Sociální sítě
Nahoru

Sklizeň hroznů očima Tomáše Brůhy: Letošní ročník v Česku byl velmi slušný

Podle jednoho z předních sommelierů České republiky Tomáše Brůhy nás tento rok čekají velmi povedená vína. Pokles oproti minulým ročníkům naopak zaznamenaly především vinaři ve Francii. Až na drobné výjimky se ovšem celá Evropa může pyšnit dobrou kvalitou hroznů. „Oči celé Evropy se upínají na Itálii a Španělsko, kde, jak se zdá, budou mít největší množství kvalitních hroznů,“ míní Tomáš Brůha, trojnásobný vítěz mistrovství České republiky sommelierů a head sommelier distribuční společnosti vín a destilátů Premier Wines & Spirit. Jak Brůha hodnotí úrodu a sklizeň evropských vinných velmocí? Barone RicasoliFrancie

Přestože francouzská vláda nyní tvrdí, že celková úroda je jen zhruba 10 % pod průměrem, snaží se tím jen maskovat poměrně velkou katastrofu v nejdůležitějších regionech, jako jsou Burgundsko, Champagne, Val du Loire nebo Languedoc-Roussillon. Část Burgundska hlásí až poloviční propad oproti normálu, v oblasti Champagne rovněž vše nasvědčuje velice výraznému propadu. Jarní deště, mrazy a bouřky bohužel poničily mnoho vinohradů a květů. Kvantita tedy sice bude podprůměrná, ale kvalita jak v Bordeaux, Burgundsku, tak i v Champagne bude ve srovnání s předchozími ročníky velmi dobrá. V tomto pohledu bude zcela zásadní práce vinařů na vinohradu a ve sklepech.

Španělsko

Všeobecně se očekávalo, že úroda ve Španělsku bude minimálně průměrná. S odstupem času, se ale ukázala dokonce jako mírně nadprůměrná. Málokoho překvapí, že se kvalita hroznů tradičně jeví jako velice vysoká. Jak už touto dobou bývá obvyklé, v podstatě celá Evropa jen očekává, kolik se toho ve Španělsku nakonec sklidí a jakou cenu nasadí. Jde zajisté o jednu z lokalit, kde se letošní sklizeň opravdu podařila a očekává se velmi silný a kvalitní ročník a to hlavně v oblastech Rioja a Navarra. Etiquette_Artistique_Brut Classic HDItálie

Ročník 2016 by se dal v Itálii napříč skoro celou zemí shrnout jako drobný pokles sklizně oproti průměru posledních pěti let. Nicméně narazíme na výjimky, které potvrzují pravidlo. Třeba v oblastech Abruzzo a Friuli Venezia Giulia byla sklizeň dokonce mírně nadprůměrná. Tak či tak, můžeme kvalitu hroznů, především pro červená vína, označit za velmi dobrou a u bílých hroznů to pak bude spíše průměrná kvalita. Sklizeň nicméně začala překvapivě asi o 10 dní později, než bývá obvyklé. vignes+borne vertical2Rakousko

Naši jižní sousedé v letošní sklizní narazili na stejný problém jako my. Ročník 2016 výrazně ovlivnily početné jarní mrazíky v závislosti na regionech. Například Štýrsko zaznamenalo jen 25 % obvyklé úrody, Burgenland pak 50 %. V ostatních oblastech se úroda spíše blíží normálu. Hrozny se s ohledem na dobrý podzim každopádně vyznačují dobrou kvalitou. Očekává se, že bílá vína budou nakonec velmi dobrá, červená spíše v lepším průměru.

Německo

Německá sklizeň vína za rok 2016 přinesla nižší úrody oproti normálu. Avšak ne kvůli jarním mrazům, jako na Moravě a v Rakousku, ale především díky chladnému a deštivému začátku léta. Přesto se očekává velmi dobrá kvalita hroznů. Hlavní odrůda Riesling, která dozrává později, přinese díky teplým dnům a chladným nocím krásné ovocné aroma, tolik typické pro oblíbenou německou odrůdu. Slechtitelska stanice vinarska, Velke PavloviceČeská republika

Ročník 2016 u nás byl na poměry posledních let velmi slušný. Úroda v Čechách se dá označit za poměrně normální, nicméně na Moravě byla úroda bohužel o 20 – 30 % nižší, a sice kvůli jarním mrazíkům. Ovšem kvalita hroznů se jeví jako skutečně dobrá. Zdá se, že u bílých vín bude velmi pěkný poměr mezi kyselinkou, cukry a intenzitou aroma. U červených vín je ještě stále příliš brzy hodnotit. Všechny ukazatele ale indikují, že i ta budou minimálně dobrá.

VINAŘSKÝ PENZION ANDRÉ - Velké Pavlovice, South Moravia, Czech Republic, Europe - Photo: Copyright © 2013 Pato Safko. All Rights Reserved.

Více z rubriky Gastro

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Prožijte Velikonoce v džungli města

    Pokud toužíte po nezapomenutelném zážitku o Velikonocích, nabízí se pro vás perfektní plán. Přijďte se připojit na speciální Velikonoční Jungle Brunch,...

    Marek Zelený22.3.2024
  • Hotel The Mozart Prague chystá velikonoční brunch

    Hotel The Mozart Prague připravil ideální příležitost, jak oslavit příchod jara s blízkými, a to speciální nedělní velikonoční brunch. Tento jedinečný...

    Jan Pešek20.3.2024
  • Světový den vody 2024

    Světový den vody každoročně připadá na 22. března a tento rok je hlavním mottem “Voda pro mír”. Světový den vody se...

    Marek Zelený19.3.2024
  • The Artisan servíruje jarní menu plné svěžesti

    Pražská restaurace The Artisan vítá příchod jara s novým velikonočním menu. Svěží chutě přináší vybrané speciality inspirované Velikonocemi jak v týdenní...

    Marek Zelený19.3.2024
  • Velikonoce s Baronem

    Velikonoce klepou na dveře, a jak lépe je strávit než v přítomnosti prvotřídních českých ovocných specialit a pálenek Baron Hildprandt. Nenechte...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Barmani z Baru, který neexistuje přijíždí do Prahy

    V úterý 19. března se za smíchovský bar Back Doors postaví dvojice Rudolf Forman a Tomáš Křemenák z Baru, který neexistuje....

    Jan Pešek12.3.2024
  • V nově otevřeném Gabby’s baru se hraje

    Nově otevřený Gabby’s Irish Pub ve Vladislavově ulici se těší neuvěřitelnému zájmu. Od středy do neděle se zde přesně v 18hodin...

    Marek Zelený12.3.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.