Sociální sítě
Nahoru

Lanýž – diamant kuchyně

Lanýž je velmi vzácným druhem houby rostoucím pod zemí zpravidla v blízkosti kořenů některého z listnatých stromů. Svým tvarem připomíná nevzhledný brambor, ale v jádru skrývá chuťový poklad. Ty nejlepší kousky rostou pouze v přírodě bez lidského přičinění. Proto i nadále zůstane lesk této „nejdražší houby světa“ vzácnou a lahodnou ozdobou každé sváteční tabule.

lanyze_05Sběr lanýžů Nalézt lanýže představuje kombinaci usilovného hledání, velké porce štěstí a jen malého výnosu. Ač se lanýže nejčastěji nacházejí u kořenů listnáčů přibližně třiceti centimetrů pod povrchem, některé kousky je nutné vydolovat až z hloubky dvou metrů. Při hledání se využívají speciálně vyšlechtěná a vycvičená zvířata – zejména psi a vepři. Obzvláště pak prasnice cítí feromony, jež vyzařují lanýže z hloubi země, jako afrodiziakum.

lanyze_03Proč lanýže z Itálie? Lanýže se dělí na 3 základní typy – černý letní, černý zimní a bílý. Nejvzácnější bílé lanýže se nalézají hlavně v severní Itálii, nejvíce ceněné a nejchutnější jen v oblasti Piemontu. Piemont, rozkládající se na úpatí Alp v severozápadní Itálii, je rovněž vyhlášenou vinařskou oblastí. Co do množství certifikovaných vín je nejlepším vinařským regionem celé Itálie. Proslavila ho např. vína Barolo, Barbaresco, Barbera a Moscato d‘Asti. Velikost bílých lanýžů sahá až do průměru 12 cm. Trh s lanýži má nejvíce práce od října do listopadu, kdy tyto lanýže mají nejintenzivnější vůni. Cena kilogramu nejvzácnějšího druhu se pohybuje od 2000 do 4000 EUR (přibližně 50 až 100 tisíc korun). Bílé lanýže mají ostřejší a intenzivnější chuť než černé. Jejich vůně připomínající čerstvou zeminu a houby je tak silná, že pokud si je přinesete čerstvé domů, prostoupí celou místnost. Když ochutnáte, už nikdy neodoláte.

lanyze_06Jedinečnou příležitost ochutnat tuto delikatesu budete mít ve čtvrtek 17. listopadu 2016 ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, kde se uskuteční Noc bílých lanýžů.

Přeneste se do italské oblasti Piemont, která je celosvětově proslulým regionem vzácných lanýžů a vynikajícího vína. Kuchaři Spa hotelu Lanterna se v polovině listopadu opět osobně vypraví do Piemontu, aby pro vás na zdejších lanýžových trzích vybrali ty nejlepší suroviny a přivezli je čerstvé až na valašský stůl. Degustace se uskuteční bezprostředně po návratu z Itálie.

lanyze_09Pro dokonalý gurmánský zážitek spojte degustaci s ubytováním ve Spa hotelu Lanterna. V rámci pobytového balíčku ze čtvrtku 17. na pátek 18. listopadu máte možnost také neomezeného vstupu do hotelového spa a dokonale tak sladíte dobré jídlo s relaxací.

V menu degustačního večera, které připraví šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík, budou zastoupeny typické pokrmy a speciality kuchyně Piemontu. Nebude chybět mimo jiné tajarin s bílým lanýžem, variace ze zvěřinového či telecího masa a dezert s vyhlášenými piemontskými oříšky a čokoládou. Část menu bude dotvořena v inspiraci na další suroviny, které kuchaři na trzích vyberou a nakoupí. Těšte se tedy i na trochu gurmánského překvapení.

Menu bude snoubeno s víny vyhlášeného piemontského vinařství Sandrone.

Více z rubriky Degustace

  • Malbec slaví již podesáté svátek

    17. dubna se již tradičně po celém světě slaví svátek populární argentinské odrůdy Malbec. Malbec je známý pro svou temnou až...

    Jan Pešek15.4.2020
  • Předjaří v Benjaminu

    Benjamin si v předjarním čase připravil menu, které vychází především z půdních plodin. Tedy vše, co roste v zemi, například brambory,...

    Jan Pešek5.3.2020
  • Kančí hody v La Verandě

    Výtečné maso špičkové české zvěřiny v rozmanité úpravě podle různých národních receptů bude únorovým žolíkem oblíbené staroměstské restaurace La Veranda. Již...

    Jan Pešek30.12.2019
  • Listopad ve znamení nejlepšího šampaňského

    Už po třinácté se mohou všichni milovníci šampaňského a netradičních gastronomických zážitků těšit na unikátní festival Grand Jour de Champagne, který...

    Jan Pešek4.11.2019
  • Listopad ve znamení lanýžů i v restauraci Grand Cru

    Sezóna lanýžů právě vrcholí a proto Fine diningová restaurace Grand Cru, v čele s šéfkuchaři Svatoplukem Hemmerem a Sašou Pavlovičem, připravuje...

    Jan Pešek30.10.2019
  • Hon na ústřice v La Verandě

    Sezóna ústřic právě začala. A přestože milovníci těchto chuťově jedinečných mořských plodů tvrdí, že nejlepší ústřice je vždycky samotná, maximálně pokapaná...

    Jan Pešek24.10.2019
  • Pražský Benjamin v průvodci Michelin

    Restaurace Benjamin v pražských Vršovicích se dostala po pouhém roce působení do Michelinského průvodce. Utajená restaurace na nefrekventované ulici vyniká svým...

    Jan Pešek24.9.2019
  • Hergetova cihelna láká na podzim plný chutných překvapení

    Podzim plný kulinářských akcí. Oblíbená malostranská restaurace Hergetova cihelna má pro své hosty připravený pestrý podzimní program. V týdnu od 23....

    Jan Pešek23.9.2019
  • Restaurace Sia plánuje týden okořeněný chilli papričkami

    Šéfkuchař Jiří Štift z asijské restaurace Sia, která spadá do gastronomické aliance Together, a jeho tým se rozhodli navázat na úspěch...

    Jan Pešek16.9.2019
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.