Sociální sítě
Nahoru

Sklizeň hroznů očima Tomáše Brůhy: Letošní ročník v Česku byl velmi slušný

Podle jednoho z předních sommelierů České republiky Tomáše Brůhy nás tento rok čekají velmi povedená vína. Pokles oproti minulým ročníkům naopak zaznamenaly především vinaři ve Francii. Až na drobné výjimky se ovšem celá Evropa může pyšnit dobrou kvalitou hroznů. „Oči celé Evropy se upínají na Itálii a Španělsko, kde, jak se zdá, budou mít největší množství kvalitních hroznů,“ míní Tomáš Brůha, trojnásobný vítěz mistrovství České republiky sommelierů a head sommelier distribuční společnosti vín a destilátů Premier Wines & Spirit. Jak Brůha hodnotí úrodu a sklizeň evropských vinných velmocí? Barone RicasoliFrancie

Přestože francouzská vláda nyní tvrdí, že celková úroda je jen zhruba 10 % pod průměrem, snaží se tím jen maskovat poměrně velkou katastrofu v nejdůležitějších regionech, jako jsou Burgundsko, Champagne, Val du Loire nebo Languedoc-Roussillon. Část Burgundska hlásí až poloviční propad oproti normálu, v oblasti Champagne rovněž vše nasvědčuje velice výraznému propadu. Jarní deště, mrazy a bouřky bohužel poničily mnoho vinohradů a květů. Kvantita tedy sice bude podprůměrná, ale kvalita jak v Bordeaux, Burgundsku, tak i v Champagne bude ve srovnání s předchozími ročníky velmi dobrá. V tomto pohledu bude zcela zásadní práce vinařů na vinohradu a ve sklepech.

Španělsko

Všeobecně se očekávalo, že úroda ve Španělsku bude minimálně průměrná. S odstupem času, se ale ukázala dokonce jako mírně nadprůměrná. Málokoho překvapí, že se kvalita hroznů tradičně jeví jako velice vysoká. Jak už touto dobou bývá obvyklé, v podstatě celá Evropa jen očekává, kolik se toho ve Španělsku nakonec sklidí a jakou cenu nasadí. Jde zajisté o jednu z lokalit, kde se letošní sklizeň opravdu podařila a očekává se velmi silný a kvalitní ročník a to hlavně v oblastech Rioja a Navarra. Etiquette_Artistique_Brut Classic HDItálie

Ročník 2016 by se dal v Itálii napříč skoro celou zemí shrnout jako drobný pokles sklizně oproti průměru posledních pěti let. Nicméně narazíme na výjimky, které potvrzují pravidlo. Třeba v oblastech Abruzzo a Friuli Venezia Giulia byla sklizeň dokonce mírně nadprůměrná. Tak či tak, můžeme kvalitu hroznů, především pro červená vína, označit za velmi dobrou a u bílých hroznů to pak bude spíše průměrná kvalita. Sklizeň nicméně začala překvapivě asi o 10 dní později, než bývá obvyklé. vignes+borne vertical2Rakousko

Naši jižní sousedé v letošní sklizní narazili na stejný problém jako my. Ročník 2016 výrazně ovlivnily početné jarní mrazíky v závislosti na regionech. Například Štýrsko zaznamenalo jen 25 % obvyklé úrody, Burgenland pak 50 %. V ostatních oblastech se úroda spíše blíží normálu. Hrozny se s ohledem na dobrý podzim každopádně vyznačují dobrou kvalitou. Očekává se, že bílá vína budou nakonec velmi dobrá, červená spíše v lepším průměru.

Německo

Německá sklizeň vína za rok 2016 přinesla nižší úrody oproti normálu. Avšak ne kvůli jarním mrazům, jako na Moravě a v Rakousku, ale především díky chladnému a deštivému začátku léta. Přesto se očekává velmi dobrá kvalita hroznů. Hlavní odrůda Riesling, která dozrává později, přinese díky teplým dnům a chladným nocím krásné ovocné aroma, tolik typické pro oblíbenou německou odrůdu. Slechtitelska stanice vinarska, Velke PavloviceČeská republika

Ročník 2016 u nás byl na poměry posledních let velmi slušný. Úroda v Čechách se dá označit za poměrně normální, nicméně na Moravě byla úroda bohužel o 20 – 30 % nižší, a sice kvůli jarním mrazíkům. Ovšem kvalita hroznů se jeví jako skutečně dobrá. Zdá se, že u bílých vín bude velmi pěkný poměr mezi kyselinkou, cukry a intenzitou aroma. U červených vín je ještě stále příliš brzy hodnotit. Všechny ukazatele ale indikují, že i ta budou minimálně dobrá.

VINAŘSKÝ PENZION ANDRÉ - Velké Pavlovice, South Moravia, Czech Republic, Europe - Photo: Copyright © 2013 Pato Safko. All Rights Reserved.

Více z rubriky Gastro

  • Znovuotevřená restaurace Čestr

    Jalovice a volci z českého strakatého skotu, grilování na dřevěném uhlí, dlouhé pečení v „sauně“ a současná česká kuchyně v podání...

    Jan Pešek15.10.2020
  • Uhrančivé mini dýně

    Severočeská síť Lagarto, která hosty baví ve svých kavárnách v Teplicích, Mostě a Chomutově výjimečnou nabídkou house dortů klasických, prémiových a...

    Marek Zelený12.10.2020
  • Po revolučních konjakových těstovinách Slim Pasta se hudbne

    Drtivá většina lidí konzumuje těstovinové přílohy, protože jsou běžně k dostání, chutné a jednoduché na přípravu. Často se ale lidé přílohám...

    Marek Zelený12.10.2020
  • Sezónní tasting menu

    Restaurace Nota Bene představuje nové hřející sezónní tasting menu o čtyřech chodech, které navodí v ústech české plnohodnotné nebe. Kde jinde...

    Jan Pešek8.10.2020
  • Jistota v Alcronu v podobě brunchů

    Víkendové brunche v hotelu Alcron se staly jistotou, která je v posledních týdnech více než potřebná. Kvalita, historie a vytříbený servis...

    Jan Pešek7.10.2020
  • České prémiové destiláty zabodovaly na mezinárodní soutěži

    Česká destilérka Fleret z Frenštátu pod Radhoštěm zabodovala v rámci populární International Spirits Challenge, jedné z nejvýznamnějších a nejrespektovanějších degustátorských světových...

    Marek Zelený5.10.2020
  • Řízková olympiáda v Babiččině zahradě

    Letošní podzim v Babiččině zahraně v Průhonicích je plný kulinárních zážitků. Největším hitem bude bez debat řízková olympiáda, na jejímž konci...

    Jan Pešek5.10.2020
  • Šumavská zima na Chalupě s bazénem

    Šumava je oblíbeným místem dovolených. Zvláště v zimě sněhobíle září její přednost v podobě množství pěkných svahů a běžkařských stop uprostřed...

    Marek Zelený5.10.2020
  • Fúze chutí

    Jsou jemné, vláčné, kreativní a nádherně barevné. Když se do nich zakousneme naše chuťové pohárky se roztančí. I když první zmínky...

    Jan Pešek5.10.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.