Sociální sítě
Nahoru

JAMESON OSLAVUJE SVOJE ŘEMESLNÍKY A JEJICH ZRUČNOST

Jameson odhaluje The Whiskey Makers Series, zbrusu novou řadu prémiových irských whiskey, vzdávající hold schopnostem lidí a řemeslům, jež za vznikem whiskey Jameson stojí. Tři druhy, na kterých spolupracovali tři důležití muži z palírny Midleton Distillery, jež dostali příležitost oslavit svoje řemeslo pojmenováním edice po svých oblíbených nástrojích. Brian Nation, hlavní palírník; Ger Buckley, hlavní bednář a Billy Leighton, mistr v míchání whiskey představují: The Distiller’s Safe, The Cooper’s Croze a The Blender’s Dog.

The Whiskey Makers Series group shot in cooperage (1) (2)„Uvedení The Whiskey Makers Series, tří nových irských whiskey v rodině Jameson, je výjimečným krokem, díky kterému můžeme oslavit ty, kdo vytvářejí a zdokonalují značku Jameson každý den. Věříme, že tyto novinky zaujmou a budou inspirovat milovníky whiskey k prozkoumání ručně vedených procesů, které dodnes zůstávají v srdci palírny Jameson,“ říká Tomáš Hvězda, Brand Manager značky Jameson.

První z trojice, whiskey The Distiller’s Safe, opěvuje roli hlavního palírníka značky Jameson, Briana Nationa. Ten je od roku 2013 nástupcem Barryho Crocketta, jenž pracoval v palírně neuvěřitelných 47 let. Jeho stáčení je dokonalým příkladem tzv. copper pot-still destilátu, tedy whiskey vyráběné technikou tradičního destilování v malých měděných kotlích. Brian se svým puristickým pohledem na výrobu whiskey zkoumá vliv mědi na nově vznikající spirit. Využívá procesu zrání, který uchovává kvalitu originální whiskey a zároveň nechává vystoupit a rozvinout jednotlivé chutě. Výběr Brianova nástroje – the spirit safe, neboli alkoholové měřidlo – mu umožňuje zjemnit a vyladit chuť whiskey v jakékoliv fázi procesu destilace. Výsledná míchaná whiskey v sobě nese výraznou sladkost ječmenového sladu a příjemné tóny meruňky, skořice a melounu. Je hladká a lehká, s výrazným závěrem. „Jako palírník jsem chtěl zachytit krásu a povahu destilátů. Vytvořil jsem whiskey s velmi jemnou chutí irské pot-still whiskey, zkombinovanou s hebkou máslovou sladkostí a příjemnými ovocnými tóny obilné whiskey,“ říká o svém počinu Brian Nation.    

Whiskey The Cooper’s Croze je ukázkou důležité role hlavního bednáře značky Jameson Gera Buckleyho a prozkoumává vliv, které má zrání v sudech na výslednou whiskey. Pátý v generaci bednářů, Ger chová hluboký vztah ke dřevu a v palírně Midleton má na starosti výběr, opravování a údržbu rozličných a vzácných sudů. Jeho vysoce ceněný nástroj, tzv. croze neboli dušník, předávaný v jeho rodině po generace z otce na syna, se používá na vytváření drážky, do které je vsazováno víko sudu. Výsledná míchaná whiskey je vyzrálá ve třech typech sudů: v sudech z amerického bílého dubu, ve kterých ještě nezrál žádný jiný alkohol; v použitých sudech po bourbonu a  v sudech po sherry z evropského dubu. Tyto kombinace dodávají whiskey vanilkovou sladkost, bohatou ovocnou chuť a harmonii květinových a kořeněných tónů. Ger Buckley ke svojí whiskey dodává: „Jakožto pátý z generace bednářů jsem vytvořil The Cooper’s Croze, abych oslavil svoji lásku ke dřevu a jeho ohromné všestrannosti. Moje whiskey odráží spektrum chutí, získanou z několika různých sudů, od sladké vanilky po bohaté tóny ovoce a opáleného dřeva.“

Třetí whiskey, The Blender’s Dog, je oslavou role master blendera – mistra v míchání whiskey, Billyho Leightona a vzdává hold umění míchání. Billy je odborníkem na párování jednotlivých druhů whiskey různých stáří a charakterů a je tím, kdo propojuje umění palírníka a bednáře a vytváří harmonické a perfektně vyvážené whiskey. Billyho nejspolehlivější nástroj – a dog neboli pipeta – slouží k nabírání vzorků whiskey ze sudů a umožňuje mu míchat dohromady vzájemně se doplňující spirity z rozsáhlých zásob midletonské palírny. The Blender’s Dog v sobě ukrývá dokonalou rovnováhu mezi spiritem, dřevem a časem. V chuti zakulacená whiskey se sladkostí karamelu má kořeněný charakter s lehkou tříslovinou a výjimečně dlouhým závěrem. „Chtěl jsem vytvořit harmonickou a komplexní whiskey; infúzi chutí, která zaplaví chuťové i čichové buňky. The Blender’s Dog má v ústech bohatou krémovou chuť se sladkostí karamelek, postupně uvolňující kořenité tóny a tříslovinu,“ doplňuje Billy Leighton.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.