Sociální sítě
Nahoru

Sklizeň hroznů očima Tomáše Brůhy: Letošní ročník v Česku byl velmi slušný

Podle jednoho z předních sommelierů České republiky Tomáše Brůhy nás tento rok čekají velmi povedená vína. Pokles oproti minulým ročníkům naopak zaznamenaly především vinaři ve Francii. Až na drobné výjimky se ovšem celá Evropa může pyšnit dobrou kvalitou hroznů. „Oči celé Evropy se upínají na Itálii a Španělsko, kde, jak se zdá, budou mít největší množství kvalitních hroznů,“ míní Tomáš Brůha, trojnásobný vítěz mistrovství České republiky sommelierů a head sommelier distribuční společnosti vín a destilátů Premier Wines & Spirit. Jak Brůha hodnotí úrodu a sklizeň evropských vinných velmocí? Barone RicasoliFrancie

Přestože francouzská vláda nyní tvrdí, že celková úroda je jen zhruba 10 % pod průměrem, snaží se tím jen maskovat poměrně velkou katastrofu v nejdůležitějších regionech, jako jsou Burgundsko, Champagne, Val du Loire nebo Languedoc-Roussillon. Část Burgundska hlásí až poloviční propad oproti normálu, v oblasti Champagne rovněž vše nasvědčuje velice výraznému propadu. Jarní deště, mrazy a bouřky bohužel poničily mnoho vinohradů a květů. Kvantita tedy sice bude podprůměrná, ale kvalita jak v Bordeaux, Burgundsku, tak i v Champagne bude ve srovnání s předchozími ročníky velmi dobrá. V tomto pohledu bude zcela zásadní práce vinařů na vinohradu a ve sklepech.

Španělsko

Všeobecně se očekávalo, že úroda ve Španělsku bude minimálně průměrná. S odstupem času, se ale ukázala dokonce jako mírně nadprůměrná. Málokoho překvapí, že se kvalita hroznů tradičně jeví jako velice vysoká. Jak už touto dobou bývá obvyklé, v podstatě celá Evropa jen očekává, kolik se toho ve Španělsku nakonec sklidí a jakou cenu nasadí. Jde zajisté o jednu z lokalit, kde se letošní sklizeň opravdu podařila a očekává se velmi silný a kvalitní ročník a to hlavně v oblastech Rioja a Navarra. Etiquette_Artistique_Brut Classic HDItálie

Ročník 2016 by se dal v Itálii napříč skoro celou zemí shrnout jako drobný pokles sklizně oproti průměru posledních pěti let. Nicméně narazíme na výjimky, které potvrzují pravidlo. Třeba v oblastech Abruzzo a Friuli Venezia Giulia byla sklizeň dokonce mírně nadprůměrná. Tak či tak, můžeme kvalitu hroznů, především pro červená vína, označit za velmi dobrou a u bílých hroznů to pak bude spíše průměrná kvalita. Sklizeň nicméně začala překvapivě asi o 10 dní později, než bývá obvyklé. vignes+borne vertical2Rakousko

Naši jižní sousedé v letošní sklizní narazili na stejný problém jako my. Ročník 2016 výrazně ovlivnily početné jarní mrazíky v závislosti na regionech. Například Štýrsko zaznamenalo jen 25 % obvyklé úrody, Burgenland pak 50 %. V ostatních oblastech se úroda spíše blíží normálu. Hrozny se s ohledem na dobrý podzim každopádně vyznačují dobrou kvalitou. Očekává se, že bílá vína budou nakonec velmi dobrá, červená spíše v lepším průměru.

Německo

Německá sklizeň vína za rok 2016 přinesla nižší úrody oproti normálu. Avšak ne kvůli jarním mrazům, jako na Moravě a v Rakousku, ale především díky chladnému a deštivému začátku léta. Přesto se očekává velmi dobrá kvalita hroznů. Hlavní odrůda Riesling, která dozrává později, přinese díky teplým dnům a chladným nocím krásné ovocné aroma, tolik typické pro oblíbenou německou odrůdu. Slechtitelska stanice vinarska, Velke PavloviceČeská republika

Ročník 2016 u nás byl na poměry posledních let velmi slušný. Úroda v Čechách se dá označit za poměrně normální, nicméně na Moravě byla úroda bohužel o 20 – 30 % nižší, a sice kvůli jarním mrazíkům. Ovšem kvalita hroznů se jeví jako skutečně dobrá. Zdá se, že u bílých vín bude velmi pěkný poměr mezi kyselinkou, cukry a intenzitou aroma. U červených vín je ještě stále příliš brzy hodnotit. Všechny ukazatele ale indikují, že i ta budou minimálně dobrá.

VINAŘSKÝ PENZION ANDRÉ - Velké Pavlovice, South Moravia, Czech Republic, Europe - Photo: Copyright © 2013 Pato Safko. All Rights Reserved.

Více z rubriky Gastro

  • Probudit se uprostřed vánoční pohádky ukryté v luxusním apartmá

    Advent je jedním z nejkouzelnějších období celého roku a Augustine, a Luxury Collection Hotel, Prague promění vánoční přání v nezapomenutelné zážitky....

    Jan Pešek17.9.2021
  • Kavárna Slavia opět ožívá

    Nejslavnější pražská kavárna na pravém břehu Vltavy naproti Národnímu divadlu je znovu otevřena. Bohatá historie, skvělá atmosféra a nádherný výhled z...

    Marek Zelený16.9.2021
  • Kampa Park v nové podobě

    V novém kabátě a s novou energií. Stálice pražského fine diningu využila nucenou přestávku k odkládané rekonstrukci vnitřních interiérů a nyní...

    Jan Pešek15.9.2021
  • Speciální menu do letadla zpříjemní cestování

    Hlavní sezóna cestování sice pomalu končí, stále více lidí ale dává přednost klidnějšímu období a prodlouží si léto dovolenou v exotice....

    Marek Zelený15.9.2021
  • PRU58 full version

    Je tu podzim a přichází další milník restaurace PRU58. Nově otevřený podnik během léta absolvoval soft provoz. A teď je to...

    Jan Pešek14.9.2021
  • Dlouho očekávaný výčep Pult otevřel v Celnici

    Špičková technologie, precizní čepování a moderní prostředí – to je koncept podniku Pult. Stojí za ním stejní lidé, kteří byli u...

    Jan Pešek14.9.2021
  • Trezorové menu Marka Fichtnera v restauraci Červený jelen

    Koncem září se v elegantních gočárovských prostorech bývalého bankovního trezoru restaurace Červený jelen v centru Prahy začne podávat výběrové tříchodové menu,...

    Jan Pešek13.9.2021
  • Jižní Tyrolsko zavoní v Pelikánovi

    Pražská restaurace Pelikán patří mezi nováčky, ale díky historii, která se k místu váže, skvělému servisu a nabídce, si už našla...

    Jan Pešek10.9.2021
  • U Tellerů: Vinohradská novinka plná překvapení

    Zkušený šéfkuchař David Kalina, stojící za úspěšnými projekty v podobě restaurací Mincovna a Tiskárna, se může pochlubit novým podnikem. Ve vinohradské...

    Marek Zelený9.9.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.