Pan Asbel Morales, Maestro Ronero neboli mistr výroby ikonických rumů značky Havana Club navštívil Prahu, aby v rámci jedinečného setkání v kubánském baru La Casa de la Havana vieja představil nejenom prestižní rumy z kolekce Havana Club Icónica, ale také jejich snoubení s doutníky, které stejně jako rum neodmyslitelně patří ke kubánské kultuře.
Tak jako nejlepší doutníky světa pocházejí z Kuby, také kubánský rum je národní ikonou s dlouhou tradicí výroby. Propojení značky Havana Club, předního výrobce prémiových rumů, spolu se slavnými kubánskými doutníky ztělesňuje výjimečnost tamní řemeslné dovednosti a zručnosti. Snoubení jejich chutí a výrazného aroma představuje opravdovou chuť Kuby a je skutečným zážitkem pro každého znalce. Tabákové listy pro výrobu doutníků mají různé vlastnosti a jsou různého stáří. Nejinak tomu je u rumů Havana Club, za jejichž vznikem stojí expertíza kubánských Maestros Roneros. Mistři jsou zodpovědní za každý krok v procesu výroby rumu, od výběru cukrové třtiny až po konečné stáčení. Jakožto nositelé tajemství největšího z kubánských pokladů dohlížejí na zrání a míchání rumů s vášní, trpělivostí a přesností, jakož i s oddaností kubánské tradici výroby rumu.
Maestro Ronero Asbel Morales, který do Prahy přijel již potřetí, je jedním z několika nejdůležitějších mistrů značky Havana Club. Pro získání tohoto titulu je třeba téměř 15 let tréninku, což je proces ve kterém nejzkušenější Maestros Roneros předávají své znalosti svým nástupcům. Po studiích výroby rumu na prestižní škole v Manacas započal Asbel svoje učňovská léta v místní palírně, kde byl objeven jeho cit a skutečný talent pro výrobu rumu. Titul Maestro Ronero značky Havana Club získal před více než patnácti lety a od roku 2007 působí v palírně v San José. Jak sám říká: „Člověk nevyrůstá s tím, že se stane Maestrem Ronerem. Možnost stát se jím získáte pouze pokud ve vás někdo tyto schopnosti objeví a dá vám možnost ukázat svůj potenciál.“
Přítomní, kteří se během příjemného večera v Casa de La Havana vieja pomocí prožitku přenesli na vzdálenou Kubu, zasvětil do tajů popíjení prémiových rumů tak, aby maximálně vynikla jejich chuť, vůně i barva. Zaměřil se na nejvyšší řadu rumů Havana Club Icónica, zejména na trojici Havana Club Selección de Maestros, Havana Club Añejo 15 Años Gran Reserva a Havana Club Unión. Důležitou část svojí prezentace pak věnoval doutníkům a důležitosti jejich správného párování s daným rumem pro absolutní umocnění prožitku.