jádru skrývá chuťový poklad. Ty nejlepší kousky rostou pouze v přírodě bez lidského přičinění. Proto i nadále zůstane lesk této „nejdražší houby světa“ vzácnou a lahodnou ozdobou každé sváteční tabule.

lanyze_05Sběr lanýžů Nalézt lanýže představuje kombinaci usilovného hledání, velké porce štěstí a jen malého výnosu. Ač se lanýže nejčastěji nacházejí u kořenů listnáčů přibližně třiceti centimetrů pod povrchem, některé kousky je nutné vydolovat až z hloubky dvou metrů. Při hledání se využívají speciálně vyšlechtěná a vycvičená zvířata – zejména psi a vepři. Obzvláště pak prasnice cítí feromony, jež vyzařují lanýže z hloubi země, jako afrodiziakum.

lanyze_03Proč lanýže z Itálie? Lanýže se dělí na 3 základní typy – černý letní, černý zimní a bílý. Nejvzácnější bílé lanýže se nalézají hlavně v severní Itálii, nejvíce ceněné a nejchutnější jen v oblasti Piemontu. Piemont, rozkládající se na úpatí Alp v severozápadní Itálii, je rovněž vyhlášenou vinařskou oblastí. Co do množství certifikovaných vín je nejlepším vinařským regionem celé Itálie. Proslavila ho např. vína Barolo, Barbaresco, Barbera a Moscato d‘Asti. Velikost bílých lanýžů sahá až do průměru 12 cm. Trh s lanýži má nejvíce práce od října do listopadu, kdy tyto lanýže mají nejintenzivnější vůni. Cena kilogramu nejvzácnějšího druhu se pohybuje od 2000 do 4000 EUR (přibližně 50 až 100 tisíc korun). Bílé lanýže mají ostřejší a intenzivnější chuť než černé. Jejich vůně připomínající čerstvou zeminu a houby je tak silná, že pokud si je přinesete čerstvé domů, prostoupí celou místnost. Když ochutnáte, už nikdy neodoláte.

lanyze_06Jedinečnou příležitost ochutnat tuto delikatesu budete mít ve čtvrtek 17. listopadu 2016 ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, kde se uskuteční Noc bílých lanýžů.

Přeneste se do italské oblasti Piemont, která je celosvětově proslulým regionem vzácných lanýžů a vynikajícího vína. Kuchaři Spa hotelu Lanterna se v polovině listopadu opět osobně vypraví do Piemontu, aby pro vás na zdejších lanýžových trzích vybrali ty nejlepší suroviny a přivezli je čerstvé až na valašský stůl. Degustace se uskuteční bezprostředně po návratu z Itálie.

lanyze_09Pro dokonalý gurmánský zážitek spojte degustaci s ubytováním ve Spa hotelu Lanterna. V rámci pobytového balíčku ze čtvrtku 17. na pátek 18. listopadu máte možnost také neomezeného vstupu do hotelového spa a dokonale tak sladíte dobré jídlo s relaxací.

V menu degustačního večera, které připraví šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík, budou zastoupeny typické pokrmy a speciality kuchyně Piemontu. Nebude chybět mimo jiné tajarin s bílým lanýžem, variace ze zvěřinového či telecího masa a dezert s vyhlášenými piemontskými oříšky a čokoládou. Část menu bude dotvořena v inspiraci na další suroviny, které kuchaři na trzích vyberou a nakoupí. Těšte se tedy i na trochu gurmánského překvapení.

Menu bude snoubeno s víny vyhlášeného piemontského vinařství Sandrone.

Více z rubriky Degustace

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Vítězka Bocuse d’Or Léa Linster v Trezoru Špork

    V Trezoru Špork, který je součástí restaurace Červený Jelen, proběhlo v minulém týdnu další pokračování seriálu gastronomických událostí se světovou špičkou...

    Marek Zelený11.3.2024
  • Gastronomická show jara proběhne už 11. března

    V holešovické restauraci PRU58 se 11.3. od 18 hodin uskuteční gastronomická show jara. Collaboration akce spojí 3 kuchařské osobnosti, a to...

    Jan Pešek6.3.2024
  • Nebeské menu připraví Patrik Bečvář

    Zážitkově gastronomická atrakce Večeře v oblacích už patří k podzimní Praze stejně jako Karlův most či Pražský hrad. Oběd či večeře...

    Marek Zelený6.2.2024
  • Gregův speciální večer v Pru58

    V úterý 14. listopadu 2023 od 18:30 se uskuteční ojedinělá degustační večeře v podání australského šéfkuchaře Grega Haynese v PRU58. Speciální...

    Marek Zelený8.11.2023
  • Champagne Festival v hotelu The Mozart Prague

    Hotel The Mozart Prague se pyšní svou účastí na prestižním Champagne Festivalu Grand Jour de Champagne, který se bude konat od...

    Jan Pešek3.11.2023
  • Štěpánova degustace

    Nejrozkvetlejší restaurace PRU58 v pražských Holešovicích představila své nové večerní menu. Stojí za ním executive chef a majitel v jedné osobě...

    Jan Pešek30.10.2023
  • Speciality v restauraci Triton opět překračují hranice možného

    Nové podzimní menu zážitkové restaurace Triton, ukryté v kouzelné secesní jeskyni pod Václavským náměstím, opět překračuje hranice běžného a možného. Ambiciózní...

    Marek Zelený21.9.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.