Sociální sítě
Nahoru
reklama

Lanýž – diamant kuchyně

Lanýž je velmi vzácným druhem houby rostoucím pod zemí zpravidla v blízkosti kořenů některého z listnatých stromů. Svým tvarem připomíná nevzhledný brambor, ale v jádru skrývá chuťový poklad. Ty nejlepší kousky rostou pouze v přírodě bez lidského přičinění. Proto i nadále zůstane lesk této „nejdražší houby světa“ vzácnou a lahodnou ozdobou každé sváteční tabule.

lanyze_05Sběr lanýžů Nalézt lanýže představuje kombinaci usilovného hledání, velké porce štěstí a jen malého výnosu. Ač se lanýže nejčastěji nacházejí u kořenů listnáčů přibližně třiceti centimetrů pod povrchem, některé kousky je nutné vydolovat až z hloubky dvou metrů. Při hledání se využívají speciálně vyšlechtěná a vycvičená zvířata – zejména psi a vepři. Obzvláště pak prasnice cítí feromony, jež vyzařují lanýže z hloubi země, jako afrodiziakum.

lanyze_03Proč lanýže z Itálie? Lanýže se dělí na 3 základní typy – černý letní, černý zimní a bílý. Nejvzácnější bílé lanýže se nalézají hlavně v severní Itálii, nejvíce ceněné a nejchutnější jen v oblasti Piemontu. Piemont, rozkládající se na úpatí Alp v severozápadní Itálii, je rovněž vyhlášenou vinařskou oblastí. Co do množství certifikovaných vín je nejlepším vinařským regionem celé Itálie. Proslavila ho např. vína Barolo, Barbaresco, Barbera a Moscato d‘Asti. Velikost bílých lanýžů sahá až do průměru 12 cm. Trh s lanýži má nejvíce práce od října do listopadu, kdy tyto lanýže mají nejintenzivnější vůni. Cena kilogramu nejvzácnějšího druhu se pohybuje od 2000 do 4000 EUR (přibližně 50 až 100 tisíc korun). Bílé lanýže mají ostřejší a intenzivnější chuť než černé. Jejich vůně připomínající čerstvou zeminu a houby je tak silná, že pokud si je přinesete čerstvé domů, prostoupí celou místnost. Když ochutnáte, už nikdy neodoláte.

lanyze_06Jedinečnou příležitost ochutnat tuto delikatesu budete mít ve čtvrtek 17. listopadu 2016 ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, kde se uskuteční Noc bílých lanýžů.

Přeneste se do italské oblasti Piemont, která je celosvětově proslulým regionem vzácných lanýžů a vynikajícího vína. Kuchaři Spa hotelu Lanterna se v polovině listopadu opět osobně vypraví do Piemontu, aby pro vás na zdejších lanýžových trzích vybrali ty nejlepší suroviny a přivezli je čerstvé až na valašský stůl. Degustace se uskuteční bezprostředně po návratu z Itálie.

lanyze_09Pro dokonalý gurmánský zážitek spojte degustaci s ubytováním ve Spa hotelu Lanterna. V rámci pobytového balíčku ze čtvrtku 17. na pátek 18. listopadu máte možnost také neomezeného vstupu do hotelového spa a dokonale tak sladíte dobré jídlo s relaxací.

V menu degustačního večera, které připraví šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík, budou zastoupeny typické pokrmy a speciality kuchyně Piemontu. Nebude chybět mimo jiné tajarin s bílým lanýžem, variace ze zvěřinového či telecího masa a dezert s vyhlášenými piemontskými oříšky a čokoládou. Část menu bude dotvořena v inspiraci na další suroviny, které kuchaři na trzích vyberou a nakoupí. Těšte se tedy i na trochu gurmánského překvapení.

Menu bude snoubeno s víny vyhlášeného piemontského vinařství Sandrone.

Více z rubriky Degustace

  • Španělské sýry jako gastronomický poklad

    Prosluněné a životem tepající Španělsko láká k návštěvě nejen pro své blahodárné klima a příjemnou atmosféru. Za ozkoušení stojí také místní...

    Karolína Steinbergerová18.2.2022
  • Gurmánské toulky Španělskem

    Španělsko patří mezi nejdostupnější a neoblíbenější evropské destinace. A není divu. Příjemné počasí a bohatá kultura v kombinaci se skvělým jídlem...

    Karolína Steinbergerová21.10.2021
  • Benjamin opět otevírá

    Fine dining restaurace Benjamin v posledních měsících šla cestou zážitku až domů, kdy šéfkuchaři Gavin Lewis a Jakub Červenka jezdili do...

    Marek Zelený12.10.2021
  • Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustine na Malé straně

    Vraťte se do historie a ochutnejte tradiční pokrmy podle receptů z kuchařky z roku 1905. Budete mít příležitost ochutnat německá, rakouská...

    Jan Pešek11.10.2021
  • Kulinářský Trezor šéfkuchaře Marka Fichtnera otevřel své dveře hostům

    Minulý týden se v elegantních gočárovských prostorech bývalého bankovního trezoru restaurace Červený jelen v centru Prahy začalo podávat výběrové tříchodové menu,...

    Jan Pešek4.10.2021
  • Prodlužte si léto osvěžujícím nealko drinkem Passion smash

    Letní hřejivé paprsky vystřídalo šumění barevného listí a typické počasí babího léta. Ve společnosti mocktailu Passion smash s hořko-kyselými tóny exotického...

    Karolína Steinbergerová30.9.2021
  • Květák z La Rotonde

    Restaurace La Rotonde, která se nachází pod střechou hotelu Alcron, působí velmi nenápadně. Art deco styl se prolíná celou restaurací a...

    Jan Pešek6.9.2021
  • Rolls-Royce mezi šunkami

    Sušená šunka jamón je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón ale není jenom jeden, vaše chuťové pohárky můžete provést celou...

    Karolína Steinbergerová13.8.2021
  • Café Buddha o sedmi chodech

    Café Buddha v Norské ulici v pražských Vršovicích je vyhlášenou autentickou asijskou restaurací. Thajské duo, které tvoří babička Lucky a její...

    Marek Zelený28.7.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.