Zajímavý a neobyčejný krok vyzkoušela jedna z nejstarších (založena 1886) skotských nezávislých palíren whisky Glenfiddich a mladý pivovar Speyside Craft Brewery ze známé oblasti Speyside. Dali hlavy dohromady a vznikl experiment, na jehož konci měla být whisky dozrávající v sudech po pivu.
Glenfiddich #1 IPA Experiment je první skotská single malt whisky, která dozrávala v sudech po pivu. Pro někoho možná netradiční kombinace. Ale právě toto propojení si získává čím dál více fanoušků. Jejími hlavními tvůrci jsou malt master palírny Glenfiddich Brian Kinsman a Seb Jones, mladý pivovarník a majitel Speyside Craft Brewery. Jejich první vzájemná spolupráce se těší velké oblibě a odborně nese název India Pale Ale.
A jaký byl postup přípravy zlatavého pití s chmelovým aftertaste? Jonesův pivovar nejprve uvařil tři různé várky piva IPA, které se liší mírou chmelení i obsahem alkoholu. Naplnil sudy po americkém bourbonu, které právě za tímto účelem osobně vybral Brian Kinsman. Pivo se v nich nechalo ležet po různě dlouhou dobu a úměrně tomu se dřevem reagovalo. Následně bylo odčerpáno a do sudů putovala whisky z produkce palírny Glenfiddich. Brian Kinsman volil spíše mladší a lehčí whisky, které zrály primárně v sudech po bourbonu a jež se pro dozrávací experiment se sudy po pivu hodily nejlépe. Šlo samozřejmě o to, aby aromata a chutě, které IPA poskytuje, byly v harmonii s charakterem whisky Glenfiddich a jedno nepřevládalo nad druhým. Výsledkem experimentu je whisky Glenfiddich #1 IPA Experiment, která má 43 % alkoholu, vůni snoubící tóny zeleného jablka, hrušky williamsky a jarních květů s náznaky aromatického chmelu a samozřejmě také s pro Glenfiddich typickou ovocnou a sladkou vůní s vanilkovo-dubovým nádechem. V chuti dominují šťavnaté citrusy následované jemnou sladkou vanilkou a náznakem chmelu.. Novinka palírny Glenfiddich má v názvu pořadové číslo 1, a tak je patrné, že ve spolupráci budou oba pánové pokračovat.